YouTube op Apple TV vernieuwd.

YouTube geeft Apple TV-app grootste update tot nu toe met compleet nieuw design

De YouTube-app op de Apple TV heeft een grote update gekregen. In plaats van de wat saaie en standaard vormgeving van de afgelopen jaren, lijkt de Apple TV-app nu meer op de YouTube-apps op smart tv's en spelcomputers. Daarbij hebben designelementen die standaard zijn in Apple TV-apps plaatsgemaakt voor een Google-achtige vormgeving.

YouTube is al bijna vanaf het eerste moment beschikbaar op de Apple TV, maar zag er nagenoeg al die tijd hetzelfde uit. Zelfs de versie voor de Apple TV 4K had meer weg van de oude Apple TV dan van de YouTube-app op smart tv’s. Vanaf nu is daar verandering in gekomen, want in versie 2.0 van de YouTube-app is het design helemaal op de schop gegaan. Daarnaast zijn er wel enkele nieuwe functies bij gekomen, zoals meerdere gebruikersaccounts.

YouTube op Apple TV vernieuwd

Het zal even schrikken zijn als je de nieuwe YouTube-app op de Apple TV voor het eerst opent. Mocht je de Apple TV-versie graag gebruiken omdat deze zo lekker simpel en overzichtelijk was, dan zal je met de nieuwe versie teleurgesteld zijn. Versie 2.0 op de Apple TV is namelijk een port van de standaard YouTube-app die op spelcomputers en smart tv’s beschikbaar is. Dat betekent dat thumbnails groot in beeld komen, dat je veel moet scrollen en dat er aan de linker zijkant een groot rood menu is om te navigeren naar de verschillende onderdelen. In plaats van het menu bovenaan zoals bij de meeste Apple TV-apps en de vorige YouTube-versie, vind je het alle opties nu dus aan de zijkant.

Beginscherm van nieuwe YouTube op Apple TV.

Wat meteen opvalt is dat het scrollen wat minder soepel gaat dan bij de vorige versie. Het gaat allemaal met wat meer haperingen en het scrolgeluidje is ook verdwenen. Wel kun je de thumbnails kantelen door over de touchpad op de Siri Remote te vegen, zoals bij het merendeel van de Apple TV-apps. Los van dat kleinigheidje, heb je nu niet meer het idee dat je op de Apple TV naar YouTube aan het kijken bent.

Ook de speler zelf is namelijk vernieuwd. In plaats van de standaard videospeler die Apple in tvOS ingebouwd heeft, maakt YouTube nu gebruik van een eigen videospeler. Dat betekent ook dat je niet meer tien seconden vooruit en achteruit kunt spoelen zoals bij de meeste video’s op de Apple TV. Je kunt nu wel in stapjes van vijf seconden door een video bladeren door naar de tijdbalk te gaan en op de zijkant van de touchpad te tappen.

Menu in de nieuwe YouTube-app op de Apple TV.

Meerdere gebruikers, nog geen 4K
Wel nieuw is dat je nu in de YouTube-app kunt inloggen met meerdere gebruikers. De vorige versie van de YouTube-app werkte slechts met een account. Omdat de Apple TV zelf niet meerdere profielen ondersteunt, was het daardoor niet mogelijk om het account van iemand anders te gebruiken. Met de nieuwe versie voeg je bovenaan in het menu een extra account toe, waarna je hier ook tussen de accounts wisselt. Ook kun je zoeken met Siri, al was dat in de vorige versie ook al mogelijk.

Helaas werkt de nieuwe versie ook nog niet met 4K op de Apple TV 4K. Hoewel bij sommige video’s wel aangegeven wordt dat er een 4K-versie beschikbaar is, wordt de video maximaal in 1080p afgespeeld. Het lijkt er dus op dat we nog wat langer geduld moeten hebben totdat de 4K-video’s in volledige resolutie op de Apple TV afgespeeld wordt.

Videospeler in de YouTube-app op de Apple TV.

De nieuwste versie van de YouTube-app wordt in veel gevallen automatisch geïnstalleerd, mocht je dit ingeschakeld hebben. Zie je de nieuwe versie nog niet, zoek dan in de Apple TV App Store naar de YouTube-app en klik op Update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2018, 9:30
Categorie Apps
Onderwerpen apple tv, youtube
Device Apple TV

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.