Apple Watch Series 3 met Digital Crown.

Opinie: Waarom ik niet zit te wachten op een Apple Watch met 4G

In sommige landen is de Apple Watch er ook met een 4G-functie, maar in Nederland moeten we daar nog op wachten. Maar is dat wel zo erg? Wat mij betreft niet, want een 4G-funcite heb ik helemaal nog niet nodig.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch Series 3 met Digital Crown.
De grootste vernieuwing van de Apple Watch Series 3 was de komst van een speciale 4G-versie. Hierdoor is het mogelijk om alle functies van de Apple Watch zonder tussenkomst van je iPhone te kunnen gebruiken. Dit model is echter nog niet in Nederland te gebruiken, omdat de providers de speciale eSim simpelweg nog niet ondersteunen. Maar wat mij betreft is een Apple Watch met 4G ook helemaal niet nodig.

Apple Watch met 4G voorlopig nog niet nodig

Als ik kijk naar hoe ik mijn huidige Apple Watch gebruik, dan is dat vooral voor het ontvangen van notificaties en het in de gaten houden van mijn Activiteitsringen. Dat neemt echter niet weg dat ik er nog steeds heel erg blij mee ben, wat mede komt door de veelzijdigheid van de Apple Watch. Dat is voor mij dan ook meteen de beste functie en daar heb ik een 4G-functie niet bij nodig.

Als ik de Apple Watch gebruik, heb ik nagenoeg altijd mijn iPhone binnen handbereik. Is dat niet het geval, dan ben ik vaak thuis of op kantoor, waar de Apple Watch ook via Wi-Fi een internetverbinding heeft. Het is mij in twee en een half jaar nog nooit gebeurd dat ik mijn Apple Watch wilde gebruiken, terwijl mijn iPhone niet binnen het bereik was en ik daardoor niet kon doen wat ik wilde doen. Het is leuk dat je onderweg met een Apple Watch met 4G kunt bellen terwijl je je iPhone thuis laat liggen, maar wanneer voer je een heel gesprek met je horloge?

Voor sporters kan ik me voorstellen dat een 4G-functie eventueel van pas kan komen. Als je een rondje wil hardlopen, hoef je niet per se je iPhone mee te nemen om muziek te kunnen streamen via Apple Music. Ook kun je dan nog gewoon je meldingen ontvangen. Echter, zit je wel op storende meldingen te wachten als je even lekker aan het sporten bent? Bovendien zijn de functies voor muziekstreaming op de Apple Watch via 4G nog heel beperkt. Alleen Apple Music-gebruikers kunnen daarvan profiteren, want van Spotify is nog steeds geen Apple Watch-versie (waar blijft toch die speciale Apple Watch-versie van Spotify…?). Ook is de GPS-chip die al in de Apple Watch zit voor de meeste sportapps voldoende voor het bijhouden van een route tijdens het hardlopen.

Nog veel nadelen
Naast het praktisch nut, zitten er ook nog wel wat nadelen aan een Apple Watch met 4G. Allereerst is de aanschaf van dat specifieke model duurder. Dat is niet meer dan logisch en is ook helemaal niet erg, zeker gezien het prijsverschil op het moment van schrijven maar $70 is. Op de iPads zijn we dit al veel langer gewend, terwijl het prijsverschil daar een stuk hoger ligt. Maar met alleen de aanschafprijs ben je er nog niet, want voor een apart abonnement moet je in Amerika vaak $10 per maand extra betalen bovenop je iPhone-abonnement. Hoe dat uiteindelijk in Nederland gaat uitpakken als het 4G-model hier beschikbaar is weten we nog niet, maar waarschijnlijk zul je ook een meerprijs moeten betalen om je data op de Apple Watch te gebruiken. In Duitsland betaal je bij Telekom (moederbedrijf T-Mobile) zo’n €5 per maand.

Wat mij betreft zijn de kosten voor het gebruik van de Apple Watch met 4G het op dit moment nog niet waard, simpelweg omdat mijn huidige Apple Watch-gebruik niet overeenkomt met noodzaak voor een 4G-functie. Wellicht dat dat met toekomstige versies van de Apple Watch verandert, maar ik zie dat de komende jaren nog niet gebeuren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 januari 2018, 10:27
Categorie iDevices
Onderwerpen 4g, apple watch series 3
Device Apple Watch Series 3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.