Vodafone: ‘Apple moet meebetalen aan verbeteren netwerk’

Vodafone wil een deel van de rekening van haar toegenomen dataverbruik neerleggen bij de fabrikanten van mobiele telefoons die gratis programma's zoals Whatsapp faciliteren.

iPhones-Vodafone-en-KPN-T-MobileVodafone wil een deel van de kosten van haar toegenomen dataverbruik neerleggen bij de fabrikanten van mobiele telefoons die gratis programma’s zoals Whatsapp faciliteren. Dat wijst een interview met Vodafone’s topman Jens Schulte-Bockum in het Financieel Dagblad vandaag uit: “We kunnen niet eindigen in een situatie waarin wij mensen moeten uitleggen hoe een smartphone werkt, terwijl de winsten daarop worden geoogst door Apple, Samsung of Google.” Hij stelt dat het huidige verdienmodel van telecomproviders als Vodafone ‘onhoudbaar’ is als de providers moeten blijven investeren in hun netwerk terwijl Apple en Google gratis dataverslindende diensten mogelijk maken.

Eerder al maakte KPN bekend dat ze op zoek is naar andere verdienmodellen. Die telecommaatschappij legt de kosten voor hun investeringen vooral neer bij de eindgebruiker. Ook Vodafone sluit niet uit dat gebruikers moeten betalen voor verschillende diensten. Nu wordt duidelijk dat het bedrijf zijn pijlen echter niet alleen op de consument richt, maar ook verhaal haalt bij de fabrikanten van mobiele telefoons.

Tegenover het Financieel Dagblad zegt de topman van Vodafone:

Als de internetindustrie op de huidige weg doorgaat, dreigt er een situatie te ontstaan waarbij telecombedrijven niet meer investeren en hun verouderde netwerk zullen gaan kapitaliseren. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening.

Er is een spanningsveld tussen de noodzaak om te investeren en de diensten die gratis meeliften op onze infrastructuur. We moeten een eerlijke, transparante manier vinden om de last te dragen. Als je eersteklas infrastructuur wilt, heb je de juiste commerciële modellen nodig.

Gisteren was op iPhoneclub te lezen dat het dataverbruik op het Nederlandse netwerk van Vodafone vorig jaar verdrievoudigde. Het aantal smartphone-gebruikers was in 2010 verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. KPN ‘ontdekte’ eerder al dat 85% van de gebruikers van jongerenmerk Hi het programma Whatsapp gebruikt. Met dat programma kun je gratis berichten en foto’s uitwisselen.

Foto: MauritsOnline

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 mei 2011, 12:48
Categorieën Apple, Providers
Onderwerpen apple, chatten, google, kpn, Vodafone, whatsapp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.