Laatste Siri-oprichter vertrekt bij Apple

Tom Gruber gaat met hobby bezig
Tom Gruber pakt zijn biezen. De AI-specialist die Siri oprichtte heeft bekendgemaakt dat hij gaat vertrekken. Van de drie Siri-oprichters is hij de laatste die nog bij Apple werkzaam was.

Tom Gruber vertrekt bij Apple

Tom Gruber is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en heeft nu zijn pensioen aangekondigd. Dat is een opmerkelijke keuze, want wereldwijd is er juist een enorme vraag naar AI-experts en universiteiten kunnen de toestroom van studenten nauwelijks aan. De kans is dan ook aanwezig dat Gruber vroeg of laat wel weer ergens opduikt, bij een ander techbedrijf of met een eigen start-up.

Ook zoekspecialist vertrekt

Ook Vipul Bed Prakash, Apple’s hoofd zoektechnologie vertrekt bij Apple. Deze man kwam in 2013 in dienst bij Apple na de overname van zoekmachine en analysebedrijf Topsy, waar hij CEO was. Er zou destijds 224 miljoen dollar voor worden betaald. Apple sloot Topsy twee jaar na de overname.

Het vertrek van Gruber werd ontdekt door The Information en is inmiddels bevestigd door Apple. Gruber kondigde aan dat hij zijn energie nu gaat steken in persoonlijke interesses, zoals fotografie en bescherming van de oceanen.

Hé Siri Mac

Nieuwe baas voor Siri-team

Misschien heeft het vertrek van Gruber iets te maken met de aanstelling van John Giannandrea. Die werd onlangs van buitenaf aangetrokken om het complete Siri-team aan te sturen. Misschien had Gruber gehoopt op die baan, of vindt hij dat Siri nu in goede handen is. The Information publiceerde in maart een artikel over de jarenlange chaos en strijd binnen het Siri-team, waardoor Siri nu achterloopt op concurrenten.

Bekijk ook

Chaotische code en slecht management: Siri was vanaf het begin 'een ramp'

Siri was vanaf het begin "een ramp", verklapt een direct betrokkene. Siri was traag, werkte niet goed en de code zat vol met bugs. Apple maakte van de slimme assistent een dom hulpje, die met veel vragen nog steeds niet overweg kan. Hoe kon het zo misgaan?

Gruber werkte als hoofd van Siri’s Advanced Development-groep en werkte aanvankelijk bij universiteiten. Zo zat hij in de jaren 80 en 90 bij Stanford. Daarna werd hij Chief Technology Officer bij het bedrijf Intraspect Software. In 2007 richtte Gruber met twee anderen Siri, Inc. op. Dat bedrijf werd drie jaar later overgenomen door Apple. Zijn twee medeoprichters Dag Kittlaus en Adam Cheyer vertrokken al vrij snel en uitten regelmatig kritiek op Apple, dat de mogelijkheden van Siri opzettelijk zou hebben beperkt. Gruber bleef bij Apple en hield zich koest.

Wel vertelde hij in 2017 tijdens een TED-talk wat hij van robotica vindt. Hij voorspelde dat we technologie moeten gebruiken om de mensheid te verbeteren. Zo zouden we kunnen beschikken over een geheugen dat net zo goed is als dat van een computer en zouden we alle mensen kunnen herinneren die we ooit hebben ontmoet. Je weet hoe ze heten, hoe hun familie eruit ziet en wat hun favoriete sport is.

Bekijk ook

Apple bundelt de krachten van de Siri- en machine learning-teams

Apple heeft twee van haar teams gecombineerd, in de hoop op een betere samenwerking en uitgebreidere functies voor gebruikers. De teams van Siri en machine learning werken nu nauw samen, onder leiding van een voormalig Google-topman.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.