Viaplay app in Nederland

Viaplay in de problemen: wie gaat de Formule 1 overnemen?

Dit denken de Nederlanders
Er zijn meer streamingdiensten dan ooit en je kunt niet op allemaal geabonneerd zijn. Welke streamingdiensten gaan het de komende vijf jaar niet overleven? Een onderzoek wijst uit dat er een duidelijke nummer 1 is: Viaplay.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 13 juli 2023: Volgens Streamingwijzer zou Viaplay zo’n 40% van het personeel hebben ontslagen, ook in Nederland. De beurswaarde is de afgelopen twee jaar verdampt en er zijn financiële problemen door afnemende reclame-inkomsten. Ook zijn er klachten over de klantenservice en werden beloften niet waargemaakt. Viaplay beweerde over “het meest robuuste netwerk” te beschikken, maar abonnees klaagden over slecht beeld en haperende verbindingen. Ook zouden er jaarlijks zes races gratis te kijken zijn. Dat werden er slechts twee.


Grote vraag is wat er met de Formule 1-rechten gaat gebeuren als Viaplay omvalt. Voor kijkers hoeft het niet meteen dramatisch uit te pakken: je kunt de Formule 1 gewoon via F1 TV Pro kijken en de Premier League is ook bij de BBC te zien (alleen samenvattingen).

Over een maand start het bieden op de uitzendrechten van de Formule 1 vanaf 2025. Viaplay, die nu nog €30 miljoen per jaar betaalt, zal dan waarschijnlijk niet meer meedoen. Er is een kans dat de Formule 1 weer bij VodafoneZiggo terechtkomt, al zal er dan wel tussen de €40 en €50 miljoen per jaar voor betaald moeten worden.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 12 juli 2023.

Uit een onderzoek onder 1600 Nederlandse abonnees van streamingdiensten op 10 juli 2023 blijkt een duidelijke winnaar (of beter gezegd: verliezer). Maar liefst 51 procent van de ondervraagden denkt dat Viaplay over 5 jaar niet meer bestaat. Over andere diensten bestaat veel minder twijfel: HBO Max haalde maar 16% van de stemmen en SkyShowtime lijkt met 13% van de stemmen ook nog redelijk toekomstbestendig. Over de andere streamingdiensten (Apple TV+, Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video) heel wat minder weinig twijfel. Die bestaan over 5 jaar nog wel, denken de Nederlanders. Tussen de 3 en 7 procent verwacht dat een van deze diensten zal verdwijnen.

Dat Viaplay zo slecht scoort heeft te maken met de voortdurende klachten over haperende streams. Ook valt het commentaar bij de Formule 1-uitzendingen niet in de smaak. Viaplay heeft het moeilijk, ook buiten Nederland. De Zweedse eigenaar Viaplay Group zag de afgelopen maanden de beurskoers instorten, onder andere door dalende reclameinkomsten in Scandinavië. Topman Anders Jensen stapte op. Zijn opvolger Jørgen Madsen heeft als taak gekregen om forse bezuinigingen door te voeren en dat heeft ook gevolgen voor Nederland. Het plan was om de hoeveelheid Nederlandse content op te voeren met vier nieuwe dramaseries, waaronder eentje over de vuurwerkramp in Enschede (Roombeek) en een duistere komedie van schrijfster Saskia Noort (Something Stupid), over drie vrouwen die wraak willen nemen op de man die hen heeft verraden en verkent thema’s als (on-)gelijkheid en uitbuiting in de tv-industrie.

Onderzoek streamingdiensten verdwijnen
Bron: Banli Media B.V.

Daarnaast werd gewerkt aan een serie over de moord op Marianne Vaatstra (Jacht op Jasper S.) en een serie over een moeder die ontdekt dat haar tienerzoon een moord heeft ontdekt (De Schuldige). Die vier Nederlandse series zijn allemaal geannuleerd.

Viaplay korting

Viaplay kreeg te maken met een leegloop van klanten na de recente prijsverhoging. In maart 2023 ging de prijs van Viaplay omhoog van €13,99 naar €15,99. Fans van de Formule 1 zochten hun heil bij het alternatief: kijken bij F1 TV Pro, de eigen streamingdienst van Formule 1-eigenaar Liberty Media. De mogelijkheden om Viaplay gratis of met korting te kijken zijn steeds meer ingeperkt.

Bekijk ook

Het Viaplay-jaarabonnement is terug: bespaar 20% en betaal nog de oude prijs

Wil je de Formule 1 kijken of ben je meer geïnteresseerd in de Premier League en Bundesliga? Dan moet je Viaplay hebben! Check de actuele aanbiedingen om ViaPlay met korting te kijken via KPN, T-Mobile, Ziggo en Caiway kijken. In dit artikel leggen we uit hoe je Viaplay zo goedkoop mogelijk kunt kijken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 14 juli: Verduidelijkt dat BBC alleen samenvattingen van de Premier League uitzendt.

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.