Oral-B Genius X 20100S

Review: Oral-B Genius X, een elektrische tandenborstel met ingebouwd brein

De Oral-B Genius X (20000 en 20100S) is de nieuwste elektrische tandenborstel van Oral-B. Deze keer met nóg slimmere algoritmes om te zorgen dat je beter poetst. Wij zijn gaan poetsen met deze tandenborstel en vertellen wat er verbeterd is ten opzichte van eerdere modellen.

Deze nieuwe tandenborstel in de Genius-lijn heeft een extra letter X gekregen, om aan te geven dat er nog slimmere technieken zijn toegepast. Eerder schreven we al over de Oral-B Genius 10000N en Oral-B Genius 9000. De typenummers lopen dus in rap tempo op en momenteel is de Oral-B Genius X het topmodel. Het gaat om de typenummers 20000 en 20100S, die beide in Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn voor prijzen vanaf zo’n €169. De witte uitvoering is daarbij het goedkoopst en daarnaast zijn er luxe uitvoeringen, waarbij de bewaardoos is voorzien van een grafisch patroontje. Technisch gezien zijn de Oral-B 20000 en 20100S vrijwel hetzelfde, alleen de extra’s die je krijgt meegeleverd verschillen onderling. Zo krijg je bij het ene type 1 opzetborstels meegeleverd en bij het andere type 3 opzetborstels. Let daar dus op als je de modellen en prijzen vergelijkt.

Oral-B Genius X in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Oral-B Genius X tandenborstel:

 • Geavanceerde elektrische tandenborstel met app
 • Ingebouwde sensoren meten je poetsactiviteiten
 • 6 standen: dagelijks poetsen, gevoelig, tongreiniging en meer
 • LED-SmartRing met 12 kleuren voor meerdere personen
 • Reisetui met ingebouwde lader, ook te gebruiken als iPhone-oplader
 • Geen smartphonehouder voor de spiegel meer meegeleverd
 • Verkrijgbaar in zwart, antracietgrijs, wit en roségoud
 • Verkrijgbaar vanaf ongeveer €169

Oral-B Genius X review

Waarom is de Oral-B Genius X slim?

Deze tandenborstel lijkt in heel veel opzichten op de Oral-B 10000N, die we eerder gereviewd hebben. Destijds waren er twee vernieuwingen: de zwarte uitvoering en de samenwerking met de Oral-B-app. Bij de Genius X-serie ligt de nadruk op het gebruik van kunstmatige intelligentie AI) voor nog beter poetsen. Net als voorheen maakt de tandenborstel via Bluetooth verbinding met je iPhone. Begin je te poetsen, dan toont de app een timer, zodat je weet of je al twee minuten bezig bent. Ook krijg je instructies welke delen van het gebit je moet poetsen. Dat gebeurde eerder ook al. De sensoren in de tandenborstel meten hoeveel druk je uitnodigt en welke tanden en kiezen je onvoldoende hebt gepoetst. Deze gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de app, die met behulp van het Genius X AI algoritme bepaalt of je beter moet poetsen. Je krijgt ook een rapportcijfer.

Oral-B Genius X review

Maar wat is er bij deze Genius X nu écht nieuw? Het heeft even geduurd voordat we erachter waren.

Oral-B maakt al sinds 2016 de Genius-tandenborstels met bijbehorende app, die waarschuwen bij te hoge poetsdruk en die met een timer registreren hoe lang je hebt gepoetst. Bij die eerdere modellen kreeg je een smartphone-houder voor de spiegel meegeleverd. De camera van de iPhone registreerde welke delen van je gebit je poetste. Bij deze nieuwe Genius X is dat niet meer nodig, want de sensoren zitten al ingebouwd. Je krijgt dan ook geen smartphone-houder meer erbij en je hoeft niet de camera voor je gezicht te houden tijdens het poetsen. Dat is een stuk prettiger.

Eerlijk gezegd: bij ons verdween de grote plastic houder al na een paar weken in de kast. Het ziet er niet mooi uit en soms ben je gewoon moe en wil je snel tandenpoetsen en naar bed gaan, zonder eerst een app te moeten opstarten. Bij de Genius X kan dat. Je krijgt dan geen realtime feedback, maar je poetssessies worden wel vastgelegd.

Design van de Oral-B Genius

Wij hebben de Oral-B Genius X 20100S in het zwart getest. Deze wordt geleverd met één borsteltje, een reisetui en een oplader. Het uiterlijk van deze tandenborstel is eigenlijk identiek aan die van de eerder besproken Oral-B 10000N, maar dan zonder de smartphonehouder. Naast de zwarte kleur kun je ook kiezen voor wit en roségoud. De bijgeleverde accessoires zoals het reisetui krijg je in dezelfde kleur. In ons geval is dat zwart en daar zit ook meteen een probleem: zwarte opzetborsteltjes zijn vrij lastig verkrijgbaar. Je bent beter af als je voor gewoon wit kiest, want dergelijke borsteltjes zijn veel vaker in de aanbieding.

Oral-B Genius X 20100S

Oral-B Genius X in gebruik

Je kunt deze tandenborstel met of zonder app gebruiken. Elke dertig seconden krijg je een seintje om van mondhoek te wisselen en na twee minuten krijg je een seintje dat je klaar bent met poetsen. Net als de 10000-serie heeft ook de 20000-serie zes ingebouwde poetsstanden, waaronder een dagelijkse stand. Via een knop op het handvat wissel je tussen de standen.

Oral-B Genius X 20100S review

In de app zie je een visuele timer, waarmee je kunt zien hoe lang je al bezig bent en welke delen van je gebit je beter moet poetsen. Bij de 10000-serie werkte dat nog via de camera van de iPhone en dat was soms lastig. Je moest recht voor de camera blijven staan en dat was onhandig als je tijdens het poetsen bijvoorbeeld naar een gesprek luistert of wilt tv-kijken. Zoals gezegd is de camera bij deze nieuwe Genius X-serie niet meer nodig en kun je wat vrijer rondlopen met je tandenborstel in de mond en de iPhone in je hand.

Wat minder handig is, is dat je de tandenborstel maar met één iPhone kunt koppelen. Voorheen was dat ook al zo en het maakt het gebruik van een dergelijke tandenborstel wel wat lastiger. Wil je dat iedereen z’n eigen statistieken kan bijhouden, dan zul je voor elke huisgenoot een andere tandenborstel moeten kopen. Met een prijs van meer dan 150 euro is dat iets waar je wel even over nadenkt.

Meegeleverde accessoires: etui en oplader
Net als bij het vorig model krijg je bij de 20000-serie een reisetui met lader. Deze gebruik je om de tandenborstel op reis op te laden, maar je kunt ‘m ook gebruiken om je iPhone op te laden. Het etui heeft namelijk een standaard USB-ingang, waarmee je je iPhone en andere kleine accessoires kunt opladen. Dat is handig, omdat je dan maar één stopcontact nodig hebt. Die zijn in hotelkamers niet altijd ruim aanwezig. Het zou nog mooier zijn als Oral-B ook nog een reserve-accu in het reisetui had gestopt, maar misschien hebben we nu iets te hoge verwachtingen.

Oral-B reisetui houder

Ook handig is dat er in de deksel van het reisetui een richeltje is aangebracht, zodat je de iPhone op z’n kant kan zetten om bijvoorbeeld een filmpje te kijken. Wij hebben nog nooit iemand in een vliegtuig gezien die het reisetui zo gebruikte, maar het is leuk dat eraan is gedacht. Je kunt de iPhone er zelfs horizontaal en verticaal in stoppen.

Score

8.3

Oral-B Genius X

Oral-B Genius X

Ongeveer €169

Voordelen +

 • Geavandeerde elektrische tandenborstel met veel poetsstanden
 • Ingebouwde sensoren voor poetsdetectie
 • Geen smartphonehouder meer nodig
 • Zwarte kleur ziet er stijlvol uit
 • Reisetui is ook iPhone-lader

Nadelen -

 • Borstels in zwart moeilijk verkrijgbaar
 • Per persoon eigen tandenborstel nodig

Conclusie Oral-B Genius X 20000/20100S review

De Oral-B Genius X (20000/20100S) is een prima elektrische tandenborstel die op één belangrijk punt is verbeterd, namelijk het feit dat de poetssensoren nu zijn ingebouwd. Je hoeft dus niet meer met de iPhone-camera je poetsacties vast te leggen, maar de tandenborstel detecteert zelf of je overal wel goed gepoetst hebt. Dat zou voor ons een reden zijn om te kiezen voor de Genius X.

Toch is er ook nog veel hetzelfde gebleven in vergelijking met het voorgaande model, zoals de poetsstanden, de timer en de werking van de app. We hebben gemerkt dat we de app niet altijd gebruiken en dat we op een gegeven moment ook wel een beetje ‘adviesmoe’ werden. Het is echter een grote stap vooruit dat je niet elke keer ’s avonds de iPhone in de spiegelhouder hoeft te klemmen.

Het meegeleverde reisetui is handig, vooral als je vaak op vakantie bent en het tegelijk als iPhone-lader en -houder wilt gebruiken. Eerlijk gezegd zien we nooit iemand in een vliegtuig op deze manier filmkijken, maar op je nachtkastje in een hotelkamer zou het handig kunnen zijn. Het voorkomt bovendien dat je je dure tandenborstel in de badkamer laat staan.

Check ook ons overzicht met slimme tandenborstels met iPhone-app voor meer opties. Eerder bespraken we onder andere de Colgate-tandenborstel met ResearchKit.

Bekijk ook

Tandenpoetsen met je iPhone: deze slimme tandenborstels kun je kopen

Op zoek naar een slimme tandenborstel met iPhone-app, die je poetsgedrag analyseert en spelletjes bevat om het poetsen leuker te maken? In dit artikel zetten we connected tandenborstels voor je op een rijtje. Welke slimme tandenborstels kun je kopen en welke apps zijn er?

De prijzen van de Oral-B Genius X zijn per kleur en uitvoering verschillend. Maak een keuze uit zwart, wit of roségoud en bepaal of je de luxe hoes (met grafisch patroon) of de normale uitvoering wilt hebben. Verder verschillen ze qua aantal meegeleverde opzetborstels.