Nooit eerder werden er zoveel apps gedownload

Nog nooit werden zoveel apps gedownload: in het eerste kwartaal van 2017 werd het record van 25 miljard downloads gebroken en werd 15 miljard omzet geboekt.

Er zijn nog nooit zoveel apps gedownload voor smartphones en tablets. Dat blijkt uit cijfers van App Annie, een onafhankelijke dienst die de ontwikkelingen in de appstores in de gaten houdt. In het eerste kwartaal van 2017 werd een record gebroken met 25 miljard downloads. Het gaat daarbij om nieuwe downloads van apps, dus geen herinstallaties. Het betekent een groei van 15 procent.


App Store met iMac

Downloadrecord voor apps

Ook gaven consumenten in het eerste kwartaal veel meer uit aan apps: 15 miljard dollar, oftewel 45 procent meer dan een jaar geleden. Wat iOS betreft draagt vooral China bij aan de groei, naast de VS en Japan.

Android is marktleider, maar in Apple’s App Store wordt nog steeds het meeste geld verdiend. Mogelijk gaat dit in de loop van 2017 veranderen. Dat geld komt niet alleen bij Google terecht, want naast de Play Store groeien de appwinkels van Tencent, Baidu, Xiaomi en Huawei in populariteit.

Appdownload record Q1 2017

Van de 15 miljard omzet komt ongeveer de helft bij Apple terecht. Toevallig kondigde Apple eerder deze week aan dat ze de uitbetaling aan deelnemers aan het affiliateprogramma gaan verlagen van 7% naar 2,5%.

Mensen downloaden vooral Facebook-apps
Wat downloaden al die mensen dan? Nou, vooral apps van Facebook. In januari maakte App Annie bekend dat 4 van de 5 meest gedownloade apps afkomstig zijn van Facebook. in 2016 werd de Facebook-app het meest gedownload op iOS en Android, gevolgd door WhatsApp, Messenger en Instagram. Op de vijfde plaats vinden we de eerste niet-Facebook-app, namelijk Snapchat. Het is alleen de vraag hoe lang nog, want Snapchat is steeds meer onderscheidend omdat Facebook vrijwel alle functies heeft gekopieerd.

Appdownload record Q1 2017

Facebook geeft zelf geen cijfers vrij hoe vaak hun apps gedownload worden, maar communiceert wel hoeveel gebruikers er maandelijks actief zijn. Voor Facebook was dat 1,79 miljard in het derde kwartaal van 2016. WhatsApp en Messenger zaten op dat moment rond de 1 miljard gebruikers en Instagram op 600 miljoen. Gisteren werd bekend dat Instagram inmiddels de grens van 700 miljoen gebruikers is gepasseerd.

Facebook verdient vooral geld met advertenties. De apps die de meeste omzet draaien zijn Spotify, Line en Netflix. Ook Tinder en HBO Now verdienen vrij veel geld met hun apps.

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 april 2017 om 8:54
Onderwerp
Categorie
Diensten

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.