Privacyzorgen over Snapchat’s Snap Map: anderen zien constant waar je bent

De Snap Kaart van Snapchat roept vragen op over privacy: vrienden kunnen constant je locatie zien, als je niet oppast. Dat kan leiden tot pesten en stalken.

De nieuwe functie Snap Kaart van Snapchat roept vlak na de lancering vragen op over pesten, stalken en privacy. Je kunt namelijk precies zien waar vrienden zijn, ook als ze hun locatie niet bewust hebben gedeeld. Bovendien deelt Snapchat telkens wanneer je de app opent je locatie met vrienden, zonder dit duidelijk te melden.


Snap Map privacy

Snap Map is een privacyprobleem

Snapchat’s nieuwe Snap Kaart laat zien waar je vrienden zijn en waar leuke dingen te beleven zijn. Dat klinkt leuk in theorie, maar als je mensen zou vragen of ze constant hun locatie in Zoek mijn vrienden zouden delen, dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Toch is dit precies wat Snapchat doet. Je kunt realtime zien waar vrienden uithangen, maar dat is (vooral voor jonge kinderen) helemaal geen goed idee. Snapchat had zelf overigens niet die intentie bij het maken van Snap Kaart. Het zou een “nieuwe manier om de wereld te ontdekken moeten worden”, zo legden ze het zelf uit. “Zoek je vrienden en raak geïnspireerd om op een avontuur te gaan!”, aldus Snapchat.

Bekijk ook

Bekijk waar je Snapchat-vrienden zijn met de Snap Kaart

Je kunt op zoek naar je vrienden of bekijken wat er overal ter wereld gebeurt via de Snap Kaart in Snapchat. We leggen je uit hoe dat werkt!

Daarom vinden we het belangrijk om te waarschuwen. Als je Snapchat niet zo actief gebruikt ben je je er misschien niet eens zo bewust van dat ook jóuw locatie op de Snap Kaart van anderen verschijnt. Je kunt aangeven of je locatie zichtbaar moet zijn voor alle vrienden, een select groepje vrienden of niemand. Deze onzichtbare modus zou eigenlijk continu aan moeten staan, tot er een moment is dat je bewust je locatie wilt delen. Bijvoorbeeld omdat je met vrienden naar een muziekfestival gaat en elkaars locatie wilt zien.

https://www.youtube.com/watch?v=bvl82FfnUvw

Schakel je het continu in, dan loop je de kans om door anderen te worden gestalkt of gepest. Vooral bij kinderen speelt dat probleem en vooral als ze wisselende vriendjes hebben. Een ongewenste persoon kan een beeld opbouwen van de plekken waar het kind woont, naar school gaat en de vrije tijd doorbrengt. Een goed gesprek over bewust omgaan met het delen van je locatie is dan ook verstandig.

Snapchat zelf ziet het probleem niet. Zij zien de nieuwe kaartfunctie vooral als een manier om je blik te verbreden en te kijken wat er elders op de wereld gebeurt. Gelukkig staat de functie wel automatisch uit. Ook kunnen alleen mensen die al vrienden zijn je locatie zien, wildvreemden niet.

Snapchat

Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deelt. Snapchat kwam ook als eerste met verdwijnende verhalen, die later populair werden als Instagram Stories. Ook andere sociale media-apps namen het idee over. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.

Snapchat

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.