Nieuwe Finder in Yosemite

Zo negeer je autocorrectie op de Mac

Autocorrectie op de Mac corrigeert automatisch tekst, maar maakt daarbij soms ook fouten. iCulture legt uit hoe je spellingssuggesties snel kunt negeren.

Nieuwe Finder in YosemiteAutocorrectie op de Mac corrigeert automatisch schrijf- en spelfouten die je maakt terwijl je nog bezig bent met het schrijven van de tekst. Zo heb je er achteraf weinig werk aan. Helaas snapt Autocorrect niet altijd precies wat je bedoelt, wat resulteert in correcties die niet kloppen. Meestal zie je dit al van tevoren aankomen, aangezien je vooraf de suggestie krijgt te zien die Autocorrect wil gaan gebruiken. In deze tip gaan we je vertellen hoe je voorkomt dat autocorrectie de verkeerde suggestie gebruikt.

Autocorrectie negeren

Er zijn twee manieren om de autocorrectie te negeren. De voor de hand liggende methode is om het X-icoontje bij de suggestie te klikken. Maar in dat geval moet je een hand van het toetsenbord af halen en stoppen met typen. Het kan sneller.

autocorrectie

#1 Snelle methode om autocorrectie te negeren

Je kunt echter ook de Esc-toets indrukken om autocorrectie te negeren. Als je gewend bent om veel te typen, werkt dat veel sneller. Je kunt meteen doorgaan met typen, zodat je niet meer bang hoeft te zijn dat je wordt afgeleid door een stukje hinderlijke software. Simpel, maar juist die voor de hand liggende dingen zie je wel eens over het hoofd en als je alle autocorrecties van een werkdag optelt, bespaar je hiermee toch alweer snel een paar minuten. Je kunt geconcentreerd blijven en doorgaan met typen.

#2 Autocorrecties uitschakelen op de Mac

Je kunt autocorrectie natuurlijk ook helemaal uitschakelen:

  1. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Tekst.
  2. Haal het vinkje weg bij Corrigeer spelling automatisch.

Je kunt op dit scherm ook allerlei slimme afkortingen invoeren, waardoor je nog sneller kunt typen. Als je bijvoorbeeld ‘aapl’ intikt maakt de Mac er een Apple-logo van. Handig!

Verder kun je zelf aangeven of de taal automatisch moet worden herkend, of dat je alleen teksten in een specifieke taal wilt laten corrigeren. We raden aan om automatisch op taal te herkennen, want dan begrijpt OS X meteen als je een keer Engelstalige teksten wilt gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2016
Categorie Mac
Onderwerpen autocorrectie, mac, os x