iCulture iKids logo

De beste kinder-apps van 2015

Welke apps uit 2015 mogen echt niet op de iPad van jouw kinderen ontbreken? Wij selecteerden de acht beste applicaties voor kinderen.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

storm en skyeZo tussen kerst en Oud & Nieuw is altijd een goed moment om terug te blikken. Het afgelopen jaar bracht ons namelijk prachtige applicaties voor kinderen, van interactieve prentenboeken tot ingenieuze denkspellen. Maar welke apps uit 2015 mogen echt niet meer op de iPad van jouw kinderen ontbreken? We selecteerden er acht, en stiekem nog een paar. Voor in de vakantie, als het regent of gewoon tussendoor: hiermee zijn kinderen gegarandeerd een tijdje zoet. Vrees overigens niet voor reclames of in-app aankopen, want die hebben ze geen van allen. Fraaie animaties en slimme gameplay, dat dan weer wel.

Loopimal

Na het leuke Miximal en Drawnimal bracht ontwikkelaar Lucas Zanotto in 2015 een minstens zo geestige nieuwe app uit: Loopimal. In deze goed gewaardeerde applicatie kunnen kinderen vanaf 6 jaar eigen composities maken met ingebouwde geluiden en animaties. Begin met een dier en plaats daarna gekleurde toetsen in een bepaalde volgorde. Elke toets heeft een eigen ritme en melodie, waarop een beestje een bijpassend dansje doet. Het geheel is onderdeel van een oneindige loop, waar kinderen naar hartenlust geluiden en beats aan kunnen toevoegen. Door extra dieren aan de riedel toe te voegen maak je het nóg gezelliger, want ieder dier heeft zijn eigen dansmoves. Schrik niet van de schijnbaar minimale opzet: kinderen – en stiekem ook volwassenen – zijn met Loopimal uren zoet.

De Robotfabriek van Tinybop

Reuzenrobots. Kleine robots. Robotkatten. Robotsamurai. Robotspionnen. Robotbutlers. Robotsuperhelden. Robothagedissen. Het is maar een greep uit de robots die je met deze succesvolle app voor kinderen van 6 tot 8 jaar kunt ontwerpen én testen in een fraai geanimeerde wereld. Kijk bijvoorbeeld of de door jou gekozen spinnenpoten wel kunnen rennen en lopen, en of die mechanische vlindervleugels je laten vliegen of toch doen neerstorten. Handig als je meer kinderen hebt: in Robotfabriek kan ieder kind zijn of haar eigen robots ontwerpen en opslaan. Voor kleine klussers bracht ontwikkelaar Tinybop dit jaar overigens nog twee aanraders uit: Eenvoudige machines en De Alles Machine.

Kleine boerderij

Liefhebbers van het populaire Brandweermannetjes kwamen dit jaar aan hun trekken. Dezelfde Duitse maker kwam namelijk met Kleine Boerderij, waarin kinderen van 5 jaar en jonger geestige details op interactieve prenten kunnen ontdekken. Tik op het scherm en zie bijvoorbeeld hoe de tractor gaat rijden, de vogelverschrikker de kraaien wegjaagt en de geit een appel probeert te stelen. Zelfs achter de molshoop in het grasveld zit een animatie verstopt. In totaal zijn er vier scenario’s, een aantal opdrachten en negentig animaties met bijbehorende geluiden verstopt. Wie geen genoeg van dit soort zoek-en-vind-apps kan krijgen: Tiny Builders ruilt de boerderij om voor een chaotische bouwplaats, en zit weer net zo goed in elkaar.

Noa Tovervijver en Storm & Skye

Ook Nederlandse ontwikkelaars lieten het afgelopen jaar van zich horen. Met Noa’s Tovervijver bijvoorbeeld, een prachtig geïllustreerd prentenboek dat begint aan de rand van de vijver, waarin allerlei mysterieuze bubbels te zien zijn. In een poging de herkomst van deze luchtbellen te vinden mogen kinderen vanaf drie jaar samen met het dromerige poppetje Noa en een gezellige kikker op avontuur. Een ander Nederlands pareltje is Storm & Skye, een interactief voorleesboek dat dit jaar meerdere prijzen in de wacht sleepte. De applicatie vertelt het verhaal van twee vrienden die een magische doorgang vinden in de autowasstraat. Daarmee belanden ze in een mysterieuze wereld vol fraaie animaties en filmmuziek, die ook nog eens werd ingesproken door Sinterklaas-acteur Bram van der Vlugt. Deze apps van eigen bodem zijn het uitproberen meer dan waard.

Planes Adventures

Vliegspellen genoeg in de App Store, maar voor junior piloten is het aanbod behoorlijk beperkt. Het fraaie Planes Adventures bracht daar dit jaar verandering in, door kinderen van 6 tot 8 jaar met dertig verschillende vliegmachines door een prachtig geanimeerd luchtruim te laten vliegen. Bijvoorbeeld met een Boeing. Of een zeppelin, UFO of papieren vliegtuigje. Eenmaal ingestapt kunnen kinderen in drie verschillende 3D-werelden allerlei geheimen ontdekken. Zoef door de ruimte, over bossen en steden, en zet bij het landen het vliegtuig weer veilig aan de grond. City Cars van dezelfde maker (ook bekend van het geliefde Bubl Draw) heeft dezelfde opzet en fraaie illustraties, maar dan op vier wielen.

Thinkrolls 2

2014 bracht ons Thinkrolls, 2015 bracht ons Thinkrolls 2. En dat was wederom een vernuftig denkspel, puzzel en platformer ineen, maar dan met veel meer karakters en levels. In de app moeten kinderen ronde mannetjes door een doolhof leiden met behulp van zwaartekracht, hitte, snelheid, water en flexibiliteit. Door deze elementen te gebruiken maken kinderen op een speelse manier kennis met wetenschappelijke processen, zo is de gedachte. Onderweg zijn allerlei obstakels en beloningen te vinden, die van iedere opdracht een soort puzzel maken. Met zijn 235 levels (117 voor kinderen van 3 tot 5 jaar en 118 voor 5 tot 9 jaar) zal deze leuke applicatie niet snel gaan vervelen.

Sago Mini Baby’s

In deze app van ontwikkelaar Sago Sago zitten de bekende figuurtjes uit voorgaande apps ineens in de luiers en kunnen kinderen van 5 jaar en jonger helpen met hen verzorgen. Verschoon de luiers van Jinja de kitten, verkleed Harvey het hondje als een bij of geef kuikentje Robin te eten als hij honger heeft. Net als echte baby’s moeten de kleintjes af en toe in bad en worden vermaakt met allerhande activiteiten. Bijkomend voordeel: wie na alle goede zorgen een moment voor zichzelf nodig heeft zet de iPad gewoon weer uit. Wel de lusten en niet de lasten, en dus perfect voor een app die vooral leuk moet zijn. Andere aanraders van ontwikkelaar Sago Sago die dit jaar het levenslicht zagen: Sago Mini Toolbox en Sago Mini Superhero.

Dr. Panda Brandweer

Last but not least een applicatie van Dr. Panda, die natuurlijk niet aan dit jaaroverzicht mocht ontbreken. Met hun meest recente creatie lieten de ontwikkelaars weer eens zien precies te weten wat er in het hoofd van een kleuter omgaat. Want wie wil er later nou niet bij de brandweer? In de app kunnen kinderen tot 5 jaar in een vrolijke 3D-omgeving Dr. Panda in zijn brandweerpak hijsen, een brandweerauto besturen – met sirene natuurlijk – en uiteindelijk dieren in nood redden. De Nederlandstalige applicatie bevat dertig verschillende kamers om eventuele brandhaarden te blussen en controleren. Met het juiste gereedschap – bijvoorbeeld een bijl of een schep – maak je de weg vrij om alle dieren in veiligheid te brengen. Een aanrader voor kleine brandweermannen en -vrouwen in spé.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 oktober 2016, 11:52
Categorie Apps
Onderwerp ikids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.