Review: Adapt Travel-X Speaker en Mini Speaker

Adapt heeft twee nieuwe speakers uitgebracht, die geschikt zijn voor de iPod en de iPhone. Wij probeerden ze uit en schreven er een review over.

Adapt Travel-X SpeakerAdapt heeft een serie speakers voor de iPod uitgebracht, die ook voor de iPhone geschikt zijn. Vandaar dat we een tweetal kregen toegestuurd om te testen: de Adapt Travel-X Speaker en de iets kleiner uitgevoerde Adapt Travel-X Mini Speaker. Beide zijn bedoeld om makkelijk mee te nemen, zodat je onderweg met meerdere mensen van muziek kunt genieten. Op de boot, in het park of op het strand bijvoorbeeld.

Verpakking

Beide speakers worden geleverd in een kartonnen rode verpakking. Binnenin vind je een foldertje met gebruiksinstructies en een plastic doos. Handig, want zo kun je de speaker meenemen zonder dat deze beschadigd raakt en zonder dat de accessoires zoekraken. Achterop de verpakkingen is te zien wat de overeenkomsten en de verschillen zijn tussen de Speaker en de Mini Speaker. Het frequentiebereik van beide is in ieder geval hetzelfde: 100Hz tot 12,5 kHz. Ook de signal/noise ratio is hetzelfde: 71 dB. De output van de kleine is tweemaal 1,2 Watt terwijl de grote tweemaal 1,8 Watt levert; iets luider dus. De diameter van de speaker zelf is bij de Mini Speaker iets kleiner uitgevoerd: 28 mm terwijl de grotere uitvoering speakers met een diameter van 34 mm heeft.

De speaker van de bovenkant gezien. Holle buis.

De speaker van de bovenkant gezien. Alle meegeleverde accessoires.

Foto’s van de grote speaker.

In de verpakking

In de verpakking vind je in beide gevallen bijna hetzelfde: de speaker zelf, één of twee batterijen (afhankelijk van model), een audiokabel met aan beide kanten een 3,5 mm plug, een usb-kabel en een zogenaamde HTC-converter. Voor mensen die geen ervaring met de toestellen van HTC hebben (dit zijn toestellen die op Windows Mobile draaien): die zijn standaard voorzien van een mini-usb audio-aansluiting waardoor je altijd speciale oordopjes nodig hebt. Sympathiek dat Adapt deze converter meelevert, maar de meeste kopers zullen de speaker toch kopen voor een gewone mp3-speler of iPod.

De verpakkingen van de Adapt Travel-X Speaker en Mini Speaker. De voorzijde van de Adapt Travel-X Speaker.

De speaker wordt geleverd in een nette doos. De aan/uitknop aan de achterkant.

Nogmaals de grote speaker.

In gebruik

iPhone flight modusMobile-Point.nl, de Nederlandse distributeur van de Adapt-producten, had ons beloofd dat deze twee speakers ook geschikt zijn voor de iPhone. Dat is inderdaad het geval, maar bij het aansluiten van de iPhone krijg je wel de bekende foutmelding (zie hiernaast) dat je beter naar flightmodus kunt overschakelen om interferentie te voorkomen.

Het geluid is natuurlijk niet zo goed als de Altec Lanting op de aan het begin van dit review getoonde foto (daarover later meer in een ander review), maar voor gebruik onderweg is de geluidskwaliteit prima. Aan de achterzijde van de Mini Speaker vind je de aan/uitknop, lichtnetaansluiting, audio-in en volumeknop. De grotere Speaker heeft dezelfde knoppen, maar in een andere opstelling. De volumeknop is bij dit model geen draaiknop, maar bestaat uit twee losse knopjes.

Het batterijklepje is moeilijk te openen. De kleine speaker van de bovenzijde gezien.

De dock connector. De opbergdoos die je erbij krijgt.

De kleine speaker.

Stabiliteit

Door het gekozen ontwerp, met de dock bovenop de speaker, heb je een rechte en stevige ondergrond nodig als je een iPhone bovenop plaatst. Door het zware gewicht van de iPhone wordt de constructie een beetje topzwaar. Daardoor is de speaker niet zo geschikt voor (wilde) feestjes, waar iemand de speaker zou kunnen omgooien. De rubberen pootjes onder de speaker voorkomen dat de speaker wegschuift.

De Store Box. De Mini Speaker.

De speaker aan de voorkant. Het batterijvak.

Nogmaals de kleine speaker.

Batterijklepje

We hebben eigenlijk maar één storende eigenschap aan deze reisspeakers kunnen ontdekken en dat is het batterijklepje aan de onderkant. Die zit zo stevig vast, dat je deze alleen met heel korte nagels kunt lostrekken. Ik heb verschillende hulpmiddelen geprobeerd: een schaar, wasknijper en balpen waren allemaal te dik; een satestokje brak af. Met een spijker lukte het wel om het klepje te openen, maar daarbij moet je zoveel kracht zetten dat de rand van het klepje al snel gebruikssporen gaat vertonen. Iets om rekening mee te houden dus: vergeet niet een spijker of paperclip mee te nemen als je onderweg de batterij moet wisselen.

De gebruiksduur hebben we natuurlijk ook even getest: de beloofde 9 tot 12 uur (geldt voor beide modellen) wordt met ruim 10 uur onafgebroken spelen makkelijk gehaald.

Groot of klein?

Als je moet kiezen tussen de kleine en de grotere speaker, dan heeft het grotere model een aantal voordelen:

  • Met het grotere model kun je de iPod ook opladen als de speaker op het electriciteitsnet is aangesloten;
  • Het grotere model staat stabieler;
  • Het grotere model geeft een steviger geluid.

Er zijn ook wat nadelen:

  • Het grotere model is iets zwaarder (423 gram inclusief opbergdoos en accessoires versus 264 gram);
  • Het grote model is (duh!) groter en daardoor minder makkelijk mee te nemen;
  • Het grote model is iets duurder;
  • Het grote model heeft een net zo lange gebruiksduur maar heeft daar wel twee batterijen voor nodig (de Mini Speaker slechts één).

Meer foto’s zijn te vinden op Flickr.

Conclusie

Twee prima speakertjes als je onderweg muziek wilt luisteren. De kwaliteit en de gebruikte materialen zijn goed, alles zit robuust inelkaar. Wel is het gekozen design, met de dock bovenop de speaker, beter geschikt voor een kleine en lichte iPod nano dan voor een zware iPhone. Ook moet je een spijker of paperclip op zak hebben om de batterij te kunnen verwisselen.

Meer info: Mobile-Point
Prijs: Speaker €58 en Mini Speaker €51 (incl. BTW)
Verkrijgbaar via: o.a. Central Point

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2009
Categorie
Accessoires
Lees de 6 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »