Siri offline: niet beschikbaar.

‘Apple werkt aan offline versie van Siri’

Voor de momenten dat je niet online bent
Apple denkt na over een offline versie van Siri. Momenteel vereist Siri nog een actieve internetverbinding, zelfs voor simpele vragen en opdrachten zoals het zetten van een timer.

Siri kan in heel veel gevallen van pas komen. Soms wil je even snel een timer zetten of je slimme verlichting inschakelen, maar soms wil je ook wat informatie op het internet opzoeken. Inmiddels zijn de meeste mensen 24 uur per dag online, waardoor Siri bijna altijd paraat staat. Een echte backup is er echter niet voor de momenten dat je geen internet hebt. Daar wil Apple nu iets aan doen, zo beschrijven ze in een patent.

Offline Siri als backup

Voor de introductie van Siri had Apple al spraakbediening, waarmee je bijvoorbeeld lokale muziek op je toestel kon bedienen. Dat is nu nog alleen mogelijk als je Siri helemaal uitschakelt. Heb je even geen internet of ben je bijvoorbeeld in het buitenland buiten de EU waar je vanwege de hoge kosten niet continu online wil zijn, dan zegt Siri dat hij je opdracht helaas niet kan verwerken omdat er geen internetverbinding is. Zelfs bij opdrachten waar in principe geen internet voor nodig is. Dat komt door de manier hoe Siri nu werkt.

Patent offline Siri.

Je spraakopdracht wordt geanonimiseerd naar de servers van Apple gestuurd, zodat de spraakassistent begrijpt wat je bedoelt. Hierdoor kunnen zelfs opdrachten waar je in principe geen internet voor nodig hebt niet uitgevoerd worden. In het nieuwe patent Offline personal Assistant omschrijft Apple hoe de verwerking van de opdracht op het toestel zelf gedaan kan worden. Zaken als het analyseren van je spraak en het omzetten van natuurlijke spraak gebeuren dan rechtstreeks op de iPhone.

Timers zetten en muziek bedienen
Aan de hand van de type gestelde vraag, kunnen er dan lokale taken uitgevoerd worden. Denk dan aan het zetten van een timer of het afspelen van muziek op je iPhone. Het werkt dan vergelijkbaar met de stembediening. In het patent omschrijft Apple ook hoe ze machine learning kunnen gebruiken om de taken uit te voeren. De laatste jaren focust Apple steeds meer op deze technieken, mede dankzij de extra krachtige chips met Neural Engine.

Of zo’n offline stand er ook echt komt, weten we nog niet. Dit patent lijkt in ieder geval meer kans te hebben dan veel andere patenten die Apple indient. Zou jij blij zijn met een offline versie van Siri of gebruik je de assistent toch al nooit?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.