Philips Hue plafondlamp Being

Philips kondigt bewegingssensor voor Hue-lampen officieel aan [update]

Philips heeft de Motion Sensor officieel aangekondigd. Met deze uitbreiding van Philips Hue kun je beweging en lichtsterkte detecteren, zodat de lampen automatisch aan gaan.

Het zat er al aan te komen: een bewegingssensor voor Philips Hue-lampen. We schreven begin augustus over Philips’ plannen om een bewegingsmelder voor de iPhone-bestuurbare lampen uit te brengen en vandaag is de Philips Motion Sensor officieel aangekondigd. De sensor kan automatisch lampen aan zetten als iemand een ruimte binnenloopt. Bovendien heeft de fabrikant maar liefst 30 nieuwe lampen en armaturen aangekondigd en geven de standaard Philips Hue-lampen de kleuren groen en cyaanblauw beter weer. Ondanks deze massale aankondiging lijkt het erop, dat Philips nog steeds geen Hue-lampen met kleine fitting (E14) heeft.


Philips Hue bewegingssensoren

Philips Hue bewegingssensor

Stel dat je een kamer binnenloopt en dat meteen de lampen aan gaan. Zo heel bijzonder is dat niet, want met doe-het-zelfmateriaal van de bouwmarkt kan het al een paar jaar. Met de Philips Hue-lampen is het standaard nog niet mogelijk, tenzij je er bewegingssensoren van externe partijen aan koppelt, maar daar komt nu verandering in met de nieuwe Motion Sensor. Zoals eerder al uitlekte zal het kastje €39,95 gaan kosten. Het kastje is zo compact dat je het gemakkelijk ergens neer kunt zetten en bevat twee AAA-batterijen.

Philips Hue Motion Sensor

Het accessoire combineert twee functies: bewegings- en lichtsensor. Als er in een ruimte onvoldoende licht is, schakelt de sensor de lampen automatisch aan. Het effect is dat je uiteindelijk minder energie verbruikt, verwacht Philips. De draadloze sensor werkt op batterijen en is via de Hue-app te koppelen aan de lampen. Net als de lampen werkt de Motion Sensor via het Zigbee-protocol.

Philips Hue bewegingsdetector

De Motion Sensor heeft een blikveld van 100 graden en herkent beweging tot op een afstand van zo’n vijf meter. Het gaat uitsluitend om bewegingen; er zit geen camera in die herkenbare beelden maakt. De sensor ligt in november in de winkel.

Philips Hue groen

Philips Hue is nu groener en blauwer

Ook handig om te weten, is dat de Philips Hue-lampen nu de kleuren beter weergeven. Er waren eerder al klachten over de weergave van groen en cyaan (blauwgroen) en die lost Philips nu op. De nieuwe versie van de A19-lamp laat de kleuren beter zien. Het effect is vooral te zien als je de Hue-lampen gebruikt om bijvoorbeeld een Ambilight-ervaring te evenaren. De verbeterde kleuren zaten al in de tweede generatie LightStrip en in de Hue Go-lamp. Bestaande lampen zullen geen firmware-update krijgen; je zult moeten wachten tot de voorraden van de oude modellen op zijn.

Philips Hue cyaan (blauw)

De nieuwe generatie lampen is te herkennen aan een stickertje dat ‘rijkere kleuren’ belooft. Ook gaat Philips (althans in de VS) de prijs van de losse lampen iets verlagen: van de huidige adviesprijs van $59 naar $49. Het is te verwachten dat de prijzen in Europa ook iets omlaag gaan. De huidige adviesprijs is €59,95 voor een losse A19-lamp met standaardfitting (E27), maar bij veel winkeliers vind je ze vaak iets goedkoper, rond de €55. De nieuwe generatie van Philips Hue Color Ambiance en Philips Hue White ligt in oktober in de winkel.

Philips Hue White Ambiance GU10

Dertig nieuwe lampen
Maar daarmee zijn we er nog niet, want Philips gaat zo’n 30 nieuwe lampen en armaturen uitbrengen. Helaas zagen we daarbij nog steeds geen lampen met kleine E14-fitting. Het Hue-asortiment wordt uitgebreid met GU10-reflectorlampjes met wit licht. Ook zijn er meerdere spotjes, tafel- en hanglampen aangekondigd die geschikt zijn voor Hue. zoals de hanglamp Philips Hue White Ambiance Cher, die geschikt is voor de keuken:

Philips Hue Cher keukenlamp

Voor de slaapkamer of hal heeft Philips een nieuwe Being-plafonniere:

Philips Hue plafondlamp Being

Om een indruk te geven van de prijzen:

  • Hanglampen Amaze, Cher en Fair: €199
  • Plafonnieres Being, Still en Fair: €139
  • Tafellampen Wellner en Wellness: €99
  • Spotjes Pillar en Runner: tussen de €65 en €199
  • White Ambiance GU10-lampjes: €35 per stuk, twee voor €60

Bij de meeste lampen zal onderstaande dimmer worden meegeleverd. Dit is een accessoire waarmee ook bezoekers zonder de Hue-app de lampen kunnen bedienen. Je kunt er echter niet de kleuren mee aanpassen, wel de lichtsterkte:

Philips Hue White Ambiance dimmer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.