Face ID Craig Federighi

‘Ontwikkelaars krijgen makkelijk toegang tot iPhone X gezichtsdata’

Ontwikkelaars van apps krijgen toegang tot ruwe gezichtsdata en 50 gezichtsuitdrukkingen, waarvan ze de data op eigen servers mogen opslaan.

Face ID Craig Federighi

Apple heeft Face ID zo gemaakt dat alleen data op het toestel zelf wordt bewaard. De privacy is daarmee goed geregeld. Maar dat geldt niet voor de gezichtsdata die je met derde partijen deelt.

50 gezichtsuitdrukkingen

Apple liet afgelopen september tijdens de keynote zien hoe apps zoals Snapchat gebruik kunnen maken van je gezichtsdata. Dit is vooral bedoeld als vermaak, zoals het plakken van een masker op je gezicht of een karakter die jouw gezichtsuitdrukkingen nadoet. Daarvoor krijgen ontwikkelaars toegang tot bepaalde gezichtsdata, als de gebruiker daarmee instemt. Ze mogen de data niet aan derde partijen verkopen, zo staat in het contract dat Reuters in handen kreeg. De appmakers krijgen een ruwe kaart van het gezicht van de gebruiker en de data van 50 gezichtsuitdrukkingen. Ze hoeven die data niet lokaal op het toestel te laten staan, maar kunnen het ook uploaden naar hun eigen servers. Met die data kunnen ze bijvoorbeeld kijken welke gezichtsuitdrukkingen het meest populair zijn, zodat ze daarop kunnen inspelen.

Face ID demo Craig Federighi

Met die data kun je niet een compleet gezicht reconstrueren en je kunt het ook niet gebruiken om een toestel te ontgrendelen. Maar het zijn misschien wel gegevens die je liever niet overal op servers van willekeurige bedrijven wilt hebben staan. Je zult dus ook als gebruiker je verantwoordelijkheid moeten nemen. Misschien ben je sceptisch over partijen als Facebook en Google, maar het zijn vaak plotseling populaire eendagsvliegen waarbij mensen wel eens de mist in gaan.

Privacygroepen zoals de American Civil Liberties Union en het Center for Democracy komen nu al in opstand, want ze vragen zich af hoe goed Apple de privacyregels kan handhaven, als ontwikkelaars vrij over de gezichtsdata kunnen beschikken. Volgens Apple is er niets aan de hand. De wiskundige weergave van het gezicht is nodig om een toestel te kunnen ontgrendelen en die data krijgen de ontwikkelaars niet. Ze krijgen alleen een visuele 3D-kaart. Je zou het kunnen vergelijken met beveiligingscamera’s die constant je doen en laten volgen als je door de stad loopt. Ook daarmee is iemands gezicht te achterhalen, maar de beelden zijn niet nauwkeurig genoeg om een persoon te klonen.

Reacties op advertenties
De privacy-organisaties hebben het niet over gluren door de overheid, maar zijn bang voor misbruik door marketeers. Bedrijven zouden je gezichtsuitdrukkingen kunnen vastleggen om te onderzoeken hoe mensen reageren op advertenties en andere commerciële uitingen. Apple’s regels verbieden dat, maar het is moeilijk om er controle op uit te oefenen.

Wees dus bewust als je binnenkort een van de vele leuke gezichtsmasker-apps op je gloednieuwe iPhone X probeert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2017, 9:07
Categorie Apple
Onderwerpen face id, privacy
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.