Oral-B SmartSeries

Review: Oral-B Pro 7000 tandenborstel met iPhone-app

Review van de Oral-B White Pro 7000 tandenborstel met iPhone-app. Deze tandenborstel geeft statistieken over je poetsbeurten, stuurt herinneringen en geeft extra tips.

Oral-B SmartSeriesOral-B heeft een elektrische tandenborstel ontwikkeld, waarmee je alle poetsbeurten via een iPhone-app kunt aflezen. Dat vraagt om een review! Twee keer per dag minimaal twee minuten tandenpoetsen, adviseert de tandarts. Hou je je makkelijker aan die regel als je via een app statistieken kunt aflezen en badges verdient? iCulture ging drie weken lang braaf poetsen met deze tandenborstel en bijbehorende app, die via de microfoon in de iPhone automatisch herkent of je aan het poetsen bent, zelfs als er geen Bluetooth-verbinding is.


De afgelopen weken heb ik gepoetst met de Oral-B Pro 7000, een tandenborstel die ook in het zwart verkrijgbaar is. De prijs van deze tandenborstel ligt op meer dan 200 euro, maar daar krijg je dan ook behoorlijk wat spullen voor. Je bent zeker vijf minuten bezig om alles wat in de doos zit uit te pakken, inclusief een luxe metalen reisetui, vijf verschillende borsteltjes en diverse andere extra’s. Bij deze tandenborstel zit ook een SmartGuide, een klein display dat je op de badkamertafel kan zetten en die de exacte poetstijd laat zien. Oral-B leverde deze tandenborstel al langer mee bij de wat duurdere modellen. Maar als smartphonegebruiker lees je dat natuurlijk liever af via de app.

In de doos

Oral-B SmartSeries with Bluetooth 4In de doos vind je het ‘handvat’, zoals Oral-B het zelf noemt. Daarnaast krijg je twee Cross Action-borstels, een Sensitive-borstel, FlossAction-borstel, 3DWhite-borstel, het SmartGuide-display, een zachte en een harde opberghoes, een rekje om niet-gebruikte borstelkoppen op te bergen, een oplader en nog wat ander klein spul.

Op het eerste gezicht ziet de tandenborstel eruit zoals elke andere Oral-B tandenborstel (zie foto). Dit model maakt echter via Bluetooth verbinding met de iPhone en de fabrikant benadrukt dat nog eens extra met blauw uitgevoerde lampjes. Staat Bluetooth uit, dan kan de tandenborstel de poetsbeurten ook lokaal opslaan, of aan de hand van het zoomgeluid bepalen hoe lang je aan het poetsen bent. Die herkenning werkt realtime: zodra ik op de knop op de tandenborstel drukte, begon de app nog dezelfde seconde met tellen.

De tandenborstel: bekend uiterlijk

De tandenborstelhouder zelf is stevig uitgevoerd, met een witte behuizing en blauwe Bluetooth-lampjes. Er zitten zes verschillende poetsstanden op deze tandenborstel, waaronder tongreiniging en een polijststand voor witte tanden. De app moedigt je aan om ook de aanvullende handelingen te doen, zoals mondspoelen, flossen en tongreinigen. Voordat je met poetsen begint, geef je aan welke opzetborstel je gebruikt. Je krijgt dan tijdige een waarschuwing als de borstel vervangen moet worden. Helaas is het systeem nog niet zo slim dat elke tandenborstel een eigen ID heeft en dat het apparaat herkent hoeveel poetsuren er inmiddels met die borstel zijn gemaakt. Ook is de tandenborstel niet in staat om te controleren of je ook echt de gedeeltes poetst, die in de app of op de SmartGuide staan aangegeven.

Je gebit bestaat uit in de app uit 4 segmenten (linksboven, linksonder, rechtsboven, rechtsonder) die je elk 30 seconden moet poetsen. De app, de SmartGuide en een trillinkje van de tandenborstel maken duidelijk, wanneer het tijd is om een ander segment te gaan poetsen. Een sensor waarschuwt voor te hard poetsen: het handvat van de tandenborstel wordt dan rood. In de statistieken is later ook te zien hoeveel seconden je te hard hebt gepoetst.

Oral-B app

De bijbehorende Oral-B app is gratis te downloaden in de App Store en houdt bij hoeveel je poetst. In overleg met je *kuch* dentale professional kun je aangeven welke gebieden nog wat extra aandacht nodig hebben na de verplichte 2 minuten poetsen.

oralb-poetsbeurt-voortgang oralb-timer-weerbericht

Tijdens het poetsen kun je door het weerbericht bladeren, nieuwtjes en tips lezen, waardoor de tijd vliegt. Er staan reclame-achtige aanbevelingen in de app, bijvoorbeeld tips om Oral-B Superfloss te gaan gebruiken als je een beugel hebt. Zit je niet op dergelijke tips te wachten, dan kun je ze ook uitschakelen of via een omweg in de app raadplegen. De complete collectie tips is gewoon in de app te vinden. De nieuwtjes vond ik het meest interessant, al zit je wel vast aan een standaard ANP-feed. Het is niet mogelijk om een eigen RSS-feed in te stellen, bijvoorbeeld die van iCulture. Je kunt in de app instellen of je tips, weer, agenda, nieuws, foto’s, citaten, fotonieuws, videonieuws en leuke feitjes wilt zien. Ook kun je tijdens het poetsen naar je eigen foto’s en video’s kijken.

oralb-poetsen-nieuwslezen oralb-poetsbeurt-samenvatting

De visuele voortgangsbalk in de app is motiverender dan de knipperende segmentjes en teller op de SmartGuide. In de smartphone-app zie je in één oogopslag hoeveel seconden je nog door moet gaan, zodat je je poetsstrategie nog tussentijds kunt bijstellen. De statistieken in de app helpen je om je poetsgedrag ook op langere termijn bij te stellen. Als de poetstijd te kort is, zie je dat vanzelf terug in de app. En als je een dag overslaat, is dat ook in de app te zien.

oralb-speciale-aandacht oralb-statistieken

Door regelmatig te poetsen kun je badges of trofeeën verdienen, zoals voor vroege vogel, lunchtijdpoetser, energieke poetser en 60 dagen achter elkaar flossen. Je kunt de badges met vrienden delen op Facebook, om te laten zien hoe goed je bezig bent. Maar eerlijk gezegd: dat vond ik wat overdreven. Een prestatie tijdens het hardlopen is nog tot daar aan toe, maar tandenpoetsen is geen prestatie.

oralb-instellingen-algemeen oralb-instellingen-geluid-herkennen

Uiteraard bepaal je zelf hoe lang je poetst. Je kunt in plaats van 2 minuten ook instellen dat je 3 minuten wilt poetsen. De instellingen zijn vrij uitgebreid. Zo kun je instellen dat je gewaarschuwd wilt worden na elke poetsbeurt dat je moet flossen. En het automatisch herkennen van het tandenborstelgeluid kun je ook uitschakelen, net als de geluidseffecten en het automatisch versturen van statistieken. De tandenborstel kan 20 poetsbeurten onthouden, zonder dat synchronisatie met de iPhone nodig is. Dat zal je dus niet vaak gebeuren. Ik poets vaak met de iPhone in de hand en dan staat Bluetooth ook meestal wel aan. Gek is wel dat je vanuit de app niet de batterijstatus van de tandenborstel kan zien. Dat was toch een kleine moeite geweest om nog even toe te voegen.

Poetsen met meerdere mensen

Best leuk natuurlijk, zo’n app die je persoonlijke poetsactiviteiten in de gaten houdt. Maar hoe werkt het dan als je met meerdere mensen in een gezin dezelfde tandenborstel gebruikt? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te achterhalen. Je moet de app koppelen met de tandenborstel door op een knop te drukken, maar je kunt geen aparte gebruikeraccounts binnen de app aanmaken zoals je bijvoorbeeld bij de Withings-weegschaal kunt doen. Jean-Paul en ik koppelden allebei de app met de tandenborstel, maar na een paar dagen poetsen (zonder de hele tijd in de app te kijken) bleek dat de poetsbeurten alleen op de iPhone van Jean-Paul terechtkwamen. Hij heeft op sommige dagen drie of vier keer gepoetst, terwijl bij mij de teller op nul blijft staan. De handleiding die bij de tandenborstel zit, bespreekt ook niet de voor de hand liggende vraag hoe je met meerdere gebruikers omgaat. Die specifieke behandelplannen en extra aandacht voor bepaalde zones in je mond wil je toch per persoon kunnen instellen. En de gemiddelde poetsduur wordt een nutteloos getal, als gezinsleden ook meedoen.

Nog een ander probleem waar ik tegenaan liep, is dat je de individuele metingen niet apart kunt weggooien. Bij Withings kun je bijvoorbeeld een foute meting van een ander gezinslid weggooien, zodat je eigen statistieken niet in de war worden geschopt. In de Oral-B app kan dat niet: je ziet wel dat je op een bepaalde dag drie keer gepoetst hebt en wat de gemiddelde poetsduur was, maar je hebt geen toegang meer tot de drie losse metingen.

De ultieme oplossing? Ieder gezinslid moet een eigen tandenborstel kopen. Maar voor de prijs van rond de 250 euro ga je dat natuurlijk niet doen.

oralb-poetsbeurt-iphone oralb-statistieken-later

Conclusie

De app is een nuttige toevoeging aan deze tandenborstel, maar het is jammer dat Oral B de app zo beperkt heeft gemaakt. Leuk hoor, die nieuwsberichten en weersverwachtingen, maar ik had liever een slimmere oplossing gezien voor het tandenpoetsen met meerdere gezinsleden.

Als je alleenstaande bent, of de tandenborstel lekker voor jezelf houdt, levert de app flink wat nuttige informatie. De SmartGuide die ik bij mijn eerdere tandenborstel overigens ook al had, is eigenlijk helemaal niet zo ‘smart’. Het is meer een poetswekker, die aangeeft wanneer je een ander gedeelte van je gebit moet gaan poetsen. Deze Oral-B PRO 7000 is gelukkig iets slimmer. Je kunt allerlei herinneringen krijgen, verdient badges als je braaf poetst en je ziet statistieken van je poetsgedrag. Erg veel intelligentie komt daar niet aan te pas, maar het is beter dan niets en de app zelf is best aardig uitgevoerd, met die steeds wisselende tandverzorgingstips en nieuwsberichten. De timer vond ik echt handig, want daarmee zie je duidelijker aan de hand van een voortgangsbalk hoe lang het poetsen nog duurt.

Het verzamelen van badges is leuk, maar als eenmaal de eerste badges binnen zijn, wordt het al snel saai. Heb je de eerste badges verdiend, dan is het niet veel meer dan afstrepen op een kalender: 7 dagen flossen, 14 dagen flossen, 30 dagen flossen… totdat je uiteindelijk 365 dagen achter elkaar hebt staan poetsen, flossen, tongreinigen en mondspoelen. Het voegt eigenlijk niet zoveel toe. Oral B had beter wat leuke en grappige prestaties kunnen verzinnen in plaats van het domweg afstrepen van het aantal dagen. Een badge voor 20 nieuwsberichten gelezen bijvoorbeeld, of een badge voor een gemiddelde poetsduur boven de 3,5 minuten.

oralb-tong-reinigen oralb-handvat-tandenborstel

Maar dan de prijs van meer dan 200 euro. Ter vergelijking: voor slechts 30 euro koop je een instapmodel Oral-B tandenborstel, die weliswaar geen 3D-technologie heeft, een iets lager aantal rotaties (7600 versus 8800) en een iets kortere accuduur (20 versus 28 minuten), maar waarmee je ook uitstekend je tanden kunt poetsen. Je krijgt er minder accessoires bij en zult zelf de app moeten starten zodra je begint te poetsen. Maar de poetshulp, de nieuwtjes tijdens het poetsen, de instructies om nog wat extra aandacht te besteden aan je probleemzones… dat lukt ook allemaal met een goedkopere Oral-B tandenborstel zonder Bluetooth. Het vergt wat meer handmatig werk (timer aanzetten en uitzetten) maar als je daarmee bijna 200 euro bespaart is dat het overwegen waard.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof Oral-B een beetje haar eigen glazen ingooit, omdat je de app ook met goedkopere tandenborstels kunt gebruiken (ze noemen het niet zelf in het reclamemateriaal, want ze willen natuurlijk liever dat je deze extra dure tandenborstel koopt). Maar misschien vinden ze dat niet erg: gebruikers van een goedkopere Oral B-tandenborstel die de app gaan gebruiken, stappen wellicht ooit over naar het duurdere model. En Oral-B bindt ze met deze app ook aan het merk.

Pluspunten

  • Statistieken geven goed inzicht in je poetsgedrag
  • Veel extra's meegeleverd, waaronder een luxe (maar wel vrij zware) reiskoker

Minpunten

  • De app meet allerlei dingen, maar echte intelligentie (bijv. zelflerende functies) zitten er niet in
  • Prijzige tandenborstel, met een instapmodel van 30 euro worden je tanden ook schoon
  • Geen duidelijke oplossing om de tandenborstel met meerdere gezinsleden te gebruiken

Let op: dit model is niet meer verkrijgbaar en is opgevolgd door nieuwere generaties.

Info: Oral-B PRO 7000

  • Fabrikant: Oral-B
  • Product: Oral-B PRO 7000 SmartSeries
  • Te koop via: Coolblue
  • Prijs: adviesprijs €249
  • Geteste versie: Oral-B White PRO 7000 SmartSeries
  • Cijfer: 7