‘Verbeterde Siri kan meerdere gebruikers herkennen’

Ideaal voor de HomePod
Als het aan grote techbedrijven ligt, zijn virtuele assistenten straks overal. Maar de meeste virtuele assistenten zijn nog niet zover dat ze mensen makkelijk uit elkaar kunnen halen. Apple overweegt daar met Siri mee te beginnen.

Om een assistent als Siri ook echt persoonlijk te maken, is het belangrijk dat hij precies weet wie je bent en jou ook herkent. Apple heeft nu patent toegewezen gekregen op een technologie, waardoor Siri straks verschillende mensen uit elkaar kan houden. Stemherkenning speelt daar een cruciale rol in, maar ook het bouwen van profielen van de verschillende gebruikers.

Patent voor Siri met meerdere gebruikers

Siri kan, als Apple het patent ook echt toepast, mensen uit elkaar houden op basis van bepaalde “biometrische informatie”. Daarvoor moeten vooraf gebruikersprofielen opgesteld worden, aan de hand waarvan Siri kan bepalen wie er aan het spreken is. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, maar volgens het patent denkt Apple aan stemgeluid. Als dan is vastgesteld met wie de assistent spreekt, kunnen er bepaalde taken uitgevoerd worden die gekoppeld zijn aan het profiel van die specifieke gebruiker. Denk daarbij aan het verzenden van mailtjes, of aan het openen van content die gekoppeld is aan het iCloud-account van een gebruiker. Momenteel kan Siri één stem herkennen dankzij de functie Hé Siri, al werkt dit lang niet altijd even goed.

Bekijk ook

Zo gebruik je Siri handsfree (sinds iOS 17 ook zonder Hey in sommige talen)

Gebruik 'Hé Siri' om de digitale assistent op de iPhone en iPad te activeren, zonder je handen te gebruiken. In deze tip lees je hoe Siri handsfree werkt en hoe je het inschakelt. En sinds iOS 17 kun je in het Engels de assistent ook activeren door alleen 'Siri' te zeggen.

Toespitsen op de gebruiker
Interessant is dat Siri volgens dit patent een database kan opbouwen aan de hand van het taalgebruik van een gebruiker en het accent waarmee die spreekt. Dat zou de assistent een stuk nauwkeuriger kunnen maken en eventuele foutjes kunnen voorkomen. Ook zou Siri in die database kunnen vastleggen welke apps veel gebruikt worden door een persoon en welke contacten vaak gebeld of ge-sms’t worden. Dergelijke elementen maken dat Siri mensen sneller en beter kan helpen.

Overigens werkt Apple al een tijdje aan deze technologie. In de code van iOS 11.2.5 werden icoontjes aangetroffen die erop wees dat Apple al de basis had gelegd voor het herkennen van verschillende stemmen. Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen bij de HomePod. Momenteel herkent de HomePod nog geen stemmen, waardoor hij maar met één gebruiker te gebruiken is. Dat betekent dat iedereen in huis namens de hoofdgebruiker berichten kan versturen. Met ondersteuning voor meerdere gebruikers hebben meer mensen in huis wat aan de HomePod, omdat zij dan hun eigen persoonlijke accounts kunnen gebruiken.

Bekijk ook

Icoontjes verklappen functies van HomePod, waaronder meerdere unieke gebruikers

Icoontjes in de code van iOS 11.2.5 verklappen dat de HomePod met meerdere unieke stemmen werkt, uitgeschakeld kan worden en speciale HomeKit-scenes voor film kijken bevat. Daarnaast zijn er nog meer icoontjes ontdekt.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.