iPhone privacy banner Hamburg

Opinie: Is Apple nog wel zo bezorgd om jouw privacy?

Privacy leek bij Apple altijd in goede handen. Tot bekend werd dat Apple meeluisterde met Siri-gesprekken. Is Apple nog wel te vertrouwen als het om privacy gaat?

Jarenlang maakt Apple in al hun campagnes duidelijk dat privacy op nummer 1 staat. Het is hun troef om zich te onderscheiden van andere techbedrijven als Google en Amazon. Tot het moment dat The Guardian onthulde dat Apple mensen inhuurde om Siri-opnames af te luisteren. Apple heeft inmiddels aangekondigd hiermee te stoppen. Maar het imago van Apple als privacy-beschermer heeft hierdoor toch een deuk opgelopen. Wordt Apple slordiger in de race met de concurrentie?


Apple doet op hun eigen site niet kinderachtig over privacy. “At Apple, we believe privacy is a fundamental human right”, zo staat er op hun eigen privacy-pagina. Begin 2019 startte Apple ook een grote campagne in de VS en Canada met als motto: “What happens on your iPhone, stays on your iPhone”. Ook in Duitsland hing Apple flinke banners op, die lieten zien dat privacy en de iPhone onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Apple heeft meteen aan damage control gedaan door tijdelijk te stoppen met het meeluisteren van de Siri-gesprekken. Ook moeten gebruikers in een nieuwe iOS-versie met een schakelaar makkelijk het delen van de Siri-gesprekken uit kunnen zetten. Toch voelt dit wat als mosterd na de maaltijd. Gebruikers van Apple-producten leggen de lat immer een stuk hoger dan Google-gebruikers. Met dank aan de Apple marketing rond privacybescherming.

Bekijk ook

Apple stopt wereldwijd met meeluisteren van Siri-gesprekken [update]

Apple gaat wereldwijd stoppen met het meeluisteren van Siri-gesprekken. Eerder kondigde Google al aan tijdelijk te stoppen met meeluisteren in de EU. Apple gaat echter nog een stap verder, door het programma om spraakopdrachten via externe partijen te laten uitschrijven, wereldwijd op te schorten. Mogelijk komt het later wel weer terug.

iPhone privacy banner Hamburg
Foto: Macerkopf

Als de voorwaarden leest die je te zien krijgt als je Siri activeert, dan staat daar inderdaad in dat “alles wat je zegt en dicteert opgenomen en naar Apple gestuurd [wordt].” Inclusief apps van derden die na je toestemming met Siri werken. Hiervoor ga je naar Instellingen > Siri en zoeken en vervolgens klik je op het linkje bij Info over ‘Vraag het aan Siri en privacy.

Je zou kunnen zeggen dat Apple zich zo voldoende heeft ingedekt. Maar toch voelt dit als de kleine lettertjes in een contract die vooral bedoeld zijn om niet gelezen te worden. Van Apple mag je meer transparantie verwachten. Bijvoorbeeld met meer schakelaars om mij als gebruiker een uitgebreide keuze te geven in wat ik wel of niet wil delen. Je hoeft maar even naar de reacties op het Siri-nieuws te kijken om te zien dat het privacy imago van Apple een flinke deuk heeft opgelopen. Apple moet in elk geval een flinke stap maken om dat vertrouwen weer goed te maken.

Wat vind jij? Zijn jouw privacygegevens in goede handen bij Apple of wil je dat jouw gegevens alleen van jezelf mogen zijn?

Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.