Skype-update 2018

Microsoft verwijdert omstreden Snapchat-functies uit Skype

‘Let’s make Skype great again’

Microsoft heeft opnieuw een redesign van Skype aangekondigd. Deze keer moet het terug naar de basis en dat betekent dat de Snapchat-achtige stories-functie moet verdwijnen. Mensen gebruikten het niet.

Skype gebruik je omdat veel mensen het van oudsher gebruiken en vaak niet omdat je fan bent van de app. De afgelopen jaren heeft Microsoft regelmatig het roer omgegooid met de app, zoals ze ook met hun andere diensten van tijd tot tijd doen. Eén ding is daarbij gelukkig wel hetzelfde gebleven: de naam. Maar er waren ook veranderingen die gebruikers maar wat vreemd vonden, zoals de toevoeging van een Snapchat-achtige Highlights-functie.


Het blijkt dat die Highlights-functie nauwelijks werd gebruikt. Mensen gaan niet dagelijks naar Snapchat Skype om te kijken wat hun (zakelijke) vrienden de afgelopen uren hebben meegemaakt. Vandaar dat Microsoft het nu weer weghaalt en de app simpeler maakt. De nadruk komt nu weer op de basisfunctie te liggen: het bellen van mensen. “Bellen was lastiger geworden om te gebruiken en Highlights sloeg niet aan bij de meerderheid van de gebruikers”, geeft Skype designdirecteur Peter Skillman toe. “We moesten een stap terug doen en vereenvoudigen!”

Skype-update september 2018

Skype-update: terug naar de basisfuncties

Het redesign van Skype legt dan ook de nadruk op functies die mensen wél gebruiken: bellen, videobellen en berichten sturen. De functies die niemand gebruikt gaan er weer uit en de rommelige interface verdwijnt. Op de desktop gaat Microsoft veelgebruikte functies centraal stellen in de navigatie. Ook daar gaan zelden gebruikte functies verdwijnen die de interface onnodig drukker maken. Chatten, bellen, contacten en notificaties gaan naar linksboven.

Skype-desktop

Eén ding kun je wel van Microsoft zeggen: ze luisteren in ieder geval naar gebruikers. “We keken hoe mensen Skype-apps gebruiken, voerden wereldwijd uitgebreide tests uit en bouwden prototypes om nieuwe concepten te testen”, aldus Skillman. Misschien had Microsoft dat moeten doen vóórdat ze het radicaal vernieuwde Skype-design vorig jaar invoerden. Gebruikers reageerden kritisch op de hip bedoelde Snapchat-functies en het feit dat basisfuncties opeens veel moeilijker te vinden waren. Microsoft was dan ook een paar maanden kwijt om langzamerhand weer alles terug te draaien.

Misschien gaat het vanaf nu iets beter. Het bedrijf wilde ook de desktop-app opdoeken in ruil voor een mobiele app, maar dat zien gebruikers niet zitten. Microsoft gaat het dan ook niet doen. Mensen gaan waarschijnlijk niet naar Skype om leuke nieuwe dingen te ontdekken, maar omdat ze gewoon contact met iemand willen opnemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 september 2018, 8:22
Categorie Apps
Onderwerpen microsoft, skype
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.