pioneer-appradio

Pioneer brengt eerste CarPlay-inbouwsystemen uit

Pioneer heeft als eerste de entertainmentsystemen in de auto aangepast voor CarPlay. Maar hoeveel hebben we er in Nederland aan?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

pioneer-appradioPioneer is erin geslaagd om als eerste fabrikant Apple’s CarPlay aan te bieden via inbouwsystemen. Pioneer kondigde eerder dit jaar al aan dat ze CarPlay zouden gaan ondersteunen, voor mensen die geen zin om er speciaal een nieuwe auto voor te kopen. Via de NEX-inbouwsystemen kan iedereen de CarPlay-functies aan de eigen wagen toevoegen, voor een redelijk bedrag. Het goedkoopste systeem waarmee het werkt is AppRadio, een 7-inch groot touchscreen voor in de auto dat een paar honderd euro kost en dat al Siri Eyes Free ondersteunde. Maar… om CarPlay op de AppRadio werkend te krijgen heb je AppRadio 4 nodig. “Die is nog niet in Nederland te koop”, vertelde een technisch medewerker van Pioneer toen iCulture navraag deed, om te achterhalen in hoeverre het betekent dat CarPlay ook in ons land te gebruiken is.

Update 23:00 uur: We hebben nog niets terug gehoord van Pioneer zelf. Maar inmiddels hebben we wel de ondersteunde modelnummers en de firmware-update gevonden. Het gaat om AVIC-F60DAB, AVIC-F960DAB, AVIC-F960BT, AVIC-F860BT, AVH-X8600BT en SPH-DA120. Op deze pagina vind je informatie over de systemen met CarPlay ondersteuning. Eventueel kun je ook hier terecht voor downloaden van specifieke firmware voor jouw model autoradio.

De Amerikanen hebben geluk: zij kunnen vandaag al een firmware-update uitvoeren voor de systemen AVIC-8000NEX, AVIC-7000NEX, AVIC-6000NEX, AVIC-5000NEX en AVH-4000NEX. Die zijn niet in de Benelux te koop en de firmware van die systemen kun je ook niet zomaar op de Europese systemen installeren. “We wachten nog op Apple”, vertelde een technisch medewerker van Pioneer aan iCulture. “Het is al twee keer uitgesteld, maar op termijn gaan we het wel ondersteunen.” Toen we vertelden dat vandaag al de firmware-updates voor Amerikaanse systemen beschikbaar zijn gekomen, bleek dat er voor de Europese systemen nog geen enkel tijdspad of grove schatting te maken is. Het kan daardoor nog wel maanden duren voordat Europa aan de beurt is. Wel een kleine waarschuwing: “Je moet die Amerikaanse firmware niet op een Europees systeem proberen te installeren.” Zoiets vermoedden we natuurlijk al, maar misschien houdt het de avontuurlijke iCulture-lezer tegen om teveel te gaan experimenteren.

pioneer_carplayHet ziet er dus voorlopig somber uit voor mensen die dachten dat ze nu al gebruik konden maken van de functies. “With Pioneer’s implementation, CarPlay can now be integrated into millions of vehicles already on the road”, zegt Ted Cardenas van Pioneer in het persbericht waarin de ondersteuning wordt aangekondigd. Maar dat geldt voorlopig alleen voor Amerikaanse systemen en voor mensen die een iPhone 5 met iOS 7.1 of nieuwer hebben.

CarPlay werd in maart 2014 aangekondigd door Apple, nadat de plannen al eerder waren bekendgemaakt onder de naam ‘iOS in the Car‘. Pioneer kondigde meteen aan dat ze ondersteuning zouden bieden en beloofde een firmware-update in de loop van de zomer. Dat klonk hoopvol, maar in de praktijk blijkt Europa achteraan aan te moeten sluiten. De meeste autofabrikanten hebben CarPlay trouwens uitgesteld naar 2015. Andere bedrijven die plannen hebben om CarPlay aan te bieden op inbouwsystemen zijn Alpine en Clarion.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2014, 13:33
Categorieën Accessoires, Diensten
Onderwerpen carplay, pioneer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.