Sociale netwerken

WhatsApp is met 12 miljoen gebruikers in Nederland populairder dan Facebook

WhatsApp is met 12,1 miljoen gebruikers in Nederland populairder dan Facebook, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Snapchat staat in Nederland op 2,1 miljoen gebruikers, maar groeit wel weer.

Meer dan 90 procent van alle Nederlandse smartphonebezitters heeft WhatsApp geïnstalleerd. Het gaat in totaal om 12,1 miljoen gebruikers en ruim driekwart daarvan (9,6 miljoen) gebruikt de app dagelijks om berichten te sturen. Bij Facebook liggen de cijfers lager: 7,1 miljoen Nederlanders gebruiken de Facebook-app dagelijks.


Sociale netwerken

WhatsApp heeft 12 miljoen gebruikers

Bij WhatsApp gebruiken dus 9,6 miljoen Nederlanders de app dagelijks voor het sturen van berichtjes. Als je kijkt naar het aantal dat minimaal wekelijks de app gebruikt, dan ligt dat nog hoger: 11,3 miljoen. Mensen gebruiken de app niet alleen voor het sturen van berichtjes, maar ook veelvuldig om mee te bellen. Mensen die dat doen, bellen gemiddeld 17 minuten per week. Dit aantal belminuten is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Het blijkt uit nieuwe cijfers van Telecompaper naar het gebruik van sociale media in Nederland.

WhatsApp Nederland Facebook en Snapchat

Facebook: de app voor iedereen

Opvallend bij Facebook is dat er sprake is van een app voor alle leeftijden en voor iedereen. Er zijn geen verschillen meer tussen jongeren en ouderen, mannen en vrouwen of hoog- en laagopgeleiden: Facebook blijkt een app voor ons allemaal. Wel vroegen wij ons af in hoeverre de onderzoekers ook het gebruik van de mobiele website hebben meegenomen. Bij Facebook is de mobiele website een veelgebruikte manier omdat het vaak sneller werkt dan de app, terwijl je bij WhatsApp en Snapchat wel gedwongen bent om de app te gebruiken. Ook denken we dat het meten van appgebruik soms lastig kan zijn, omdat gebruikers vaak niet goed onderscheid kunnen maken tussen de mobiele app en de mobiele website. Beide lijken soms zo op elkaar, dat mensen het niet altijd goed zullen rapporteren.

Groei bij Snapchat

Bij Snapchat zijn (zoals verwacht) grotere verschillen te zien tussen gebruikers. Het zijn vooral jongeren die deze app gebruiken. In Nederland heeft 83 procent van de 12- tot 19-jarigen de app op het toestel staan, terwijl dat bij vijftigplussers slechts 5 procent is. De groei bij Snapchat bleef een tijdje steken, maar sinds kort is er weer sprake van groei. In totaal hebben 2,1 miljoen Nederlanders Snapchat op hun toestel staan. De meeste groei is te merken bij vrouwen: in juni 2017 staat de app bij 25 procent van de mannen en 30 procent van de vrouwen op hun smartphone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.