Opgepast: website laat Safari op iPhone en Mac crashen

Er is een nieuwe website opgedoken die ervoor kan zorgen dat Safari vastloopt op je Mac, iPhone en iPad. Door de URL korter te maken, weten je ontvangers niet welke website ze openen.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

safari-new-logo

Het is de grap van de dag op Twitter: een specifieke website zorgt ervoor dat Safari crasht op je Mac, iPhone en iPad en er in sommige gevallen zelfs voor zorgt dat je je iDevice opnieuw op moet starten.


Update 27 januari: er speelt momenteel ook een ander probleem met het crashen van Safari. Meer hierover lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Safari geeft problemen op iOS en Mac, dit kun je eraan doen (opgelost)

Safari heeft momenteel last van een vervelend probleem. Zodra Safari geopend wordt, crasht de browser op iPhone, iPad en Mac. Wij hebben 3 oplossingen zodat je weer zorgeloos kunt internetten.

Als je de website wilt testen kun je naar CrashSafari.com gaan om te zien dat de app Safari vrijwel direct laat vastlopen. Op de Mac verschijnt de bekende beachball, waarna je soms genoodzaakt bent om je Mac helemaal opnieuw op te starten om Safari weer aan de praat te krijgen. Geforceerd afsluiten van de browser is soms niet genoeg.

Bekijk ook

Wat te doen als iPhone-apps crashen? Hier zijn 9 oplossingen

Heb je last van apps die regelmatig of altijd crashen? Misschien ligt het niet eens aan de app zelf, maar aan andere processen op je iPhone. We reiken daarom 9 oplossingen aan als je te maken hebt met een app die steeds crasht.

CrashSafari crasht je browser op iPhone en Mac

Op de iPhone en iPad heeft de website een soortgelijk effect, al blijkt dat sommige iDevices er spontaan opnieuw van opstarten. De ‘grap’ is nu om de URL van CrashSafari door een URL-verkorter te halen, zodat degene waar je de link naar verstuurt in eerste instantie niet ziet wat hij of zij opent. Door zo’n verkorte link op Twitter te plaatsen kun je potentieel een hoop volgers voor de gek houden.

CrashSafari gebruikt een speciale titel en JavaScript om Safari te laten crashen. Door een bepaald deel van HTML duizenden keren op te blijven vragen, raakt Safari overbelast, waardoor de browser uiteindelijk vastloopt.

De website blijkt te werken op de meest recente versie van iOS en OS X (iOS 9.2.1 en OS X 10.11.3 dus) en zal in toekomstige versies ongetwijfeld opgelost worden. Gelukkig gaat het hier alleen om een eenmalige vastloper, en heeft de crash verder geen gevolgen. Het valt dus niet te vergelijken met de beruchte iMessage bug van 2015, waardoor gebruikers een tijd lang geen toegang hadden tot iMessage.

Bekijk ook

Nieuwe iMessage-bug laat iPhone crashen door tekstbericht

Een nieuw ontdekte bug in iOS zorgt ervoor dat de Berichten-app telkens crasht. Je moet daarvoor wel een heel bijzondere reeks tekens ontvangen.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.