adobe comp cc

Adobe Comp CC is een nieuwe iPad-app voor designers

Adobe heeft de app Adobe Comp CC op de iPad uitgebracht, bedoeld voor designers die onderweg een compositie of lay-out willen maken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Adobe heeft een nieuwe iPad-app met de naam Adobe Comp CC uitgebracht. Met deze app kun je afbeeldingen, teksten en vormen met een paar vingerbewegingen op en foto plaatsen. Het gaat vooral om het maken van composities voor ideeën, bijvoorbeeld als je een poster, website of ander project wilt maken. Het idee kun je vervolgens doorsturen naar de desktop, om in Adobe InDesign CC, Adobe Photoshop CC of Adobe Illustrator CC verder te bewerken.

adobe comp cc

Vorig jaar liet ontwikkelaar Khoi Vinh de app voor het eerst zien tijdens de jaarlijkse Adobe Max-conferentie. De app heette toen nog LayUp en was gericht op designers. Nu is de app officieel uitgebracht onder de nieuwe naam Adobe Comp CC. Om het te gebruiken heb je een Creative Cloud-abonnement nodig. Een gratis abonnement volstaat ook. Dezelfde ontwikkelaar bracht trouwens een paar jaar eerder al de collage-app Mixel uit, die ook op de iPad verscheen maar uiteindelijk niet zo’n groot succes was.

Projecten die je in Comp CC maakt sla je op als een enkel bestand, maar daarin zit wel de volledige historie verwerkt. Er is dus geen noodzaak om zelf aan versiebeheer te doen. Met de rewind-functie kun je anderen laten zien hoe eerdere composities of lay-outs eruit zagen. Meer dan 100 gratis, kwalitatief goede lettertypes zijn meegeleverd met de app, zodat je echt iets moois kan maken. Sterker nog, het is de eerste app die geleverd wordt met de volledige Typekit-catalogus.

Het zal duidelijk zijn, dat deze Adobe Comp CC-app niet op een heel breed publiek is gericht. Het gaat om designers, die meerdere apps gebruiken op meerdere apparaten en snel even iets willen ontwerpen. In de app vind je een interface die werkt met vingergebaren. Er is een eindeloze tijdlijn, je kunt diverse Typekit-fonts gebruiken en naar hartenlust foto’s importeren. Het doel was om een echte native tablet-app te maken, niet zozeer om een desktop-app over te zetten naar de iPad. De app slaat alles automatisch op, zodat de kans minimaal is dat je iets kwijtraakt. In onderstaande video wordt een stylus gebruikt, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Oorspronkelijk is de app ontworpen om met vingers te bedienen.

De vormen die je kunt tekenen zijn ook de moeite waard. Eenvoudige vormen zoals cirkels en rechthoeken kun je uiteraard tekenen, maar ook rechthoeken met afgeronde hoeken en veelhoekige figuren. Bij elke optie hoort een ander vingergebaar.

Adobe Comp CC downloaden

Adobe Comp CC is alleen verkrijgbaar op de iPad. Dat heeft ermee te maken dat de schetsen die je met deze app maakt, vaak wat groter van formaat zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2015, 10:10
Categorie Apps
Onderwerpen adobe, design

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.