ING Apple Pay betalen

Contactloos betalen steeds populairder, maar nog geen duidelijkheid over Apple Pay

Uit onderzoek blijkt dat contactloos betalen steeds populairder wordt en voor het eerst het aantal betalingen met de pinpas in het pinapparaat overstijgt. Over Apple Pay zijn nog maar weinig cijfers bekend. Wij namen contact op met Betaalvereniging Nederland.

De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland doen jaarlijks onderzoek naar het pingedrag in Nederland. Uit de nieuwste uitslagen van het onderzoek over 2018 blijkt dat 63% van de betalingen gepind wordt. 33% daarvan gebeurt contactloos met een pinpas. In 2017 was nog 23% van alle betalingen contactloos, terwijl 35% van de betalingen op de traditionele manier gepind werd. iCulture vroeg aan Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland of er ook al cijfers over Apple Pay en andere mobiele betaalmethodes bekend zijn.

Steeds meer betalingen contactloos: hoe zit het met Apple Pay?

Een Apple Pay-betaling wordt vaak gezien als een standaard contactloze pinbetaling. Beugel kon helaas niet aangeven hoeveel procent van de betalingen met Apple Pay gedaan wordt. “We hebben wel de ambitie om onderscheid te maken tussen enerzijds contactloze betaalpassen, contactloze smartphones en de wearables zoals horloges en ringen. Daar heb ik nu nog geen onderverdeling in”. Om dit onderscheid te kunnen maken tussen verschillende vormen van contactloos betalen, is er wel nog wat technisch werk nodig. “Er moet hier en daar wat technisch aangepast worden om dat apart te kunnen meten, maar op zich kun je dat onderscheid wel maken”.

Zelfs als die cijfers bekend zijn, is het nog maar de vraag of Betaalvereniging die cijfers geeft. Beugel: “Wij geven nooit informatie die terug te voeren is naar individuele leden”. Denk dan aan specifieke banken of specifieke betaalmethodes. Alleen cijfers over het type betaling worden door Betaalvereniging Nederland naar buiten gebracht. Tegenover iCulture geeft Beugel nog aan dat voor de maand juni 2019, de maand waarop Apple Pay beschikbaar kwam, 63% van het totale aantal pinbetalingen contactloos was.

ING Apple Pay met Apple Watch

Wij hebben navraag gedaan bij ING of zij al konden verklappen hoe succesvol Apple Pay op dit moment in Nederland is. Bijvoorbeeld hoeveel ING-klanten Apple Pay geactiveerd hebben en hoeveel procent van de transacties met Apple’s betaaldienst uitgevoerd worden. ING geeft aan daar geen uitsluitsel over te kunnen geven.

Apple zelf geeft af en toe cijfers over het gebruik van Apple Pay. Afgelopen maart maakte Apple bekend dat ze wereldwijd in 2019 de tien miljard transacties passeren. Ook over de acceptatie in landen gaf Apple destijds wat cijfers prijs, maar het is onwaarschijnlijk dat we op korte termijn statistieken krijgen over het gebruik in Nederland.

Populair onder iCulture-lezers

Onder iCulture-lezers is Apple Pay in ieder geval een populaire betaalmethode. Uit onze poll van eind juni blijkt dat van de bijna 4000 stemmers, 61% zoveel mogelijk via Apple Pay betaalt. Een ander groot deel (32%) zit momenteel bij een bank die nog geen Apple Pay aanbiedt. Slechts 2% heeft wel Apple Pay, maar gebruikt liever de betaalpas.

Steeds meer gebruik van betaalverzoeken apps

Ook naar onderlinge betalingen heeft Betaalvereniging Nederland samen met De Nederlandsche Bank onderzoek gedaan. 38% van de onderlinge betalingen wordt elektronisch gedaan, bijvoorbeeld met mobiel bankieren-apps en betaalverzoekdiensten zoals Tikkie en in de apps van de banken. Inmiddels hebben alle grote banken hun eigen vorm van betaalverzoeken, die ook vaak uitgebreid worden met nieuwe functies en mogelijkheden. Zo breidde bunq onlangs de Slice-functie uit en ook ING introduceerde in het afgelopen jaar nieuwe functies voor betaalverzoeken.

Voor onderlinge betalingen verwacht Betaalvereniging Nederland ook veel van Instant Payments, dat nu al gebruikt wordt voor 75% van de overboekingen met mobiel bankieren en internetbankieren. Met Instant Payments staat het geld binnen een paar seconden op de rekening van de andere partij, ongeacht de bank.

Eerder hebben we op iCulture al de beste apps voor betaalverzoeken vergeleken. De conclusie daaruit is dat je het beste de app van je eigen bank kan gebruiken, omdat je het geld altijd direct hebt. Bij Tikkie is dat bijvoorbeeld niet altijd het geval, omdat die werkt met een tussenrekening van ABN AMRO.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.