Siri-geschiedenis op iPhone.

Siri heeft nog steeds moeite met spraakopdrachten van 8 jaar geleden

Het is 8 jaar geleden dat een van de bedenkers van Siri een demovideo maakte. Hoe goed presteert Siri tegenwoordig als je dezelfde vragen stelt? Nick Heer besloot het uit te zoeken.

Eerder kon je al lezen, dat de bedenker van Siri niet happy is met de huidige slimme assistent. Hij vindt dat Siri oorspronkelijk veel slimmer was en dat Apple niet het maximale eruit heeft gehaald. Nick Heer van Pixel Envy besloot dat eens te gaan testen: hij controleerde hoe goed Siri reageerde op spraakopdrachten die in een demonstratievideo uit 2010 te zien waren. Destijds was Siri nog een zelfstandige app, gemaakt door derden.

Siri-demovideo van 8 jaar geleden

De demovideo bevat vragen als “Ik zoek een romantische plek met Italiaans eten vlakbij mijn kantoor”. Vlak nadat de video online kwam nam Apple de spraakassistent over en ging ermee aan de slag. De originele makers van Siri hebben al eens eerder verteld ze niet blij waren met de richting die Apple is ingeslagen met Siri. Ze vinden dat Apple veel leuke mogelijkheden heeft geschrapt.

Heer probeerde dezelfde commando’s uit die in de video te zien waren. Het resultaat is voor huidige gebruikers waarschijnlijk verrassend goed. Wel geeft Heer aan dat de video is gemaakt in Silicon Valley, waar opdrachten als “Zoek een goed sushi-restaurant” of “Vind een hippe koffiebar” nu eenmaal beter werken dan in de middle of nowhere.

Het is acht jaar geleden sinds de video werd gemaakt en zeven jaar sinds Siri werd ingebouwd in iOS. Je zou denken dat Apple sindsdien grote stappen heeft gemaakt, zeker als je bedenkt hoe snel de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan. De test van Heer laat zien dat er nog genoeg te verbeteren valt aan Siri. Op zich is het niet nieuw dat Siri te verbeteren valt. Maar wat het toch wel iets schrijnender maakt is dat dit al jarenlang bekend is en Apple er betrekkelijk weinig aan doet.

Meer concurrentie
Er zitten wel wat nieuwe functies in Siri die in 2010 nog niet mogelijk waren, maar als het om context gaat is de assistent nog steeds niet zo heel erg slim. Siri weet niet wat je eerder gevraagd hebt en heeft ook moeite om informatie te achterhalen die eigenlijk al bekend is. Toch moet Apple met Siri concurreren met andere assistenten, die soms beter presteren in het omgaan met context. Misschien is het daarom ook maar goed dat de nadruk bij de HomePod-speaker vooral op audiokwaliteit ligt en niet op de slimheid van de antwoorden. Door de traagheid waarmee Siri zich heeft ontwikkeld is het andere bedrijven zoals Amazon en Google gelukt om Siri op een aantal punten in te halen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 maart 2018, 13:23
Bron Bron pxlnv
Categorie Diensten
Onderwerp Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.