Safari-URL-bug-check

Opgepast: website laat Safari op iPhone en Mac crashen

Er is een nieuwe website opgedoken die ervoor kan zorgen dat Safari vastloopt op je Mac, iPhone en iPad. Door de URL korter te maken, weten je ontvangers niet welke website ze openen.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

safari-new-logo

Het is de grap van de dag op Twitter: een specifieke website zorgt ervoor dat Safari crasht op je Mac, iPhone en iPad en er in sommige gevallen zelfs voor zorgt dat je je iDevice opnieuw op moet starten.


Update 27 januari: er speelt momenteel ook een ander probleem met het crashen van Safari. Meer hierover lees je in onderstaand artikel.

Als je de website wilt testen kun je naar CrashSafari.com gaan om te zien dat de app Safari vrijwel direct laat vastlopen. Op de Mac verschijnt de bekende beachball, waarna je soms genoodzaakt bent om je Mac helemaal opnieuw op te starten om Safari weer aan de praat te krijgen. Geforceerd afsluiten van de browser is soms niet genoeg.

CrashSafari crasht je browser op iPhone en Mac

Op de iPhone en iPad heeft de website een soortgelijk effect, al blijkt dat sommige iDevices er spontaan opnieuw van opstarten. De ‘grap’ is nu om de URL van CrashSafari door een URL-verkorter te halen, zodat degene waar je de link naar verstuurt in eerste instantie niet ziet wat hij of zij opent. Door zo’n verkorte link op Twitter te plaatsen kun je potentieel een hoop volgers voor de gek houden.

CrashSafari gebruikt een speciale titel en JavaScript om Safari te laten crashen. Door een bepaald deel van HTML duizenden keren op te blijven vragen, raakt Safari overbelast, waardoor de browser uiteindelijk vastloopt.

De website blijkt te werken op de meest recente versie van iOS en OS X (iOS 9.2.1 en OS X 10.11.3 dus) en zal in toekomstige versies ongetwijfeld opgelost worden. Gelukkig gaat het hier alleen om een eenmalige vastloper, en heeft de crash verder geen gevolgen. Het valt dus niet te vergelijken met de beruchte iMessage bug van 2015, waardoor gebruikers een tijd lang geen toegang hadden tot iMessage.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 januari 2016, 14:17
Categorieën iOS, Mac & macOS
Onderwerpen crash, safari
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.