Intel Moovit app

Moovit-app overgenomen door Intel, app blijft bestaan

Intel heeft het Israëlische bedrijf Moovit overgenomen voor 900 miljoen dollar. De app blijft bestaan, belooft Intel, en zal onderdeel worden van Intel's automotive-plannen in Israël.

Intel neemt Moovit over

Moovit is vooral bekend van de routeplanner-app. Dit weekend gingen er al geruchten dat Intel van plan was om de start-up over te nemen. De chipmaker had al een aandeel van 60 miljoen in het bedrijf en zal nu 840 miljoen bijbetalen voor de volledige overname. De routeplanner-app van Moovit combineert verschillende vormen van vervoer, waaronder trein en bus, maar ook taxidiensten zoals Uber en Lyft. Op het eerste gezicht lijkt daarbij weinig verschil met andere routeplanners zoals Apple Maps, maar Moovit gebruikt daarbij big data en kunstmatige intelligentie om de slimst mogelijke route te vinden.


De kennis over die slimme technieken komt van pas in Intel’s automative-bedrijfsonderdeel, dat in 2017 al was versterkt met MobilEye. Intel is van plan om een compleet aanbod te ontwikkelen, waaronder een taxidienst met robots. De kennis van Moovit komt daarbij van pas. Moovit leverde verder verkeersinformatie aan derde partijen.

Moovit overname door Intel

800 miljoen gebruikers, 6 miljard datapunten per dag
De app wordt naar eigen zeggen door 800 miljoen mensen gebruikt.
In Moovit vind je behalve reizen met auto en OV ook de mogelijkheid om fietsroutes te plannen, een elektrische step te vinden en andere vervoermiddelen uit de deeleconomie. Er is een koppeling gemaakt met aanbieders van 7500 vervoersdiensten. Dagelijks verzamelt de app meer dan 6 miljard datapunten over de verkeersstromen en zoekopdrachten van gebruikers, in meer dan 3.100 steden en 102 landen wereldwijd. Moovit zit dus op een enorme bak aan data.

Intel Mobility as a Service

Mobility as a Service
In een blogposting vertelt Intel waarom de overname heeft plaatsgevonden en hoe Moovit in het bestaande portfolio past. Moovit zal daarbij de interface met de gebruiker vormen, terwijl MobilEye de infrastructuur-opdrachten voor z’n rekening neemt. Het moet uiteindelijk een Mobility-as-a-Service (MaaS) aanbieder worden en Intel heeft daarvan hoge verwachtingen. In 2030 moet dit $160 miljard opleveren – veel meer dan Intel nu voor Moovit heeft betaald. In 2022 zullen we de eerste vruchten te zien krijgen van de overname.

Intel Moovit app

Bekijk onze round-up van openbaar vervoer-apps en de beste trein-apps voor nog meer apps die je van A naar B brengen.

Bekijk ook

De beste apps voor het openbaar vervoer

Voor het openbaar vervoer zijn allerlei apps beschikbaar, zoals 9292. Welke apps mogen echt niet ontbreken als je met de bus, tram of trein gaat reizen? In dit artikel een overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.