Apple TV 4 achterkant aansluitingen

Onze wensenlijst: 10 verbeteringen voor de Apple TV 4

De Apple TV 4 is een prachtig apparaat, maar er zijn ook nog wel wat verbeteringen mogelijk. Wij zetten onze top 10 van verbeterpunten op een rijtje.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple TV 4 achterkant aansluitingen
Nu we de Apple TV (mét App Store!) een aantal dagen in gebruik hebben, is het hoog tijd om de balans op te maken welke verbeteringen we willen zien. We hebben inmiddels onze review bijgewerkt, gebaseerd op de consumentenversie die nu in de winkel ligt. Ook hebben we nog meer ervaringen op kunnen doen en nog meer functies kunnen uitproberen, waardoor we tegen heel wat verbeterpunten aanliepen. In dit artikel vind je de top 10 van onze grootste ergernissen. Of positiever bekeken: 10 verbeteringen die de Apple TV 4 nóg beter zouden maken.

1. Betere wachtwoordbescherming

Stel, je zit met de hele familie in de kamer om een spelletje te spelen. Iemand roept: laten we Beat Sports doen! Die heb je alleen nog niet geïnstalleerd. Vervolgens mag iedereen meekijken hoe jij pijnlijk omslachtig het wachtwoord van jouw iTunes-account invoert via een rij letters en cijfers. Iedereen kan meekijken, want er is geen mogelijkheid om het wachtwoord te maskeren: de hele familie ziet naar welke letters en cijfers jij navigeert. Om nog eens extra te benadrukken welke letter je hebt ingevoerd, blijft de letter ook nog een paar seconden zichtbaar in beeld. Het e-mailadres dat bij jouw Apple ID hoort is ook duidelijk te zien.

Apple TV: inloggen bij meerdere iTunes-accounts

Het alternatief? Vraag de bezoekers om 2 minuten lang de andere kant op te kijken. Of schakel het invoeren van wachtwoorden helemaal uit. Ook niet erg veilig, maar dan is tenminste je wachtwoord nog wel privé. Gelukkig is er een workaround: stel een 4-cijferige pincode in op de Apple TV, als een soort ‘kinderslotje’. Maar Apple had hier beter over na moeten denken. Normaal gesproken zijn ze zo streng als het om privacy gaat.

We begrijpen dan ook niet zo goed waarom Apple dit niet beter heeft geregeld. Nou zullen je familieleden niet zomaar met je privégegevens aan de haal gaan, maar je hebt ook wel eens vage kennissen of vrienden-van-vrienden op de bank zitten, die je wat minder vertrouwt. aDn ligt identiteitsfraude wel heel makkelijk op de loer. Met een Apple ID en bijbehorend wachtwoord kun je namelijk iemands hele online leven overnemen, inclusief toegang tot het Facebook-account en het resetten van het wachtwoord van online bankieren.

De oplossing? Apple moet gewoon zorgen dat de Remote-app werkt en dat je met Touch ID op de iPhone toestemming kunt geven voor aankopen. Niemand kan meekijken, niemand weet jouw wachtwoord.

2. Siri-ondersteuning in het Nederlands

We hebben jarenlang op Siri-ondersteuning op de iPhone moeten wachten. Zou het nu ook weer een jaar of drie, vier duren voordat we Siri op de Apple TV kunnen benutten? Wat de situatie extra vervelend maakt is dat we in Europa een hogere prijs betalen voor Apple-producten en minder functionaliteit krijgen. En als Apple toch bezig is om dat recht te zetten: zorg ook meteen even dat je met Siri apps en muziek kunt doorzoeken. Overigens vermoeden we dat zoeken in het Nederlands niet zo goed gaat werken op de Apple TV omdat je te maken hebt met te veel Engelstalige namen.

3. Ondersteuning voor de Remote-app

Apple TV remote-appJe zou bijna denken dat Apple door de komst van de Apple TV is overvallen. Dat zal niet zo zijn, maar het is wel vreemd dat Apple’s Remote-app nog helemaal niet is aangepast voor de Apple TV. Terwijl externe ontwikkelaars aan het ploeteren waren om hun apps op tijd af te krijgen voor de App Store, kon Apple niet één mannetje vrijmaken om de Remote-app aan te passen. Misschien zijn ze het vergeten, had het geen prioriteit of vond Apple het niet nodig. Maar het is knap onhandig dat de Remote-app niet werkt, ook niet op de Apple Watch trouwens.

Update 8 november: Apple heeft tegen voormalig MacWorld-hoofdredacteur Jason Snell verteld dat er geen aangepaste Remote-app voor de Apple TV 4 komt.

4. Ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden

De Apple TV biedt ondersteuning voor gamecontrollers van externe fabrikanten. Was het nou zo moeilijk geweest om ook Bluetooth-toetsenborden meteen te ondersteunen? Toen Steve Jobs op zijn ziekbed aan biograaf Walter Isaacsson verklaarde dat hij opeens snapte hoe je een tv makkelijker kunt bedienen, bedoelde hij vast niet dat je anno 2015 nog wachtwoorden invoert met pijltjestoetsen op het scherm. Zodra je de Apple TV in gebruik neemt en een paar apps hebt geïnstalleerd, heb je sterk de neiging om je iTunes-wachtwoord te wijzigen in iets dat héél kort en heel simpel is. Het omslachtige navigeren met pijltoetsen op het scherm is niet meer van deze tijd. Daar had Apple wel iets slimmers op kunnen verzinnen: met Touch ID via de iPhone inloggen, toestemming geven via je Apple Watch, met een stemanalyse door Siri. Of heel simpel: door gewoon te zorgen dat je een Bluetooth-toetsenbord kunt gebruiken.

toetsenbord-mac

5. Makkelijker wisselen tussen accounts

Je hebt op de Apple TV de mogelijkheid om meerdere Apple ID’s voor iTunes en de App Store in te stellen. Dat is handig, want je kunt op die manier een app via het ene account kopen en vervolgens makkelijk overschakelen naar het andere account. Dat is niet het geval bij Game Center-accounts en iCloud-accounts. De eerste wordt onder andere gebruikt om persoonlijke scores en achievements voor spelletjes vast te leggen, terwijl de andere wordt gebruikt om bijvoorbeeld de voortgang in een game te registreren. Beide zijn heel persoonlijk. Je wilt niet dat anderen ongevraagd jouw scores beïnvloeden of levels spelen waar jij nog niet aan toe was.

Apple TV: inloggen bij meerdere iTunes-accounts

De oplossing is dat Apple je de mogelijkheid geeft om makkelijk te wisselen tussen Game Center- en iCloud-accounts, net zoals ze bij iTunes-accounts hebben gedaan.

Apple heeft nog iets anders over het hoofd gezien: meerdere Game Center-accounts gebruiken in multiplayer-games. Als je met z’n tweeën aan het gamen bent, wie verdient dan de punten? Er zijn al een aantal leuke multiplayer-games op de Apple TV zoals Beat Sports en Crossy Road. Dat zullen er in de toekomst alleen nog maar meer worden. Als Apple wil dat de Apple TV serieus wordt genomen als gameconsole moeten ze het oplossen zoals Microsoft het bijvoorbeeld op de Xbox heeft gedaan. Iedereen kan inloggen met z’n eigen spelersaccount.

6. Kinderaccounts

In bijvoorbeeld de Videoland-app kun je een kinderaccount instellen, waarbij kinderen worden beschermd tegen boosaardige content. Dit is bij veel meer videodiensten het geval. Bij de Apple TV kan het niet. Je kunt wel beperkingen instellen voor bijvoorbeeld ruig taalgebruik maar die gelden dan ook meteen voor jezelf. Laat je je kinderen op de Apple TV de kinderapp Sago Mini Sprookjes spelen, dan kunnen ze na afloop naar Netflix gaan om het bloederige Dare Devil te kijken.

Gebruikers vragen al jarenlang om multi-user accounts op iOS, maar Apple wil daar niet aan toegeven. Op de iPad kun je met beperkingen gelukkig wel instellen dat kinderen slechts één app mogen gebruiken via ouderlijk toezicht, maar op de Apple TV is dat nog niet mogelijk. Er zit dus niets anders op dan voor kinderen een eigen account aan te maken en steeds te wisselen.

7. Betere vindbaarheid van apps

Als je in de App Store rondkijkt, krijg je een aantal uitgelichte apps te zien. Wie niet beter weet, denkt dat je daarmee alles te zien krijgt. Maar dat is niet zo: het aanbod is inmiddels veel groter. Je kunt het alleen niet goed bereiken. Apple heeft de rest van de apps ‘verstopt’ in de zoekfunctie. Je zult de specifieke naam van een app moeten weten of de letters A tot en met Z moeten langslopen om te zien of een bepaald type app er tussen staat. Zoek je bijvoorbeeld een fitnessapp, dan kun je op ‘fit’ zoeken maar je vindt dan lang niet alles. Een van de populairste apps is bijvoorbeeld ‘Zova’ – je moet het maar net weten.

Apple TV: fitness-apps zoeken

Wat Apple zou moeten doen is aparte categorieën maken, met hun eigen ranglijsten. iCulture kreeg van Apple te horen, dat die categorieën er ook aan komen. We hadden alleen liever gezien dat ze meteen al aanwezig waren bij de start. De Apple TV is toch geen betaproduct? Bij de Apple Watch hadden we kritiek dat veel dingen bij de start nog niet goed werkten. Daar had Apple van kunnen leren. Intern wordt er immers jarenlang gewerkt aan zo’n nieuw product, maar we krijgen de indruk dat sommige functies op het laatste moment toch nog even worden afgeraffeld, of maar helemaal achterwege worden gelaten.

8. Veel meer Nederlandse (en Belgische apps) apps

We hebben tot nu toe maar twee apps kunnen ontdekken: die van Radio 10 en een algemene radio-app van Nederlandse bodem. Toch hebben we heel wat berichten gekregen van ontwikkelaars die al een demo-unit van Apple hadden gekregen. Kom op mensen, breng eens wat leuks uit! De App Store op de Apple TV staat al bomvol met allerlei bizarre apps waarvan je denkt: “Gek dat die partijen zo vroeg erbij zijn”. Maar wat we eigenlijk zouden willen zijn leuke, bruikbare apps van Nederlandse (en Belgische!) partijen. De Nederlandse omroepen staan niet te springen en ook in België gaan de partijen achter Stievie, VIER en VIJF nog niet meteen aan de slag.

Wel heeft het Belgische VRT al een tweetal apps uitgebracht voor de Apple TV: ‘Het Journaal’ en ‘Canvas’. Als deze apps succesvol zijn, zal VRT nog meer apps voor de Apple TV uitbrengen.

9. Kijken hoeveel opslagruimte nog vrij is

Heb je een 32GB of 64GB Apple TV nodig? Nu we een aantal weken met de Apple TV hebben kunnen spelen, krijgen we regelmatig die vraag. Het punt is: we hebben geen idee. Je kunt wel bij Instellingen > Algemeen > Beheer opslag kijken welke apps er op de Apple TV zijn geïnstalleerd, maar je ziet niet hoeveel opslagruimte er nog vrij is. Eigenlijk wil Apple dat je je daar ook niet druk over maakt, omdat tvOS immers automatisch regelt dat er ruimte vrij wordt gemaakt. Maar het zou wel handig zijn om te weten hoeveel apps je ongeveer kunt installeren. Tientallen apps? Honderden apps? Wij hebben een Apple TV met 32GB opslag en zijn nog niet tegen waarschuwingen van te weinig vrij geheugen aangelopen, maar we hebben eerlijk gezegd geen flauw idee of 32GB nou voldoende is voor iedereen.

Vrije opslagruimte op de Apple TV

In de betaversie van tvOS kon je wel zien of er nog opslagruimte vrij was (zie afbeelding hierboven). In de consumentenversie heeft Apple dat weggehaald. Je ziet nu alleen een lijstje met geïnstalleerde apps en moet zelf gaan optellen.

10. Podcasts-app toevoegen

Hij komt eraan hoor: de Podcasts-app voor tvOS. We zullen er alleen nog wel even op moeten wachten. Op demo-units in de Apple Store is de Podcasts-app al gesignaleerd. De oplossing is nu om de Podcasts-app op de iPhone te gebruiken en via AirPlay door te sturen naar de Apple TV.

Nog veel meer ontbrekende functies op de Apple TV 4

iCulture-lezer Martijn stuurde ons een lijstje van functies die wel op de Apple TV 3 aanwezig waren, maar op de Apple TV 4 ontbreken. Hierboven hebben we een groot aantal ontberingen genoemd, maar er zijn nog veel meer:

 • Je kunt de Flickr-fotostream niet meer gebruiken als screensaver.
 • Het afspelen van muzieknummers via de ‘Speel hierna af’-knop werkt niet altijd goed. De optie is grijs gemaakt of werkt anders dan je zou verwachten: als je een liedje aanklikt speelt die direct af, terwijl hij pas afgespeeld zou moeten worden na het huidige nummer.
 • De navigatie in Netflix is flink uitgekleed. Zoeken op genre is bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Dit probleem zal Netflix zelf moeten oplossen.
 • Er staan geen gerelateerde titels meer in Netflix als je een film opent. Ook dit is een probleem waar Apple niets aan kan doen.

Er zijn nog wel meer verbeteringen mogelijk:

 • Promocodes op de Apple TV invoeren werkt nog niet. Krijg je een promocode van een app, dan werkt dat alleen als het een universele app is die zowel op iOS als op tvOS te gebruiken is. Je vult de promocode in op de desktop kunt daarna op de tv de app gratis downloaden.
 • Het is niet mogelijk om te linken naar apps. Als ontwikkelaars mensen willen attenderen op een app, kunnen ze geen rechtstreeks linkje geven. Siri werkt ook nog niet voor apps. Het enige wat je kunt doen is mensen adviseren om de naam van de app in de zoekfunctie in te voeren. Omslachtig.
 • Apple TV-apps ontbreken in iTunes op de desktop. Zou het niet handig zijn als je op de desktop alvast kunt kijken welke apps er zoal te krijgen zijn? Zo kun je makkelijker apps alvast downloaden en verlanglijstjes maken. Op de Apple TV hoef je dan alleen nog maar je verlanglijstje of je lijst met eerdere aankopen langslopen om ze allemaal te downloaden.
 • Het zou handig zijn als je met bijvoorbeeld Trakt kunt zien wat je al gekeken hebt op de Apple TV.
 • Films beoordelen op de Apple TV. OK, we begrijpen wel dat nog niet alle functies werken. Maar waarom mag je wel apps beoordelen en geen films? Het is nu nogal inconsequent. Films beoordelen is nodig om goede aanbevelingen te kunnen krijgen. Films kijk je meestal ook op je tv-scherm. Maar je zult naar je bureau lopen om in iTunes de zojuist gekeken film op te zoeken, om vervolgens een beoordeling te kunnen geven. Onnodig omslachtig.

Apple TV: app beoordelen

 • De foto-app werkt niet als volwaardige app. Alleen de Fotostream en de gedeelde mappen zijn te bekijken, niet de volledige bibliotheek die in iCloud staat.
 • Het is niet mogelijk om apps in mappen te stoppen, zodat je bijvoorbeeld alle games bij elkaar kunt zetten. Als je veel apps installeert wordt het startscherm een onoverzichtelijk lange lijst.

Heb jij suggesties voor verbeteringen?

Er zijn vast nog veel meer dingen die je aan de Apple TV zou willen verbeteren. Geef je reactie hieronder!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 november 2015, 15:49
Categorie iDevices
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.