Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

iPad Air 2 steeds vaker uitverkocht, winkeliers bereiden zich voor op ‘iPad Air 3’

De voorraden van de iPad Air 2 raken op en dat wijst op nieuwe modellen. Maar wordt het een iPad Air 3 of kiest Apple uitsluitend voor Pro? En gaan ze de iPad mini dit jaar uitfaseren?

Terwijl we ongeduldig zitten te wachten op de officiële release van iOS 10.3 is er nog iets anders om naar uit te kijken: nieuwe iPads! De grote vraag is of Apple ervoor kiest om een opvolger van de iPad Air 2 uit te brengen, waarvan de voorraden inmiddels flink zijn geslonken. Ook in Nederland is de levertijd van de iPad Air 2 opgelopen tot twee, drie weken.


iPad Air 2

Update 16:45: Ook de 12,9-inch iPad Pro is in bepaalde configuraties momenteel lastiger verkrijgbaar. Sommige modellen hebben een levertijd van 2 tot 3 weken. Bestellingen ophalen in de winkel is in sommige gevallen ook niet meer mogelijk, want dit kan op zijn vroegst pas op 3 maart.

Spacegrijs en zilver moeilijk te krijgen
Op de iCulture-redactie kregen we een maand geleden al meldingen dat de iPad Air 2 moeilijk leverbaar is, vooral voor zakelijke en educatieve klanten. Zij kunnen pas in maart weer nieuwe iPads geleverd krijgen. Sindsdien hebben we de levertijden in de Apple Store in de gaten gehouden en die zijn gaandeweg steeds verder opgelopen tot momenteel 2-3 weken.

Dat geldt ook voor afhalen in de winkel. Wil je een spacegrijze of zilverkleurige 32GB iPad Air 2 ophalen, dan kun je in Amsterdam en Den Haag pas op 3 maart terecht. In Haarlem is nog wel voorraad, maar je moet snel zijn. Internationaal blijkt de iPad Air 2 ook steeds minder op voorraad; meestal is dat een signaal dat er nieuwe modellen aankomen.

iPad Air 3 of alleen Pro?

Het is de vraag wat Apple nu gaat doen. Kiezen ze voor professionals en gaan ze alleen nieuwe versies van de Pro uitbrengen? Het zou een rationele keuze zijn, want juist in die markt is de meeste groei te behalen. Of komt er ook nog een eenvoudige op-de-bank-versie voor consumenten die helemaal niet bezig willen met productschetsen en professionele videobewerking? Zo’n eenvoudige versie zou ook van pas komen voor scholen en voor zakelijke gebruikers die voornamelijk willen e-mailen.

De iPad Air 2 werd oorspronkelijk in 2014 aangekondigd en viert later dit jaar de derde verjaardag. Apple houdt dit model nog in het assortiment voor mensen die de duurdere functies van de 9,7-inch iPad Pro niet nodig hebben, zoals de ondersteuning voor Apple Pencil en het bredere kleurbereik van het scherm.

iPad mini verdwijnt?

De iPad mini heeft sinds 2015 ook geen update meer gekregen en zou dit jaar zelfs helemaal kunnen worden uitgefaseerd, omdat schermen van smartphones steeds groter worden. Apple verkoopt nu nog de iPad mini 4 (vanaf €439) en de iPad mini 2 (alleen 32GB, €299)

Volgens geruchten gaat Apple drie nieuwe iPads op de markt brengen: een 9,7-inch model, een 12,9-inch model en een tussenvariant waarvan de exacte schermgrootte nog niet bekend is. Het zou gaan om 10,5- tot 10,9-inch, waarbij het formaat van de behuizing hetzelfde blijft maar de rand rondom het scherm verder gaat krimpen. Apple zou dan in de huidige behuizing van de 9,7-inch iPad een veel groter scherm kunnen stoppen, waarbij de FaceTime-camera aan de bovenkant van het scherm blijft bestaan.

Bekijk ook

'Drie nieuwe iPads in voorjaar 2017', maar geen enkele iPad mini

Apple gaat dit voorjaar drie nieuwe iPads uitbrengen, maar de iPad mini zit daar niet bij. De drie modellen komen tussen april en juni op de markt, denkt Ming-Chi Kuo.

Een andere mogelijkheid is dat er helemaal geen iPad Air 3 komt, maar dat de huidige 9,7-inch iPad Pro deze plek inneemt als nieuwe budgetoplossing. Mocht je nog een iPad Air 2 willen: de gouden variant is op veel plekken nog gemakkelijk te krijgen. Maar het is de vraag of dat slim is, want bij nieuwe modellen gaat vaak de prijs van de oudere modellen omlaag. Het meest voor de hand liggende moment voor de nieuwe iPads is maart, dezelfde maand waarin we de officiële release van iOS 10.3 verwachten.

Er valt genoeg te wensen wat die nieuwe iPads betreft. Daarom hebben we alvast een voorzetje gegeven door ons wensenlijstje voor de nieuwe iPads van 2017 online te zetten:

Bekijk ook

Deze 10 verbeteringen willen wij zien in de nieuwe iPad-modellen

Wat is Apple allemaal van plan met de iPad? Wij hebben op een rijtje gezet welke verbeteringen wij graag zouden zien bij de iPads die vermoedelijk in het voorjaar van 2017 gaan verschijnen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 09 februari: Ook de 12,9-inch iPad Pro is in sommige gevallen met een langere levertijd beschikbaar.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.