Review: Gorillamobile, flexibel statief voor de iPhone 3G/3GS

Review van de Gorillamobile, een flexibel statief voor de iPhone, waarmee je makkelijk foto's en video's kunt maken. De flexibele pootjes van de Gorillamobile zijn voorzien van rubber, zodat ze bijna overal aan vastgrijpen.

gorillamobileDe Nederlandse importeur Degreef & Partner gaat vanaf deze winter de Gorillamobile in Nederland introduceren. De Gorillamobile is een multifunctionele statief voor de iPhone, die veel mensen al we eens gezien hebben. Door het aparte uiterlijk vergeet je dit statiefje niet zo snel. Ik vond het er altijd maar wat grof uitzien, totdat ik me realiseerde dat je er door die rare pootjes veel meer mee kunt doen: dit is een accessoire waarmee je je iPhone aan een fiets, sportapparaat of aan een paal bij het zwembad kunt vastmaken (zoals op de foto hiernaast). We schreven afgelopen zomer al over die mogelijkheden: Gorillamobile: camerastatief, fietshouder en zuignap. Ik probeerde de Gorillamobile een week lang uit tijdens het maken van foto’s en filmpjes.


In het artikel dat we eerder over de Gorillamobile schreven, stond dat er ook een zuignap zou worden meegeleverd. Bij de Nederlandse versie die met een adviesprijs van €34,95 in de winkel komt te liggen, zit die zuignap er niet bij. Wel krijg je een iPhone-case, twee zelfklevende clips en een cameraclip bij. De cameraclip is voorzien van een schroef, waardoor je de meest gangbare compactcamera’s en videocams kunt aansluiten. De Flip Mino past er bijvoorbeeld ook op, net als mijn Canon Ixus. Fabrikant Joby heeft een klikmechanisme gemaakt waarmee je de clips makkelijk kunt verwisselen. Een meegeleverde handleiding legt uit hoe het werkt.

gorillapodHet klikmechanisme van de clips is op zich niet zo innovatief. De flexibele pootjes zijn dat daarentegen wel: elk pootje bestaat uit 10 kunststof kogels, voorzien van antislip-ringen. Elke kogel doet dienst als een kogelscharnier, waardoor je het pootje werkelijk elke kant op kunt buigen. Bij een normale statief heb je te maken met rechte poten, waarbij je de kop bovenop wat flexibeler kunt ronddraaien. Bij Joby’s Gorillamobile zit alle flexibiliteit in de poten, hoewel er in het bovenste deel (vlakbij het klikmechanisme) ook nog twee kogels zijn aangebracht, zodat je de kop nog eens 90 graden kunt kantelen. Door te kiezen voor kogels kun je de kop en de poten ook nog eens 360 graden ronddraaien.

De rubberen ringen rondom elke kogel zorgen ervoor dat je de Gorillamobile bijna overal kunt vastmaken: elke boomtak tot een diameter van zo’n 10 centimeter is geschikt en bij elk muurtje of rots dat je als steunpunt wil gebruiken kun je de pootjes zodanig bijbuigen dat de camera toch recht staat. Voor het gebruik van de iPhone zul je een meegeleverde houder moeten gebruiken (niet geschikt voor de iPod touch), die ook in het dagelijks leven als case te gebruiken is, maar alleen de achterzijde beschermt. Deze case, gemaakt van plastic met een wat fluweelachtige coating, heeft een opening aan de achterkant waaraan je de Gorillamobile kunt bevestigen. Er zit een soort slotje bij het bevestigingsdeel, dat je op lock kunt zetten om te zorgen dat het niet losraakt.

[flickr]set:72157622997571817[/flickr]

Ik dacht bij de Gorillamobile vooral aan foto’s maken, omdat Joby bekend is geworden met de Gorillapod. Maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken om muziek te luisteren of films te kijken. Toen ik regelmatig op de loopband in de sportschool stond, ergerde ik me er altijd aan dat je je iPhone nergens kwijt kunt. Leg je je iPhone in de flessenhouder op de loopband, dan zijn je oordoppen te kort of bungelt de kabel steeds heen en weer. Steek je de iPhone op zak, dan voel je het apparaat bij elke stap tegen je been stoten (bij een niet-strakke broek). Wat extra bevestigingsmogelijkheden zijn dus mooi meegenomen. Maar of je daar 35 euro voor over hebt? Uiteindelijk blijft het toch vooral een plastic ding, dat als je het in handen hebt, voelt alsof het niet meer dan een tientje zou moeten kosten. De meegeleverde case en clips rechtvaardigen wel een iets duurdere prijs (een plastic case kost immer ook al snel 20 euro). Misschien heeft de hoge prijs iets met licentiekosten of invoerrechten te maken (Joby verkoopt de Gorillamobile zelf voor 30 dollar), maar omdat het voor de meeste mensen geen must-have accessoire zal zijn, wordt het moeilijk om iPhone-bezitters hiermee tot een spontane aankoop te verleiden.

[flickr]set:72157623122216582[/flickr]

Gorillacam: gratis foto-applicatie voor erbij

Om het gebruik van Gorillamobile makkelijker te maken heeft ontwikkelaar Joby een applicatie gemaakt met allerlei handige functies. Je hoeft de Gorillamobile-houder niet in bezit te hebben om iets met deze applicatie te kunnen doen. Er zit een gratis waterpas in, een grid (rooster) die ervoor zorgt dat de horizon en andere lijnen recht lopen, een timelapse-functie, een zelftimer en een optie om overal op het scherm te tappen om een foto te nemen. Bij gebruik van de Gorillamobile is het aan te raden om deze (of een andere foto-applicatie) te installeren om ervoor te zorgen dat de pootjes van je statief goed zijn afgesteld. Downloaden van Gorillacam is mogelijk in de App Store.

Conclusie

Nu de iPhone 3G in staat is om zonder jailbreak filmpjes te maken lijkt het me handig om een statiefje voor de iPhone te hebben. De Gorillamobile is niet mooi, maar wel praktisch: het ding kan je iPhone in alle standen neerzetten, is bijna overal aan te bevestigen en weegt nog geen 50 gram. Door de hoge adviesprijs prijst de Gorillamobile zich alleen een beetje uit de markt: dit is een leuk accessoire voor erbij, maar niet iets waar veel mensen 35 euro voor over zullen hebben.

Gorillamobile

  • Fabrikant: Joby
  • Product: Gorillamobile voor iPhone 3GS/3G
  • Prijs: €37,95
  • Verkrijgbaar: iPhoneclub Shop (en diverse andere (web)winkeliers)
  • Geschikt voor: iPhone 3G en 3GS
  • Cijfer: 7,5

Met dank aan: Degreef & Partner voor het toesturen van de Gorillamobile. Disclaimer: dit is een review, waarbij we het accessoire daadwerkelijk hebben uitgetest; het eerdere artikel dat we over Gorillamobile hebben geschreven was geen review, maar een productnieuwtje.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2010
Categorie
Accessoires
Lees de 13 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »