Hoe moet het verder met Wunderlist?

Microsoft nam Wunderlist in 2015 over en beloofde om de app nog beter te maken. Maar zoals wel vaker met overnames ging het vooral mis bij de interne processen. Microsoft worstelt om de opvolger van Wunderlist aan te sluiten op het eigen Azure-platform. Ondertussen is de Wunderlist-oprichter uit frustratie opgestapt.

Het grote nadeel van overnames is dat perfect functionerende apps in handen komen van grote bedrijven, die heel andere prioriteiten hebben. Een goed voorbeeld is Sunrise Calendar, een prima agenda-app die in september 2016 van de markt werd gehaald. Microsoft beloofde om de belangrijkste functies op te nemen in de eigen app Outlook Mobile, maar voor de fans van de app was de liefde voorbij. Eén voordeel: bij Sunrise Calendar wist je waar je aan toe was. Bij de takenlijst-app Wunderlist is dat een stuk ingewikkelder.

Wunderlist drie jaar geleden overgenomen

Microsoft nam Wunderlist bijna drie jaar geleden over en beloofde dat ze onder leiding van Wunderlist-oprichter en CEO Christian Reber de app nog mooier en beter zouden maken. Maar ondertussen bracht Microsoft de eigen app To-Do uit, als vervanger van Wunderlist.

Bekijk ook

Einde van Wunderlist komt in zicht: Microsoft kondigt opvolger To-Do aan

Microsoft heeft een preview van To-Do uitgebracht, de app die het geliefde Wunderlist moet vervangen. Een Office 365-abo heb je er niet voor nodig.

Microsoft liet weten dat To-Do uiteindelijk Wunderlist zou moeten vervangen en dat de beste functies erin zouden worden opgenomen. Maar dat gebeurde niet. Wonderlist-oprichter Reber vertrok een paar maanden nadat To-Do werd uitgebracht.

Microsoft Wunderlist officieel

Op Twitter laat Reber nu weten wat de status is:

Ik heb me er langzaam bij neergelegd, en dat was geen aangename ervaring. Wunderlist blijft veel langer bestaan dan aangekondigd. Er waren technische problemen bij de omzetting. Ik hoop dat het team daarin slaagt.

Het liep allemaal anders dan gepland:

Oorspronkelijk was het doel om de app nog ongeveer 1 jaar te laten doorlopen en dan Microsoft To-Do klaar te hebben. Het duurt alleen langer. Zolang blijft Wunderlist ook online (wat immers zin heeft).

Wunderlist

Die problemen zijn technisch van aard en hebben te maken met de overstap van Amazon Web Services (AWS) naar Microsoft’s eigen Azure-platform:

De API van Wunderlist draait op AWS en zou naar Azure worden omgezet. Dat bleek echter extreem tijdrovend. Daarom moest alles herschreven worden, ook voor de Exchange- en Office-integratie. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom duurt het zo lang.

Wunderlist iPhone Mac

In de tussentijd moet Wunderlist online blijven. Microsoft had soortgelijke probleem bij het na de overname van Skype, waarbij de infrastructuur aan de achterkant niet geschikt bleek. Maar ook aan de voorkant kreeg Skype steeds een ander design en andere functies. Dat zal Wunderlist niet gebeuren, omdat Microsoft alle moeite nu in To-Do steekt. Maar het betekent ook dat Wunderlist ondertussen stilstaat, dus als gebruiker hoef je er in de toekomst ook niet te veel van te verwachten.

Microsoft

Microsoft is, naast Apple en Google, een van de grootste techbedrijven ter wereld. Microsoft is vooral bekend van de Windows-pc's, maar ook van Office, de Internet Explorer- en Edge-browsers, Xbox en meer. Lees alles over Microsoft op je iPhone, iPad en Mac gebruiken. Microsoft heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn, zoals Office en Outlook. Hier zie je alles op een rijtje.

Microsoft

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.