Microsoft, Nokia, Nintendo en notebookfabrikanten reageren op iPad

Microsoft, Nokia en Nintendo hebben gereageerd op Apple's lancering van de iPad. Notebookfabrikanten staan daarentegen voor een ander probleem: hoe kunnen ze concurreren tegen de iPad en ook nog geld verdienen?

tabletApple’s introductie van de iPad is ook aan andere fabrikanten niet ongemerkt voorbij gegaan. Zoals te verwachten is er bij bedrijven als Microsoft, Nokia en Nintendo vooral kritiek te horen. Ook Aziatische notebookfabrikanten roeren zich: zij zijn hun prijsstelling voor komende tabletmodellen aan het heroverwegen. De fabrikanten zouden volgens DigiTimes van plan zijn om qua prijs 20 tot 30% lager dan de Apple iPad te zitten.

Ze gingen er daarbij echter vanuit dat de iPad $1.000 zou kosten. Nu de goedkoopste uitvoering van de iPad maar $499 kost, moeten ze iets verzinnen. Een prijzenoorlog zien ze echter niet zitten en het verder verlagen van de winstmarges is ook geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Bij netbooks zijn de prijzen al flink gedaald, waardoor de marges flinterdun zijn. De verkoop loopt ondertussen als een speer, maar veel geld levert het de fabrikanten niet op. Bij de tablets willen ze zo’n zelfde ontwikkeling voorkomen. Verder zouden tabletfabrikanten terughoudend zijn met nieuwe designs, omdat ze eerst wilden afwachten wat Apple op de markt brengt.

Apple’s grootste concurrenten op het gebied van computers (Microsoft), mobiele telefoons (Nokia) en games (Nintendo) hebben al gereageerd op de iPad. Nokia is vooral boos dat Apple zich nu de grootste mobiele toestelmaker ter wereld noemt. In aantallen ligt Nokia ver voorop, ook al verdienen ze er veel minder aan. Bovendien telt Nokia alleen mobiele telefoons, terwijl Apple haar MacBooks ook bij de mobiele apparaten meerekent. Apple maakte $15,6 miljard kwartaalomzet bekend, Nokia ‘slechts’ $12 miljard. Apple is daarmee ook groter dan Samsung en Sony.

Bij Microsoft reageerde Brandon Watson, directeur productmanagement. Hij vond het humoristisch dat Microsoft opener is dan Apple. Hij doelde daarmee op het feit dat de iPad op het iPhone OS draait, waardoor je er (officieel gezien) alleen applicaties vanuit de App Store op kunt installeren.

Nintendo-president Satoru Iwata vindt dat Apple geen verrassingen heeft geleverd met de onthulling van de iPad. De Japanse baas vertelde Associated Press dat Apple slechts “a bigger iPod touch” had gemaakt. Iwata was “totally unimpressed”, aldus een artikel in de New York Times.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2010, 0:02
Categorie iDevices
Onderwerpen apple, concurrentie, microsoft, netbook, nintendo, nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.