Snap Map privacy

Privacyzorgen over Snapchat’s Snap Map: anderen zien constant waar je bent

De Snap Kaart van Snapchat roept vragen op over privacy: vrienden kunnen constant je locatie zien, als je niet oppast. Dat kan leiden tot pesten en stalken.

De nieuwe functie Snap Kaart van Snapchat roept vlak na de lancering vragen op over pesten, stalken en privacy. Je kunt namelijk precies zien waar vrienden zijn, ook als ze hun locatie niet bewust hebben gedeeld. Bovendien deelt Snapchat telkens wanneer je de app opent je locatie met vrienden, zonder dit duidelijk te melden.

Snap Map privacy

Snap Map is een privacyprobleem

Snapchat’s nieuwe Snap Kaart laat zien waar je vrienden zijn en waar leuke dingen te beleven zijn. Dat klinkt leuk in theorie, maar als je mensen zou vragen of ze constant hun locatie in Zoek mijn vrienden zouden delen, dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Toch is dit precies wat Snapchat doet. Je kunt realtime zien waar vrienden uithangen, maar dat is (vooral voor jonge kinderen) helemaal geen goed idee. Snapchat had zelf overigens niet die intentie bij het maken van Snap Kaart. Het zou een “nieuwe manier om de wereld te ontdekken moeten worden”, zo legden ze het zelf uit. “Zoek je vrienden en raak geïnspireerd om op een avontuur te gaan!”, aldus Snapchat.

Daarom vinden we het belangrijk om te waarschuwen. Als je Snapchat niet zo actief gebruikt ben je je er misschien niet eens zo bewust van dat ook jóuw locatie op de Snap Kaart van anderen verschijnt. Je kunt aangeven of je locatie zichtbaar moet zijn voor alle vrienden, een select groepje vrienden of niemand. Deze onzichtbare modus zou eigenlijk continu aan moeten staan, tot er een moment is dat je bewust je locatie wilt delen. Bijvoorbeeld omdat je met vrienden naar een muziekfestival gaat en elkaars locatie wilt zien.

Schakel je het continu in, dan loop je de kans om door anderen te worden gestalkt of gepest. Vooral bij kinderen speelt dat probleem en vooral als ze wisselende vriendjes hebben. Een ongewenste persoon kan een beeld opbouwen van de plekken waar het kind woont, naar school gaat en de vrije tijd doorbrengt. Een goed gesprek over bewust omgaan met het delen van je locatie is dan ook verstandig.

Snapchat zelf ziet het probleem niet. Zij zien de nieuwe kaartfunctie vooral als een manier om je blik te verbreden en te kijken wat er elders op de wereld gebeurt. Gelukkig staat de functie wel automatisch uit. Ook kunnen alleen mensen die al vrienden zijn je locatie zien, wildvreemden niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juni 2017, 16:14
Categorie Apps
Onderwerpen snapchat, zoek mijn vrienden

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.