iCulture vergelijkt: streaming muziekaanbod van KPN, T-Mobile en Vodafone

Vodafone, T-Mobile en KPN hebben gekozen voor een samenwerking met een streaming muziekdienst. Waar zit je het beste?
Sander Kleijn - · Laatst bijgewerkt:

Beste muziek-apps iPhone header

Vandaag kondigde Vodafone een samenwerking met Napster aan. Deze dienst, die in 1999 als beruchte en illegale muziekuitwisselingsdienst van start ging, is tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse Rhapsody en kan gezien worden als concurrent van Spotify en Deezer. Met deze samenwerking bieden alle drie de grote Nederlandse providers nu een streaming muziekdienst aan bij hun abonnement. Maar bij welke provider zit je eigenlijk het beste?

Lees ook: iCulture test: beste streaming muziek-app voor iPhone en iPad

Mogelijkheden streaming muziekdiensten

Vodafone doet het met Napster, KPN met Spotify en T-Mobile heeft zich verbonden aan Deezer. Al deze muziekdiensten hebben één ding gemeen: je kunt bij het betaalde abonnement onbeperkt muziek streamen uit een flinke catalogus aan muziekbestanden. De verschillen zitten ‘m vooral in de details. Zo biedt T-Mobile via Deezer de grootste muziekbibliotheek aan, maar is KPN de enige waarbij je extra data krijgt om Spotify-muziek te streamen. Laten we eerst eens beginnen om de drie diensten tegen elkaar af te zetten:

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Bekijk grafiek.

Als we de tabel goed bekijken, dan valt op dat de diensten alledrie even duur zijn. Tevens is duidelijk dat Napster toch wat steekjes laat vallen. Zo ondersteunt de dienst geen songteksten en Last.fm-scrobbling.

Spotify en Deezer zijn aan elkaar gewaagd: hoewel het muziekaanbod van Spotify kleiner is, zijn vrijwel alle populaire artiesten vertegenwoordigd. Alleen bij obscure muziek zul je bij Deezer eerder succes hebben. Wat wel belangrijk kan zijn: bij Deezer kun je jouw eigen muziekcollectie uploaden en beschikbaar maken voor streaming. Dat kan bij Spotify niet, tenzij je bereid bent een flink aantal kunstgrepen toe te passen en je er zeker van bent dat je alle muziektags met deutsche Gründlichkeit op orde hebt.

Duidelijk is dat Deezer op papier de beste kaarten heeft, op de voet gevolgd door Spotify. Maar hoe zit het nu als we kijken naar het aanbod van de Nederlandse providers?

KPN

spotify-logoBij KPN is het Spotify Premium-abonnement alleen gratis voor mensen met het duurste abonnement (Zorgeloos Premium, €54 per maand). Bij de andere abonnementen betaal je voor een Spotify Premium-abonnement €10 per maand, hetzelfde bedrag dat Spotify zelf vraagt voor zijn Premium-dienst. Toch is er wel degelijk meerwaarde om je Spotify Premium-abonnement via KPN te laten lopen: je krijgt 1500 MB per maand extra bovenop je databundel. Daarmee kun je flink wat muzieknummers via 3G of 4G streamen. Ook prettig is de ExtraOptie Spotify die KPN biedt. Heb je al een Premium-abonnement bij Spotify, dan kun je eenvoudig je account aan je KPN-account koppelen. Bij Vodafone en T-Mobile zul je het huidige streaming-abonnement moeten opzeggen en opnieuw moeten afsluiten, wat een stuk omslachtiger is. Als laatste: heb je een Alles-in-1 Thuis-abonnement bij KPN, dan zit Spotify Premium standaard bij je abonnement inbegrepen.

T-Mobile

deezer-logoT-Mobile roept met grote letters ‘onbeperkt muziek streamen met Deezer’, maar dit is een beetje misleidend. De muziek die je via 3G of 4G streamt met de Deezer-app gaat namelijk wel degelijk van je databundel af. In de kleine letters valt te lezen dat T-Mobile er toch vooral vanuit gaat dat je via Wi-Fi streamt of de muzieknummers cacht voor je de deur uitloopt. Hoe dan ook, de aanbieding van T-Mobile is niet verkeerd: met de Deezer Vast-optie krijg je toegang tot Deezer Premium+ met een korting van €4 op de maandprijs. Je betaalt dus geen €9,99 maar slechts €5,99 per maand. Denk je dat jouw mobiele streaming-gedrag binnen je databundel valt, dan is deze korting een mooie meevaller.

Vodafone

napster-logoVodafone doet het vanaf 7 april met Napster. De maandprijs is echter niet voordeliger dan als je rechtstreeks bij Napster aanklopt: €9,95 per maand. Je moet het vooral hebben van de introductieaanbieding: koop je een eenmalige bundel van 100 MB (à €3) of sluit je een nieuw abonnement af, dan zijn de eerste 6 maanden Napster bij Vodafone gratis. Rekenen we dat even door dan kost een abonnementje Napster je bij Vodafone €4,98 per maand (1-jarig abonnement) of €7,46 per maand (2-jarig abonnement). Omdat Napster het kwalitatief aflegt tegen zijn concurrenten lijkt deze aanbieding alleen interessant voor wie een half jaartje Napster wil uitproberen en tijdig de dienst opzegt, of wie voor een jaarabonnement gaat bij Vodafone. Vodafone heeft beloofd klanten tijdig te informeren wanneer de periode van een half jaar verstrijkt.

Hi

We noemen toch nog even Hi in het overzicht; alhoewel Hi als virtuele provider ophoudt te bestaan en klanten naar KPN worden overgezet, hebben huidige klanten geluk. Hi heeft namelijk de mogelijkheid het abonnement uit te breiden met Spotify Premium, maar voor hetzelfde tientje per maand als bij KPN krijg je bij Hi wél de mogelijkheid onbeperkt te streamen zonder dat het van je databundel afgaat. Klanten die op dit moment Hi Onbeperkt Spotify gebruiken zullen deze speciale bundel mee mogen nemen naar hun KPN-abonnement.

Conclusie streaming muziek via providers

Als je op het punt staat een nieuw abonnement af te sluiten en je bent zeker van plan streaming muziek te gaan gebruiken, dan heb je een interessante keuze te maken. Zowel KPN als T-Mobile hebben met extra data respectievelijk korting op de maandprijs een interessante propositie en werken daarbij met diensten die aan elkaar gewaagd zijn. Vodafone is wat lastiger te verkopen: wie voor een jaarabonnementje gaat kan zich prima wagen aan het halve jaar gratis Napster, maar ben je normaliter vrij trouw in je providerkeuze dan is de samenwerking met Napster toch minder interessant.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2016, 12:24
Categorieën Achtergrond, Providers
Onderwerpen kpn, muziekdienst, spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.