Apple TV demo

Zo kan Apple de Apple TV in Nederland beter maken

OPINIE - De nieuwste Apple TV is een prima apparaat, maar het kan natuurlijk nog veel beter. Vooral voor de Nederlandse markt is er nog veel winst te behalen en Apple heeft hierin een hele belangrijke rol. Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje.

OPINIE – De Apple TV is een mooi apparaat waarmee je video’s en muziek kunt bekijken en beluisteren via de televisie. De vierde generatie Apple TV brengt de ervaring nog een stapje verder met de komst van een App Store en speciaal ontwikkelde apps. Alleen is dit niet genoeg: Apple kan nog veel meer doen om de ervaring vooral in Nederland een stuk beter te maken.

Apple TV 4 met remote.
Onlangs plaatsten we al een opinie-artikel over gewenste verbeteringen voor de App Stores. Ook de App Store van de Apple TV kwam daarin aan bod, omdat Apple bijvoorbeeld de vindbaarheid van apps zou moeten verbeteren. Maar er is meer werk aan de winkel. Bij een apparaat als de Apple TV geldt het simpele gezegde content is king. Alles valt of staat bij het aanbod en dat aanbod komt niet vanzelf aanwaaien. Apple moet daar meer z’n best voor doen, voornamelijk op lokaal niveau.

Lokale ontwikkelaars aansporen eigen apps te maken

Het is leuk dat grote internationale partijen apps uitgebracht hebben, maar de Apple TV wordt nog veel beter als Nederlandse partijen meer apps gaan maken voor de Apple TV. De laatste weken zijn er wel enkele apps verschenen, zoals die van 3FM, NPO Radio 2, NOS en Videoland. Maar er valt nog meer te doen met de Apple TV en Apple heeft hierin een belangrijke rol.

De Apple TV is (o.a. door z’n prijs) niet een apparaat dat door mensen zomaar in huis gehaald wordt en waarvoor mensen in de rij gaan staan. Het is geen must-have apparaat zoals een iPhone dat is. Apple kan niet zomaar achterover leunen en afwachten tot de partijen zelf apps naar de Apple TV brengen. Zodra er meer Nederlandse apps verschijnen, is het ook belangrijk om deze onder de aandacht te brengen in de App Store zelf. Apple zou er een lokale redactie op moeten zetten om te zorgen dat lokale apps meer aandacht krijgen, zodat ze beter gevonden worden en meer gedownload worden. Met als gevolg dat de makers hun succesverhalen gaan verspreiden, wat een aanzuigende werking heeft op nog meer nieuwe apps.

Videoland op de nieuwe Apple TV.

Apple moet beter laten zien waarom Nederlandse bedrijven moeite moeten steken in het maken van een Apple TV-app. Voorlopig lijkt dit nog niet aan de hand te zijn, bleek eerder uit onze rondvraag. Veel makers laten bijvoorbeeld weten dat AirPlay meer dan genoeg is, waardoor het niet nodig is om een aparte app uit te brengen. En ook hierin is Apple’s rol onmisbaar: laat ontwikkelaars zien welke meerwaarde een aparte Apple TV-app heeft.

Bij de perspresentatie van de nieuwe Apple TV spoorden de aanwezige PR-medewerkers ons (als media) aan om lokale partijen ervan te overtuigen Apple TV-apps te maken. Maar wat ons betreft is het vooral een taak van Apple zelf.

De meerwaarde van de Apple TV duidelijk overbrengen

De vorige Apple TV diende voor veel gebruikers voornamelijk als doorgeefluik van content op je iPhone en iPad en had een beperkt aantal kanalen, maar de Apple TV 4 is veel meer dan dat. Het imago van de Apple TV is nog steeds dat het een leuk apparaatje voor erbij is, maar Apple moet duidelijk maken dat dit niet meer het geval is. Laat zien waarom de Apple TV onder elke televisie thuishoort. Maak reclame, leg de meerwaarde goed uit en laat zien dat de toekomst van tv in apps zit. Het is een slogan die Apple hanteert voor de nieuwe Apple TV, maar ze maken tot op heden onvoldoende duidelijk waarom het apparaat zo revolutionair is.

Tv-series op de Apple TV

Zelf kan Apple ook voor meer content zorgen. We wachten al een aantal jaren op aanbod van tv-series in de iTunes Store. Sinds september 2011 is het mogelijk om films in de Nederlandse iTunes Store te downloaden, maar het bekijken van tv-series is nog steeds niet mogelijk, waardoor je geen ander alternatief hebt dan ze bij andere tv-diensten te gaan streamen of downloaden. Maar daar zijn lang niet alle series te vinden, terwijl je misschien best bereid bent om er via iTunes tegen betaling naar te kijken. In omringende landen als Duitsland en Engeland zijn tv-series al wel beschikbaar.

Apple TV App Store

Siri op Apple TV

Naast deze verbeteringen, is er ook nog een andere logische toevoeging op de Apple TV: Nederlandse Siri. Zoals bekend is Siri sinds april 2015 beschikbaar voor iOS-apparaten, maar de Apple TV moet het nog zonder doen. Het schijnt dat dit te maken heeft met het feit dat Siri moet wennen aan de verschillende uitspraken van filmtitels en acteursnamen, maar de toevoeging van een Nederlandse Siri zou het systeem wel veel toegankelijker maken.

Er is voor Apple dus nog een hoop werk aan de winkel om de Apple TV nog veel aantrekkelijker te maken voor Nederlanders. Hoewel je er nu al plezier aan kunt beleven, speelt Apple volgens ons zelf een cruciale rol in het relevanter maken van de Apple TV voor de Nederlandse markt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 december 2015, 12:00
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.