YouTube donkere modus

YouTube gaat op zwart met donker thema en nieuw uiterlijk

YouTube heeft een nieuw uiterlijk op de desktop. Met een donker thema, Theater Mode en een menu dat je kunt verbergen kijk je nog prettiger naar de miljoenen filmpjes.

YouTube heeft een nieuw uiterlijk. De videosite bestaat deze week 12 jaar en dat vieren ze met een compleet nieuwe outfit in de stijl van Google’s Material Design. Het ziet er opgeruimder en overzichtelijker uit op al je apparaten. Nieuw is ook de donkere modus, die eerder al via een tweak te activeren was.


YouTube donkere modus

Nog wat andere verbeteringen: er zijn nieuwe pagina’s voor zoeken en kanalen bekijken en er is een speciale theater-modus om de video’s groter te bekijken zonder dat je meteen fullscreen moet gaan. Voor het bouwen van de site heeft Google gebruik gemaakt van Polymer, een op JavaScript gebaseerde techniek. Ze zijn er een jaar mee bezig geweest. Daar zie je als gewone gebruiker niet zoveel van, dus we gaan meteen door naar de zichtbare verbeteringen.

YouTube: donker thema

Het donkere thema van YouTube is ook gemaakt met Polymer. Vorige maand moest je er nog een instelling voor wijzigen; nu is het gemakkelijk met een schakelaar op de website zelf te regelen. Met het donkere thema kun je laat op de avond prettiger kijken naar de video’s dan via de witte interface. Momenteel is de donkere modus alleen op de desktop te bekijken, nog niet in de mobiele app.

YouTube nieuw design

YouTube met Material Design

Wat ook meteen opvalt als je YouTube.com bezoekt is het nieuwe uiterlijk in de stijl van Google’s Material Design. Je kunt de menu-opties aan de linkerkant verbergen door te klikken op een hamburgermenu. In de mobiele versie was dat al het geval.

De YouTube-homepage is voortaan oneindig: je kunt maar blijven scrollen door aanbevelingen en andere video’s tot je iets ziet wat je aanspreekt. De pagina’s voor kanalen zijn ook veranderd: er is een brede balk bovenaan het scherm te zien en de navigatie is groter en overzichtelijker. Alle kanalen vind je nu op een apart tabblad.

Theater Mode en rode knoppen

Tenslotte is er nog de nieuwe Theater Mode. Hierbij kijk je naar een video met een zwarte achtergrond. Je kunt dit gebruiken als je een video wilt kijken, maar dat liever niet schermvullend doet. Overal op de website is de felrode Abonneer-knop veel duidelijker te zien, zoals in de zoekresultaten en in de kanalen.

Wil je het nieuwe uiterlijk bekijken, dan ga je naar youtube.com/new. Nostalgische types kunnen nog teruggaan naar de oude indeling door op de link ‘Restore classic YouTube’ te klikken in je accountmenu.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.