MacOS Catalina met Apple Watch

In macOS Catalina kun je nog meer goedkeuren met je Apple Watch

Je kent waarschijnlijk al de mogelijkheid om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch. Op dezelfde manier kun je ook Apple Pay-betalingen goedkeuren. In macOS Catalina krijg je er nog meer mogelijkheden bij.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Je kunt met de Apple Watch nog meer zaken regelen als je achter de Mac zit. Zo kun je wachtwoorden bekijken, akkoord geven dat een app geïnstalleerd wordt en meer. We lopen een aantal mogelijkheden met je langs.


Wachtwoord bekijken
Heb je wachtwoorden opgeslagen in de Sleutelhanger op je Mac, dan kun je ze alleen bekijken als je je gebruikerswachtwoord van de Mac invoert. Dat hoeft niet meer als je een Apple Watch draagt. Als je voortaan naar Safari > Voorkeuren > Wachtwoorden gaat krijg je toegang door de zijknop van je Apple Watch tweemaal in te drukken, om te bevestigen dat jij het bent. Vind je dat onveilig? Dan kun je het ook uitschakelen.

MacOS Catalina met Apple Watch

Installatie van apps goedkeuren
Je kunt in macOS Catalina ook het installeren van apps goedkeuren. Ook daarvoor moet je tweemaal op de zijknop van de Apple Watch drukken, vergelijkbaar met het doen van een Apple Pay-betaling. Het gaat hier om apps die je vanuit de Mac App Store wilt downloaden. Vanaf dit najaar heb je (als het goed is) veel meer keuze uit Mac-apps vanwege de komst van Project Catalyst. Dit houdt in dat ontwikkelaars hun apps gemakkelijker geschikt kunnen maken voor iOS, iPadOS én macOS.

Beveiligde notitie ontgrendelen
Je kunt in de Notities-app je persoonlijke krabbels beschermen met een wachtwoord. Maak je daar veel gebruik van, dan zul je merken dat je regelmatig het wachtwoord moet intikken om even in je notitie te kijken. Hoeft niet meer in macOS Catalina. Ook hiervoor kun je tweemaal op de zijknop drukken om de notitie te ontgrendelen.

Deze functies werken dus wel iets anders dan het ontgrendelen van je Mac met de Apple Watch, want daarbij hoef je alleen maar je pols op te tillen. Drukken op de zijknop is niet nodig voor het toegang krijgen tot de Mac. Voor de functies die we hierboven hebben genoemd is het wél nodig om op de knop te drukken.

Bekijk ook

Mac ontgrendelen met je Apple Watch: zo werkt het

Met de Apple Watch kun je je Mac ontgrendelen, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. In dit artikel lees je wat je nodig hebt en hoe je deze functie instelt. Ook vertellen we hoe je met de Apple Watch goedkeuring geeft om notities te ontgrendelen, wachtwoorden te bekijken en apps te installeren.

Om dit te kunnen gebruiken heb je een Apple Watch met watchOS 6 en een Mac met macOS Catalina nodig. Beide verschijnen in het najaar van 2019 officieel en tot die tijd kunnen ontwikkelaars het alvast proberen. Omdat er geen publieke beta van watchOS 6 komt, vrezen we dat publieke betatesters hier buiten de boot vallen om er alvast mee aan de slag te gaan.

Handmatig intikken van wachtwoorden is onveilig, omdat mensen vaak hetzelfde wachtwoord hergebruiken en omdat iemand over je schouder zou kunnen meekijken. Gelukkig is het dankzij wachtwoordenapps steeds minder nodig waardoor je unieke en ingewikkelde wachtwoorden kunt gebruiken voor elke denkbare app of dienst. Deze nieuwe functies voor de Apple Watch maken het omgaan met wachtwoorden weer nét een stukje makkelijker.

Meer over macOS Catalina lees je in onze round-up.

https://www.iculture.nl/macos/macos-10-15/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.