Moovit 3.0 voor iPhone: fraaie ov-planner belooft realtime updates

Moovit voor iPhone is een populaire reisplanner voor het openbaar vervoer. De app is nu vernieuwd met nieuwe functies en een iOS 7-ontwerp.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

moovitIn Nederland zijn er meer dan genoeg spelers met applicaties voor het gebruik van het openbaar vervoer, maar dat wil niet zeggen dat er over de landsgrenzen geen noemenswaardige apps worden ontwikkeld. Moovit is bijvoorbeeld een populaire Israëlische reisplanner die ook wel het Waze van het openbaar vervoer wordt genoemd. De overzichtelijk applicatie is ook in het Nederlands beschikbaar en is nu compleet vernieuwd, met een strakker ontwerp en nieuwe functies. Zo heeft Moovit nu niet alleen een nieuw app-icoon, maar ook een iOS 7-interface en real-time updates met waarschuwingen van vervoersbedrijven.

Op die updates van vervoerders kunnen gebruikers zich abonneren, om op die manier waarschuwingen over drukte of veranderende dienstregelingen bij een specifiek bedrijf als notificaties ontvangen. Deze real-time updates en notificaties zijn overigens nog niet overal beschikbaar. Of je hier nu al gebruik van kunt maken hangt dus af de vervoerder die je gebruikt. Daarnaast hebben de ontwikkelaars de stap-voor-stap navigatie in de applicatie verbetert. In Moovit zie je het transport live op de kaart naderen en worden de vertrek-en aankomsttijden steeds aan de huidige situatie aangepast.

reisroute

Voor wie Moovit niet kent: de interactieve OV reisplanner toont je steeds de snelste en minst drukke routes, maar geeft je ook alternatieve routes om uit te kiezen. Wanneer je aan het reizen bent wordt je onderweg op de hoogte gehouden van wijzigingen en updates, maar het is ook mogelijk om zelf meldingen over het OV te maken, bijvoorbeeld over de drukte op een bepaalde lijn. Zo wil Moovit de reiservaring steeds blijven verbeteren. De app biedt informatie over het openbaar vervoer in stedelijke gebieden in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Ierland, Australië, Brazilië, Italië, Spanje, Israel en Nederland.

Qua ontwerp is Moovit er na deze update op vooruit gegaan. Het dominante oranje komt nu bijna alleen terug in de bovenste balk, verder is de applicatie rustig wit. Knoppen zijn voortaan zwevend, pictogrammen zijn strakker weergegeven en het lettertype is veranderd. Als de applicatie vergelijkt met de screenshots in de App Store, die nog van de oude app afkomstig zijn, ziet Moovit er duidelijk een stuk volwassener uit. Ook de bediening gaat soepel; het is eenvoudig navigeren tussen de kaart, de reisplanner zelf en de vervoersschema’s, waar je kunt zien hoe een bepaalde lijn van een bepaalde vervoersdienst precies rijdt.

kaartplanner

In de App Store zijn Nederlanders tot nu toe enigszins verdeeld over Moovit: sommigen zeggen zo enthousiast te zijn dat ze 9292 meteen van hun smartphone gooien, anderen klagen dat de applicatie foutieve routes geeft. Als de interface en aanpak van Moovit je bevalt is er dus zeker wat voor te zeggen om een traject dat je goed kent in zowel Moovit als 9292 in te voeren, om zo te bekijken of Moovit in jouw regio wel accuraat genoeg is.

Downloaden: Moovit (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2014, 15:43
Categorie Navigatie
Onderwerp openbaar vervoer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.