Tim Cook met strakke blik

‘Apple-producten veel vaker uitgesteld onder leiding van Tim Cook dan Steve Jobs’

We moeten steeds langer wachten tot nieuwe Apple-producten in de schappen liggen. Uit een analyse blijkt dat onder leiding van Tim Cook producten vaker uitgesteld worden en het langer duurt voor ze in de winkels liggen.

Tim Cook met strakke blik
Uit een analyse van de Wall Street Journal blijkt dat Apple de afgelopen zes jaar meer producten uitgesteld heeft dan in de jaren daarvoor. Onder leiding van Tim Cook is de tijd tussen aankondiging en beschikbaarheid bijna verdubbeld.

‘Apple’s uitstel van producten verdubbeld’

De afgelopen tijd moest Apple noodgedwongen enkele producten en diensten uitstellen. De AirPods zouden eigenlijk in oktober 2016 verschijnen, maar kwamen pas in december van dat jaar op de markt. Ook de HomePod heeft vertraging opgelopen, van een oorspronkelijke release van eind vorig jaar tot begin van dit jaar. Op het gebied van software is dat niet anders, want enkele beloofde iOS 11-functies als iMessage in iCloud en AirPlay 2 zijn nog steeds niet beschikbaar.

De Wall Street Journal heeft de periodes van Tim Cook en Steve Jobs met elkaar vergeleken. Sinds Tim Cook CEO is, zijn er meer dan zeventig producten en diensten uitgebracht. Vijf daarvan hebben een vertraging tussen aankondiging en beschikbaarheid van drie of meer maanden, terwijl bij negen producten dit tussen de één en drie maanden was. In diezelfde tijd zijn er onder Steve Jobs ongeveer even veel producten uitgebracht, maar slechts één daarvan werd meer dan drie maanden uitgesteld.

Grafiek van uitstel van Apple-producten.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de tijd tussen aankondiging en verkrijgbaarheid omhoog gegaan is van gemiddeld 11 dagen onder Steve Jobs tot gemiddeld 23 dagen onder Tim Cook. De Wall Street Journal merkt op dat de drie belangrijkste nieuwe producten onder Tim Cook allemaal uitgesteld zijn, namelijk de eerste Apple Watch, de AirPods en de aankomende HomePod. Dit kan Apple flink wat geld kosten, omdat concurrenten dan de tijd krijgen om op aankondigingen in te spelen en mogelijk eerder met vergelijkbare producten kunnen komen.

Meer diensten en productcategorieën
Het is echter niet helemaal eerlijk om de schuld van de langere wachttijd bij Tim Cook te leggen. Onder leiding van Tim Cook heeft Apple een veel breder assortiment, met meer iPhone-modellen en veel meer productcategorieën, diensten en besturingssystemen, zoals de Apple Watch, watchOS en tvOS. Bovendien verkoopt Apple onder leiding van Tim Cook veel meer producten en zijn de aandelen sinds zijn aantreden als CEO alleen maar gestegen tot recordhoogtes.

Uitstel van producten heeft bovendien niet alleen maar nadelen. Het is voor zowel Apple als gebruikers beter om een product uit te stellen als blijkt dat een product nog niet aan de kwaliteit voldoet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 januari 2018, 14:10
Categorie Apple
Onderwerp uitstel
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.