Kende jij deze onbekende Snapchat-functies al?

‘Snapchat wil privacy waarborgen met gezichtsherkenning’

Volgens een patent wil Snapchat gezichten gaan scannen om zo te bepalen of je een foto van iemand wel op het sociale medium mag delen. Hiermee wil het platform de privacy van haar gebruikers beschermen.

Snapchat onderzoekt of gezichtsherkenning gebruikt kan worden om de privacy te beschermen, blijkt uit een patent dat het sociale netwerk heeft aangevraagd. Door gezichten te herkennen van mensen die niet willen dat foto’s gedeeld worden, zou de privacy van gebruikers beschermd worden.

Kende jij deze onbekende Snapchat-functies al?

Snapchat wil mogelijk gezichten scannen om privacy te verbeteren

Volgens het patent wordt er gebruik gemaakt van gezichtsherkenningstechnologie waarmee bepaalde personen in een foto identificeerd kunnen worden. Een gebruiker kan daarbij in de app aangeven of dat hij of zij wil dat foto’s gedeeld worden. Zodra de app iemand herkent in de foto, dan controleert hij de instellingen van die gebruiker. Wil diegene liever niets delen, dan wordt het plaatsen van de foto geblokkeerd. Daarnaast is het mogelijk dat Snapchat om toestemming vraagt aan de persoon, zodat de afbeelding wel gedeeld kan worden.

Ook moet de app personen anonimiseren, beschrijft het patent. Zo kan een foto op internet geplaatst worden, zonder dat iemand zich zorgen hoeft te maken over privacy.

Zorgen om privacy
Het mogelijke gebruik van de techniek is opvallend: critici vrezen bij gezichtsherkenning juist vaak voor privacyschending. Bovendien is Snapchat onlangs aangeklaagd voor mogelijke privacyschending. Een man uit Illinois zegt dat de feature Lenses binnen het sociale medium gezichten ongevraagd scant en dat het niet duidelijk is wat er met die data gebeurt. Met Lenses kun je animaties toevoegen aan een gezicht, wat een vrij populaire feature is binnen Snapchat. Maar om dit mogelijk te maken, moet de app een gezicht scannen en biometrische data opslaan. Volgens de man mag dit niet zomaar, wat de reden is dat hij de rechtszaak aanspande.

Snapchat zelf zegt overigens voorzichtig te zijn met de data en biometrische gezichtsinformatie niet te verzamelen of op te slaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2016, 16:30
Categorie Apps
Onderwerpen privacy, snapchat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.