Spectables-zonnebril van Snap

Snapchat Spectacles: zonnebrillen met ingebouwde camera

Snapchat heeft de naam gewijzigd naar Snap en gaat een zonnebril met ingebouwde videocamera uitbrengen met de naam Spectacles.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Berichten-app Snapchat heeft geheel onverwacht de naam veranderd naar Snap en gaat zonnebrillen maken. Spectacles is een zonnebril waarmee je 10 seconden durende video’s kunt maken. De bril kost $130 en is vanaf dit najaar verkrijgbaar in drie kleuren: blauwgroen, zwart en koraalrood. Alle video’s worden draadloos naar je iPhone gestuurd.


Spectacles met Evan Spiegel

Spectacles-zonnebril

Eerder dit jaar werd Snapchat CEO Evan Spiegel al gesignaleerd met een prototype van de zonnebril, die kan worden gezien als een variant op Google Glass. In plaats van augmented reality is de Spectacles-bril alleen bedoeld om zelf korte video’s te maken van je belevenissen. In 2014 lekte via gehackte informatie bij Sony al uit dat Snapchat een bedrijfje had gekocht voor $15 miljoen, dat dergelijke technologie had ontwikkeld.

Vannacht lekte al een videoclip uit over de bril en kort daarna besloot Snapchat het accessoire officieel te onthullen. Dat deden ze via een artikel in de Wall Street Journal. Spiegel noemt de zonnebril als ‘speelgoed’, maar ook als een manier om de Snapchat-app los te koppelen van smartphones. Bijzonder is dat de zwartwit-foto’s van Spiegel met de nieuwe bril zijn gemaakt door modekoning Karl Lagerfeld.

Spectacles Spiegel, foto door Karl Lagerfeld

Spectacles is het eerste hardware-product van Snapchat. De zonnebril komt op een wat onhandig moment: net nu de zomer voor het grootste deel van de wereldbevolking voorbij is. De bril is verkrijgbaar in één maat (one size fits all) en neemt 10 seconden video op als je op een knop aan de zijkant drukt. De ingebouwde camera heeft een lens die onder 115 graden kan filmen. Het idee is dat de lens een breder beeld heeft dan smartphone-camera’s, zodat het meer lijkt op het natuurlijke blikveld van mensen.

Ook bijzonder is dat de video’s in een rond formaat worden gemaakt. Volgens Spiegel zijn de vierkante en rechte vormen voor foto’s en video’s een overblijfsel uit de tijd dat we nog foto’s op papier afdrukten. Eén van de voordelen van Spectacles is dat je je smartphone niet langer voor je gezicht hoeft te houden, “als een muur”. Tijdens een vakantie met zijn vriendin, supermodel Miranda Kerr, droeg Spiegel een prototype van de bril en herinnert zich hoe dicht de herinnering bij de oorspronkelijke ervaring kwam.

Voordat je er eentje in handen hebt gaan er wel een paar maanden overheen. Snap is van plan om de bril aanvankelijk beperkt te distribueren.

Spectables-zonnebril van Snap

Van Snapchat naar Snap

Opvallend is ook de naamsverandering van Snapchat naar Snap. Omdat het bedrijf nu meer doet dan alleen een chat-app maken vindt Spiegel de nieuwe naam passender. Je zou het kunnen vergelijken met de naamsverandering van Apple Computer naar Apple, om duidelijk te maken dat er niet meer alleen computers werden gemaakt bij Apple.

Snap moet meer een camerabedrijf zijn dan een social-mediabedrijf en kijkt daarbij vooral naar de vroege historie van Kodak en Polaroid. Het idee is om Snapchat – eh, Snap – onafhankelijker te maken van de smartphones waar je nu vaak de hele dag op kijkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.