Tim Cook Glasgow

Tim Cook: ‘Een Apple Pencil is geen stylus’

Tim Cook ontving een eredoctoraat in Glasgow en beantwoordde daarna vragen over de Apple Pencil, Steve Jobs en het immigratiebeleid van de VS.

Ben je fan van Tim Cook en heb je vandaag een uurtje de tijd, dan moet je zeker even naar de YouTube-video luisteren van Cook’s bezoek aan Glasgow. Hij kreeg daar een eredoctoraat van de universiteit, waarna hij diverse vragen beantwoordde van studenten. Cook vertelde waarom de Pencil geen stylus is en dat hij het huidige inreisverbod van de VS veroordeelt. Steve Jobs kind was namelijk zelf kind van een Syrische immigrant.

Tim Cook Glasgow

Tim Cook in Glasgow

Het gaat niet om een officiële video, dus het camerastandpunt is wat onhandig – en halverwege gaat er ook nog iemand in beeld staan, zodat Tim Cook niet meer te zien is. Maar het gaat uiteindelijk om Cook’s woorden tijdens de fireside chat.

Apple Pencil is geen stylus

Eén van de studenten vroeg of Apple niet tegen de principes van Steve Jobs een stylus heeft gemaakt. Steve zei immers ooit, dat het beste gereedschap je eigen vinger is. En ook: “If you see a stylus, they blew it”. Hoe kan Apple dan toch de Apple Pencil op de markt brengen.

Cook gaf een simpel antwoord: de Apple Pencil is geen stylus. Ziezo, probleem opgelost.

Het is inderdaad waar dat Steve stylussen haatte, maar als je ooit de Apple Pencil hebt gebruikt, dan lijkt dat nog het minst op een stylus. Ik ontmoette maandag een ontwerper in Parijs, een designer van high-end jurken voor specifieke klanten. Hij ontwerpt álles op een iPad Pro met een Apple Pencil.

Cook legde verder uit dat ontwerpers vaak een schetsboek meenemen, omdat ze nooit weten wanneer ze inspiratie krijgen. Als dat gebeurt willen ze hun gereedschappen bij de hand hebben. Volgens Cook biedt de Apple Pencil dan het beste van twee werelden. Je hoeft het idee niet meermaals opnieuw te tekenen om kleuren of lijnen uit te proberen, maar je kunt oneindig veel versies maken. De ontwerper die Cook ontmoette had altijd een doos met potloden mee, maar nu heeft hij er slechts eentje nodig. “Daar gaat het om, het gaat niet om een stylus”, aldus Cook. En ook: “Steve’s DNA zal altijd de kern van Apple blijven vormen. Zijn filosofie zal over 100 jaar nog steeds bij Apple zijn.”

Tim Cook bezocht tijdens zijn Europese toernee ook de makers van de app Kitchen Stories in Berlijn, de Duitse meubelmaker Dula die tafels voor de Apple Stores maakt, kunstenaar @JRart en modeontwerper Julien Fournié. Daarnaast ontmoette hij diverse mensen in de Apple Stores in Frankrijk en Schotland.

Steve was kind van Syrische immigrant

Omdat je je dagelijkse dosis Trump-nieuws al op genoeg andere plekken kunt lezen proberen we er op iCulture wat afzijdig van te blijven. Maar het onderwerp kwam natuurlijk wel aan de orde tijdens het haardvuurgesprek van Cook. Zoals te verwachten zei Cook dat hij fel tegenstander is van het inreisverbod dat momenteel geldt in de Verenigde Staten. “Apple zou niet bestaan zonder diversiteit”, aldus Cook, die in eerdere toespraken zich ook al sterk maakte voor diversiteit.

Steve Jobs' vader

Maar in het geval van Apple is het wel heel letterlijk te nemen: zonder de Syrische immigrant Abdulfattah ‘John’ Jandali zou er nooit een Steve Jobs en dus ook geen Apple zijn geweest. Jandali werd geboren in Syrië, een van de landen waarvoor Trump een inreisverbod heeft ingesteld.

Grootste inspiratiebron
Cook sprak verder nog over Apple’s plannen met hernieuwbare energie, hoe Apple-producten kunnen worden gebruikt om je gezondheid te meten en over de FBI-zaak van vorig jaar. Al deze onderwerpen zijn gesneden koek voor iCulture-lezers, dus je kunt waarschijnlijk al raden wat de antwoorden waren. Toch draaide het zoals wel vaker voornamelijk om Cook’s voorganger, Steve Jobs. Op de vraag welke persoon hem het meest heeft beïnvloed noemde Cook dit keer niet zijn inmiddels wel bekende persoonlijke helden Robert Kennedy en Martin Luther King, maar: “Jobs. Veruit het meest”.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2017, 9:27
Categorie Apple
Onderwerpen apple pencil, politiek, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.