iPhone 6 bellen featured

Dubbele telefoongesprekken op iPad en iPhone? Zo los je het op!

Krijg je andermans telefoongesprekken te zien op je iPhone? Of komen gesprekken binnen op iPhone én iPad? Dit probleem wordt veroorzaakt door Continuity. In deze gids legt iCulture uit hoe je het oplost.

Continuity is één van de handige nieuwe functies in iOS 8. Het geeft je de mogelijkheid om telefoongesprekken en sms’jes af te handelen op de iPad, iPod touch of Mac. Maar deze functie kan ook wat problemen opleveren:

  • Telefoongesprekken komen tegelijk binnen op iPhone en iPad. Dat wil je liever niet.
  • Als je met meerdere mensen hetzelfde Apple ID gebruikt, komen telefoontjes binnen die niet voor jou bedoeld zijn.

Deze tip legt uit hoe je beide problemen oplost.

Waarom komen telefoongesprekken op mijn iPad binnen?

facetime-gesprekken-dubbel-binnenkomenContinuity kijkt op basis van je Apple ID welke apparaten jij gebruikt. Ben je op beide apparaten ingelogd met hetzelfde Apple ID, bevinden ze zich in dezelfde omgeving en hebben ze allebei verbinding met Wi-Fi, dan zal een binnenkomend telefoongesprek op beide apparaten worden getoond. Apple heeft dit met opzet zo gedaan, vanuit oogpunt van gemak. Je kunt zelf beslissen op welk apparaat je het gesprek opneemt. Maar het kan ook vervelend zijn, omdat je niet verwacht dat er op je iPad telefoontjes binnenkomen.

Hoe los ik het op?

Je kunt het gebruik van Continuity op specifieke apparaten uitschakelen. Wil je bijvoorbeeld geen telefoongesprekken meer op de iPad ontvangen, dan schakel je het uit:

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Ga naar FaceTime.
  3. Zet de schakelaar via mobiel netwerk iPhone uit.

Waarom krijg ik andermans telefoongesprekken en sms’jes?

iPhone 6 bellenDeel je een Apple ID met bijvoorbeeld je partner of familieleden? Dan krijgen deze mensen ook jouw telefoongesprek te zien als jouw iPhone in de buurt is. Wanneer je met het hele gezin thuis bent, kan dat tot vervelende situaties leiden: bij een binnenkomend gesprek krijgen meerdere gezinsleden hetzelfde telefoontje binnen. Je kunt dit oplossen door elk gezinslid een eigen Apple ID te geven. Apps kopen en downloaden doe je nog wel allemaal via hetzelfde account, maar voor het synchroniseren van data via iCloud gebruikt iedereen een eigen Apple ID.

Hoe los ik het op?

Gebruiken de kinderen in het gezin alleen de iPad om spelletjes te spelen, dan kun je met bovenstaande oplossing (schakelaar via mobiel netwerk iPhone) zorgen dat er geen gesprekken meer binnenkomen.

Een alternatieve oplossing: op apparaten van gezinsleden uitloggen met het iCloud-account, zodat ze niet meer met jouw Apple ID worden geassocieerd. Maar dat betekent wel dat ze geen apps meer kunnen downloaden via jouw account. Soms hoeft dat geen probleem te zijn, bijvoorbeeld bij kinderen en oudere mensen die een iPad gebruiken, maar zelf niet handig genoeg zijn om apps te installeren. Uitloggen van iCloud doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Ga naar iCloud.
  3. Tap onderaan de pagina op Log uit.

Met deze tweede oplossing kun je geen data meer via iCloud synchroniseren, tenzij je inlogt op nieuwe iCloud-accounts op je apparaten. Houd daar wel rekening mee. Je kunt echter wel je account blijven gebruiken om in de App Store aankopen te delen (via Instellingen > iTunes en App Store > Apple ID. Maar met de komst van Family Sharing (Delen met gezin) is daar ook een alternatieve oplossing voor. Iedereen kan voortaan een eigen Apple ID gebruiken en je rekent allemaal af via dezelfde betaalmethode.

Wat is Continuity?

In een apart artikel leggen we uitgebreid uit wat Continuity precies is en hoe je hiermee kunt bellen en sms’en op bijvoorbeeld de Mac en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen duitsland, ios 8