Siri geluidsgolven.

‘Verbeterde Siri kan meerdere gebruikers herkennen’

Ideaal voor de HomePod

Als het aan grote techbedrijven ligt, zijn virtuele assistenten straks overal. Maar de meeste virtuele assistenten zijn nog niet zover dat ze mensen makkelijk uit elkaar kunnen halen. Apple overweegt daar met Siri mee te beginnen.

Om een assistent als Siri ook echt persoonlijk te maken, is het belangrijk dat hij precies weet wie je bent en jou ook herkent. Apple heeft nu patent toegewezen gekregen op een technologie, waardoor Siri straks verschillende mensen uit elkaar kan houden. Stemherkenning speelt daar een cruciale rol in, maar ook het bouwen van profielen van de verschillende gebruikers.

Patent voor Siri met meerdere gebruikers

Siri kan, als Apple het patent ook echt toepast, mensen uit elkaar houden op basis van bepaalde “biometrische informatie”. Daarvoor moeten vooraf gebruikersprofielen opgesteld worden, aan de hand waarvan Siri kan bepalen wie er aan het spreken is. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, maar volgens het patent denkt Apple aan stemgeluid. Als dan is vastgesteld met wie de assistent spreekt, kunnen er bepaalde taken uitgevoerd worden die gekoppeld zijn aan het profiel van die specifieke gebruiker. Denk daarbij aan het verzenden van mailtjes, of aan het openen van content die gekoppeld is aan het iCloud-account van een gebruiker. Momenteel kan Siri één stem herkennen dankzij de functie Hé Siri, al werkt dit lang niet altijd even goed.

Toespitsen op de gebruiker
Interessant is dat Siri volgens dit patent een database kan opbouwen aan de hand van het taalgebruik van een gebruiker en het accent waarmee die spreekt. Dat zou de assistent een stuk nauwkeuriger kunnen maken en eventuele foutjes kunnen voorkomen. Ook zou Siri in die database kunnen vastleggen welke apps veel gebruikt worden door een persoon en welke contacten vaak gebeld of ge-sms’t worden. Dergelijke elementen maken dat Siri mensen sneller en beter kan helpen.

Overigens werkt Apple al een tijdje aan deze technologie. In de code van iOS 11.2.5 werden icoontjes aangetroffen die erop wees dat Apple al de basis had gelegd voor het herkennen van verschillende stemmen. Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen bij de HomePod. Momenteel herkent de HomePod nog geen stemmen, waardoor hij maar met één gebruiker te gebruiken is. Dat betekent dat iedereen in huis namens de hoofdgebruiker berichten kan versturen. Met ondersteuning voor meerdere gebruikers hebben meer mensen in huis wat aan de HomePod, omdat zij dan hun eigen persoonlijke accounts kunnen gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2018, 16:29
Via Via Apple Insider
Categorie Apple
Onderwerpen patent, Siri
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.