Updaten van macOS duurt lang? Vanaf Big Sur niet meer, volgens Apple

Langer blijven doorwerken tijdens het updaten
Vanaf macOS Big Sur zullen systeemupdates minder tijd in beslag nemen. Dit is één van de nieuwe functies van het nieuwe besturingssysteem. Lees hier wat Apple hiervoor doet.

Systeemupdate voor macOS Big Sur duurt korter

Wanneer je macOS Big Sur op je Mac geïnstalleerd hebt zullen toekomstige updates sneller gaan. Dat kan omdat een deel van het totale proces vanaf dit najaar op de achtergrond gebeurt. Je kunt je Mac langer blijven gebruiken totdat de installatie daadwerkelijk begint.


Tijdens het installeren van een systeemupdate heb je grofweg twee fases: de voorbereiding en de installatie. Onder macOS Catalina, wat we nu bijna allemaal kunnen gebruiken, gebeurt zowel het voorbereiden als installeren als het ware tijdens het opstartproces van de Mac. Dat betekent dat je Mac uitschakelt en zichzelf opnieuw opstart waarna het proces begint. Het resultaat is dat jij je Mac niet kunt gebruiken tijdens beide fases.

macOS Big Sur Dock

Vanaf macOS Big Sur gebeurt het voorbereidende deel van de systeemupdate op de achtergrond. Waar nodig zet je Mac de juiste bestanden alvast klaar zodat dat niet tijdens het opstarten gebeurt. Dit lijkt op hoe iPhones zichzelf updaten. Als je oplet tijdens het downloaden van een iOS-update zie je dat het laatste deel van het ‘downloaden’ eigenlijk het voorbereiden is. Daarom duurt het doorgaans niet heel lang voordat iOS-updates zijn voltooid.

Bekijk ook

Automatische iOS-updates downloaden en installeren op iPhone en iPad

Als je geen zin hebt om in de gaten te houden of de nieuwste iOS-versie op je toestel staat, kun je ook automatisch iOS-updates laten downloaden en installeren. Lees in deze tip hoe je automatische iOS-updates kunt downloaden en installeren, zowel 's nachts als op een later moment.

Cryptografische versleuteling macOS Big Sur helpt met updates

Eén van de manieren waarop Apple dit mogelijk maakt is door een andere functie te gebruiken. Het gaat om een functie waarmee jouw gehele opstartschijf beschermd wordt van kwaadwillenden die ermee willen knoeien. Om dit mogelijk te maken wordt de hele opstartschijf versleuteld.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat je Mac de precieze indeling van je schijf beter kent. Hoe het precies werkt maakt Apple niet bekend. Wel zegt het bedrijf dat het helpt met het op de achtergrond voorbereiden van een systeemupdate. De functie werkt dus pas nadat je de overstap naar Big Sur hebt gemaakt. In toekomstige updates merk je waarschijnlijk het verschil vrij duidelijk.

Apple is op dit moment bezig met het doorontwikkelen en testen van macOS Big Sur. Vanaf dit najaar is de update voor iedereen met een geschikte Mac beschikbaar. Benieuwd welke nieuwe functies eraan komen? Bekijk dan ons macOS Big Sur overzicht en je bent meteen op de hoogte.

Bekijk ook

macOS Big Sur: alles over de grote Mac-update van 2020

macOS Big Sur is de grote update voor je Mac van 2020. Er zitten heel wat nieuwe functies in, die we hier met je langslopen. Alles over de verbeteringen, opvallende functies en nog veel meer lees je hier!

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.