Moovit toont nu geschatte aankomsttijden van openbaar vervoer

De OV-app Moovit voor iPhone heeft een update gekregen met Ride Mode, waarmee je kunt zien hoe laat je aankomt op je bestemming.

moovit-kaartjeApple levert geen openbaar vervoer-informatie in de Apple Kaarten-app, maar er zijn natuurlijk altijd alternatieven. Moovit is een voorbeeld daarvan: de app werkt wereldwijd en toont de snelste en minst drukke route op basis van realtime data. Een update van de app voegt zo’n dertig nieuwe steden toe, waaronder een aantal in Italië, Spanje en Duitsland. Er is ook een Ride Mode toegevoegd, die je waarschuwt wanneer je bij de bestemming gaat aankomen. Handig als je hebt afgesproken en de geplande aankomsttijd wilt doorgaven aan vrienden.


Moovit noemt zichzelf graag de ‘Waze voor openbaar vervoer’, maar weet de Nederlanders nog niet te overtuigen: terwijl de app in de VS een beoordeling van 4,5 sterren krijgt, blijft het in Nederland steken op 3 magere sterren en een handjevol beoordelingen. Het komt niet omdat Moovit maar in een paar Nederlandse steden te gebruiken is. De lijst met ondersteunde vervoersbedrijven in Nederland laat zien dat er dekking in alle regio’s is. De klachten hebben vooral ermee te maken dat je vaak moet overstappen, langs onlogische routes wordt gestuurd en veel te lang onderweg bent. Vertrouw dus voorlopig nog even niet 100% op deze app, maar check ook of 9292 misschien een slimmere route weet. Maar ja… dan kun je je terecht gaan afvragen waarom je Moovit nog nodig hebt.

Lees ook: Moovit 3.0 voor iPhone: fraaie ov-planner belooft realtime updates

Nou, bijvoorbeeld voor de nieuwe Ride Mode, waarmee je ziet hoe laat je aankomt. Je tikt op de Play-knop bovenaan het reisschema en Moovit laat realtime zien hoe laat je zult aankomen. De tijd wordt daarbij steeds aangepast. De data wordt weer gebruikt om de reisinformatie beter te maken. Dat is ook meteen het knelpunt bij dit soort apps, die van gebruikerdata afhankelijk zijn: net als bij Waze moeten genoeg mensen meedoen om de gegevens echt betrouwbaar te maken. Bij Waze is dat gelukt, maar Moovit lijkt er nog wat mee te worstelen. Dat is wel te verklaren: navigatiesoftware kost veel geld en dan ben je sneller geneigd om een gratis app als Waze te installeren. Bij openbaar vervoer-informatie is die noodzaak minder, want de meeste OV-apps zijn gewoon gratis te downloaden.

Een andere reden om Moovit toch te installeren, is omdat je er wereldwijd mee terecht kunt. Zo worden nu St. Petersburg (Rusland), Kaapstad (Zuid-Afrika), Mallorca (Spanje) en Venetië (Italië) ondersteund. In totaal is er nu dekking voor 400 steden in 35 landen .Vanuit de app kun je je aankomsttijden delen via WhatsApp, Twitter en Facebook. De app is nu 8 miljoen keer gedownload.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.