TikTok op iPhone.

Betrapt door iOS 14: TikTok leest nog steeds het klembord uit, belooft te stoppen

Bedankt, privacyfuncties
De populaire video-app TikTok krijgt klachten van iOS 14 gebruikers. Wanneer je een reactie plaatst leest de app vrijwel continu wat er op je klembord staat. Een nieuwe privacyfunctie in iOS 14 betrapt apps hierop door een melding te geven. TikTok belooft (opnieuw) dat ze hiermee zullen stoppen.

De nieuwe privacyfunctie in iOS 14 geeft de gebruiker een kleine melding wanneer apps gevraagd of ongevraagd het klembord uitlezen. Hierin staat bijvoorbeeld gekopieerde tekst. Al voordat deze functie bestond ontdekten onderzoekers in maart al dat TikTok vrijwel continu het klembord bespioneert. Daarop beloofde TikTok destijds binnen een paar weken de functie te schrappen, maar dat is niet gebeurd.

TikTok leest klembord van iPhone uit en belooft te stoppen

Deze week gaf Apple de eerste beta van iOS 14 uit. Testers ontdekten dankzij de nieuwe iOS 14 functie dat TikTok nog steeds het klembord uitleest. Ze zien vrijwel continu meldingen verschijnen over dat het klembord is uitgelezen. Tegenover het Britse Telegraph vertelt TikTok dat de app niet opslaat wat er wordt uitgelezen. De reden van het uitlezen is volgens het bedrijf om spam tegen te gaan. Desalniettemin belooft het bedrijf (opnieuw) hiermee te stoppen.

In maart werd onderzoek gedaan naar populaire apps en hoe zij omgaan met het klembord. Op zowel Android als iPhone kwamen verschillende apps ‘slecht’ uit de test. Dit zijn onder meer AccuWeather, AliExpress, Call of Duty Mobile, Google Nieuws en dus ook TikTok. De ontwikkelaars van TikTok beloofden te stoppen binnen enkele weken, maar stoppen bleek lastiger dan gedacht.

Bekijk ook

Populaire apps zoals TikTok lezen het klembord van je iPhone

TikTok is een van de 50 apps die zonder medeweten van gebruikers kijken wat er op het klembord van je iPhone staat. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Van de bovengenoemde apps weten we niet wat hun bedoelingen zijn met het uitlezen van het klembord. Toch blijkt al binnen een week dat Apple’s nieuwe privacyfuncties in iOS 14 hun vruchten afwerpen. Naast dat de meldingen simpelweg irritant zijn is het voor gebruikers geen fijne gedachte dat een app continu het klembord uitleest.

Automatisch klembord uitlezen kan nuttig zijn

Je vraagt je misschien af waarom het überhaupt mogelijk is voor apps om je klembord zonder vragen uit te lezen. Dit kan bijvoorbeeld door een bankapp worden gebruikt om te checken of je een IBAN-nummer hebt gekopieerd. Je krijgt dan een melding om naar dat nummer over te schrijven. Ook als je een adres gekopieerd hebt kan een navigatie-app dit gebruiken om snel een route naar het adres te starten.

Het is op dit moment nog niet mogelijk om apps toestemming te geven of ontnemen voor het automatisch uitlezen van je klembord. We zouden het niet raar vinden als Apple dit misschien zelfs in iOS 14 nog toevoegt, maar daarover is niets bekend. Het gebeurt vaker dat Apple in betaversies nog nieuwe functies in iOS stopt.

Bekijk ook

Zo verbeteren iOS 14 en iPadOS 14 jouw privacy: acht vernieuwingen op een rij

Apple heeft in iOS 14 en iPadOS 14 weer allerlei verbeteringen voor je privacy verwerkt. Zo zie je wanneer je camera of microfoon actief is en zijn er diverse verbeteringen voor het delen van foto's en je locatie. We zetten de privacyvernieuwingen van iOS 14 op een rij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 juni 2020 om 9:30
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.