Oral B Genius tandenpoetsen

Review: Oral-B Genius 9000 tandenborstel: kan gezichtsherkenning je beter laten poetsen?

Review van de Oral-B Genius, een tandenborstel met gezichtsherkenning via een iPhone-app. Ga je er daadwerkelijk langer en beter door poetsen? Wij hebben het getest.

Oral-B heeft een nieuwe elektrische tandenborstel, de Oral-B Genius. Het werkt met een iPhone-app en een houder die je aan de badkamerspiegel vastmaakt. Met gezichtsherkenning kijkt de app of je je tanden wel goed poetst. In de app krijg je meteen te zien welke delen van je gebit nog niet goed zijn gepoetst en of je de 2:00 minuten wel hebt volgemaakt. Wij testten de Oral-B Genius de afgelopen weken.


Oral-B Genius tandenpoetsen

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag

Oral-B Genius: tandenpoetsen met een app

De Oral-B Genius heeft wat nieuwigheidjes ten opzichte van de al bestaande tandenborstels met app. Zo verandert de ring onder de opzetborstel van kleur, zodat je zeker weet dat de poetssessie op jouw naam komt te staan. Ook kun je nu met meerdere personen dezelfde tandenborstel gebruiken, waarbij je eventueel je eigen borstelkop kunt gebruiken.

Het grootste probleem bij deze tandenborstel is: waar bevestig je de smartphonehouder? Op de badkamerspiegel is niet zo mooit; het blijft toch een witte plastic houder. Gelukkig was het bij mijn badkamerkast (IKEA Godmorgon) mogelijk om de houder aan de binnenkant van de kast te plakken. Je hebt dan wel iets minder opbergruimte, maar je kunt na het poetsen tenminste de kastdeuren dichtdoen en het ziet er meteen weer strak uit. Bij de voorganger, de Oral-B 7000 die we ook hier gereviewd hebben, zat een losse display maar geen smartphonehouder. De Oral-B 6000 is vrijwel hetzelfde, maar wordt geleverd met minder accessoires.

Bekijk ook

Review: Oral-B Pro 7000 tandenborstel met iPhone-app

Review van de Oral-B White Pro 7000 tandenborstel met iPhone-app. Deze tandenborstel geeft statistieken over je poetsbeurten, stuurt herinneringen en geeft extra tips.

Oral B tandenborstel Oral B positiedetectie

Drie manieren om te poetsen
De app biedt je drie manieren om te poetsen. Je kunt gewoon poetsen met een timer, zodat je zeker weet dat je de 2:00 minuten haalt. Ook kun je met gezichtsherkenning poetsen, waarbij je cirkels op het scherm moet ‘wegpoetsen’. De derde optie is de poetsuitdaging waarbij je in 2:00 minuten een zo hoog mogelijk percentage moet halen. Voor de twee laatstgenoemde opties heb je de camera van je smartphone nodig. Wat ik merkte, is dat het poetsen met een app wel wat meer moeite kost. Soms kom je ’s avonds moe thuis en wil je zo snel mogelijk onder de lakens kruipen. Je hebt nog net genoeg energie om je tanden te poetsen, maar je hebt geen zin om de iPhone te installeren in de houder, het kalibratiescherm te doorlopen en te wachten tot de app er klaar voor is. In dat geval kun je maar het beste zonder gezichtsherkenning poetsen.

Oral B Genius spiegel

Wat ik merkte na een paar dagen de app te hebben gebruikt is dat ik langer en beter ben gaan poetsen. Voorheen zette ik bij 2 minuten snel de borstel weg, nu probeerde ik steeds de 100% te halen en dat lukt je niet binnen 2 minuten. Volgens de fabrikant is de gezichtsherkenning van de app nauwkeuriger dan die op vliegvelden wordt gebruikt. Aan de manier waarop je de borstel vasthoudt en sensoren in de borstel zelf bepaalt de app welk segment je aan het poetsen bent en of de poetsdruk goed is. Het filmpje hieronder laat zien hoe dat werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=W4L3RC6hBvA

Deze nieuwe tandenborstel heeft geen koppeling met Apple’s HealthKit. Dat zou mooi zijn geweest, maar het feit is dat de Gezondheid-app nog geen metingen voor tandenpoetsen kan opslaan. Eigenlijk is dat gek, want tandenpoetsen is net zo belangrijk voor je gezondheid als op je eten letten en regelmatig sporten.

Hoewel de tandenborstel er op het eerste moment uitziet als de vorige modellen, zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd. Het handvat is lichter van gewicht en compacter, de batterijduur is verbeterd en het reisetui is ook slimmer geworden. Je kunt het reisetui nu gebruiken om de tandenborstel op te laden en er zit ook nog een extra usb-poort in voor je iPhone. Er zijn twee uitvoeringen in de Genius-serie: 8000 en 9000. De duurdere Oral-B Genius 9000 bevat een extra opzetborstel en opties zoals tongreiniging. Persoonlijk zou ik voor de 8000-serie kiezen, omdat je daarmee het grootste winstpunt behaalt: beter en langer poetsen. Overigens zegt Oral-B zelf dat het belangrijker is om alle zones in de mond goed te poetsen, dan alleen te letten op de tijdsduur. Ze baseren zich daarbij op extern onderzoek.

Oral B Genius-verpakking

Oral-B Genius in gebruik

De gezichtsherkenning werkt als volgt: bij het opstarten van de app krijg je je gezicht via de frontcamera te zien. Je haar hoeft gelukkig niet goed te zitten, want zodra je gaat poetsen verdwijnt je gezicht uit beeld. Een groene cirkel geeft aan dat je correct voor de camera staat. Tijdens het poetsen moet je redelijk stil blijven staan, zodat de camera goed je positie kan bepalen. Kijk je opzij, dan verschijnen er instructies in beeld om te corrigeren: je ziet je eigen gezicht, met een pijltje in de gewenste richting. Wat ik merkte tijdens het poetsen is dat de herkenning van de tandenborstel wel eens wisselt. Soms zat ik in 2:30 minuten al op de 100%, maar ik had ook een poetssessie waarbij het maar niet lukte om één segment ‘volgepoetst’ te krijgen. Omdat ik toch de 100% wilde halen, ben ik uiteindelijk bijna 5 minuten bezig geweest. Dat was ook meteen de laatste keer: sindsdien stop ik gewoon als ik weet dat ik genoeg gepoetst heb in een bepaalde zone.

Oral-B kalender oral-b-genius-poetssessie

Door deze app wordt het ook een spelletje om in zo kort mogelijke tijd de 100% te halen. Mijn snelste tijd was 2:15 minuten. Niet verstandig om elke keer te doen, maar zoals Oral-B zelf al aangaf: alle zones poetsen is belangrijker dan de tijdsduur. Doordat je steeds op het scherm zit te letten, poets je ongemerkt heel wat minuten weg. Mijn gemiddelde poetsduur steeg van iets onder de 2 minuten naar rond de 3 minuten. Dit wisselt uiteraard per dag, omdat bij elke nieuwe poetssessie je gemiddelde opnieuw wordt berekend.

Oral-B Genius positiedetectie Oral-B Genius prestaties

Conclusie Oral-B Genius

Je denkt misschien: een timer zetten kan ik ook op mijn iPhone. Opletten dat je alle zones van je gebit poetst, lukt ook prima zonder app of geavanceerde technologie zoals gezichtsherkenning. Dat is allemaal waar, maar wat ik merkte was dat ik door deze tandenborstel langer ging poetsen omdat ik de 100% wilde halen. Dit soort spelelementen blijken toch wel te werken, ook al betaal je wel wat extra voor zo’n fancy tandenborstel. Als je de adviezen van de tandarts over flossen en lang genoeg poetsen meestal in de wind slaat, kan deze tandenborstel er ongemerkt voor zorgen dat je beter gaat poetsen. Ik begrijp wel dat de prijs daarbij een struikelblok kan zijn: voor 50 euro kun je ook een Oral-B tandenborstel kopen. Het is een beetje een kwestie van ‘because I’m worth it’, zoals de slogan van een andere cosmeticafabrikant luidt. Als je toch al van plan was om een dure tandenborstel te kopen, dan is dit een prima keuze. Echt grote nadelen heb ik niet kunnen ontdekken aan deze tandenborstel en ook de gebruikersreviews op bijvoorbeeld Amazon zijn overwegend positief. Niet zo gek natuurlijk: als je als fabrikant een prijspeil van 300 euro kiest, heb je alle mogelijkheden om alles – van de poetstechnologie tot het reisetui – te perfectioneren.

Oral-B Genius 9000 tandenborstel met reisetui

Pluspunten

  • Door het spelelement ga je ongemerkt langer en beter poetsen.
  • Gekleurde led-ringen maken duidelijk wie er aan het poetsen is; meerdere mensen kunnen dezelfde tandenborstel gebruiken.
  • Op termijn minder klachten bij de tandarts.

Minpunten

  • Soms wil je snel poetsen; in dat geval is de cameradetectie instellen wel wat omslachtig.
  • Veel mensen zullen aanhikken tegen de prijs.

Oral-B Genius kopen

De Oral-B Genius 9000 tandenborstels is verkrijgbaar in Nederland en België, onder andere bij Coolblue. De prijs ligt op moment van schrijven van deze review op €159,-. De app van Oral-B is aangepast voor deze nieuwe tandenborstels.