Final Cut Pro met Touch Bar-ondersteuning

‘Alleen meest uitgebreide MacBook Pro snel genoeg voor 4K videobewerking’

De nieuwe MacBook Pro's kregen nogal wat kritiek van professionele gebruikers. Maar kunnen ze een professionele taak als videobewerking in 4K-resolutie wel aan? Website Cinema5D dook erin en het resultaat zal je verbazen.

Deze week werden de eerste nieuwe MacBook Pro’s met Touch Bar geleverd aan klanten en ook verschenen de eerste (kritische) reviews over Apple’s vernieuwde Mac-laptoplijn. Met name het gebrek aan bepaalde aansluitingen kwam Apple op kritiek uit het kamp van professionele gebruikers te staan. Maar hoe zit het met de taken waarvoor professionals een MacBook Pro gebruiken? Is de nieuwe MacBook Pro bijvoorbeeld snel genoeg voor 4K videobewerking? Cinema5D dook in de verschillende reviews en concludeert helaas dat dit niet het geval is, tenzij je bereid bent om voor het meest uitgebreide model te kiezen.

Final Cut Pro met Touch Bar-ondersteuning

Videobewerking in 4K stelt hoge eisen aan MacBook Pro

Videobewerking in 4K-resolutie vereist een snel en bovendien krachtig systeem. Zo moet de processor snel genoeg zijn, maar is een krachtige grafische kaart ook van belang voor vloeiende weergave op het beeldscherm. Ook het werkgeheugen speelt een grote rol, omdat videobewerkingssoftware zoals Final Cut de benodigde bestanden hierin tijdelijk opslaat voor snelle toegang. Tot slot speelt ook de snelheid van een opslagmedium een belangrijke rol. Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal gaat het al snel om tientallen gigabytes aan ruw materiaal, die vaak op een externe schijf wordt opgeslagen. Door naar deze aspecten te kijken, zou je moeten kunnen zeggen of de nieuwe MacBook Pro videobewerking in 4K aankan.

Processor, gpu en schijfsnelheid
De processor (cpu) levert geen probleem op, al maakt het wel uit of je voor het 13-inch of 15-inch model kiest. De website keek hiervoor naar de benchmarks die Macworld uitvoerde. Hierbij valt meteen al op dat het 2.0GHz-model van de 13-inch MacBook Pro zónder Touch Bar zelfs iets beter scoort dan het 2.7GHz-model van afgelopen jaar. Het duurste model van de 13-inch MacBook Pro mét Touch Bar scoort al iets beter. Ondanks dat het Touch Bar-model op papier 30 procent sneller zou moeten zijn, blijkt het in de praktijk maar zo’n 4 procent sneller te zijn. De 15-inch MacBook Pro met Touch Bar presteert in de benchmark uiteraard beter dan het 13-inch-model, maar opvallend genoeg scoort dezelfde MacBook Pro die Apple vorig jaar verkocht alsnog beter.

MacBook Pro 2016 GPU benchmark

Ook voor de prestaties van de grafische kaart (gpu) keek de website naar dezelfde benchmarks van Macworld. Die laten een ander beeld zien. De nieuwe MacBook Pro’s presteren op dit vlak veel beter dan de modellen van afgelopen jaar. Dat geldt met name voor de 15-inch MacBook Pro, maar ook voor de 13-inch-variant. De verschillen tussen de 13-inch MacBook zónder en mét Touch Bar zijn overigens niet echt noemenswaardig, dus voor een krachtiger gpu hoef je niet voor het model mét Touch Bar te kiezen. Kort samengevat zouden de nieuwe MacBook Pro’s op basis van deze resultaten geen problemen met 4K videobewerking moeten hebben.

Ook de snelheid van de ingebouwde SSD’s zorgt hier niet voor problemen. Volgens 9to5Mac, dat het 13-inch instapmodel testte, behaalt de nieuwe MacBook Pro met 3 GB per seconde en 2 GB per seconde de hoogst mogelijke lees- en schrijfsnelheden op dit moment.

Externe opslag en werkgeheugen
Maar dit zijn niet de enige criteria die bepalend zijn. Ook de externe opslag speelt bij 4K video over het algemeen een grote rol. Daarbij gaat het dan om de snelheid van de USB-C aansluitingen. De MacBook Pro met Touch Bar heeft er vier, twee aan elke zijde. De aansluitingen aan de rechterzijde hebben alleen wel beperkte doorvoercapaciteit vergeleken met die aan de linkerzijde. Volgens Cinema5D is dat voor de professionele videobewerker niet bepaald bevorderlijk.

Ook het werkgeheugen werpt een probleem op. Dat is maximaal 16 GB en niet verder uit te breiden. Voor de gewone gebruiker is dat niet zo’n probleem, maar voor de professionele gebruiker wel. Cinema5D stelt dat 16 te weinig is en dat je eigenlijk minimaal 32 GB zou moeten hebben. Op dit punt verliest de nieuwe MacBook Pro het dus duidelijk van de concurrentie. Overigens gebruikt de MacBook Pro met Touch Bar wel iets sneller geheugen dan het Touch Bar-loze model, maar dat heeft volgens de site eigenlijk geen invloed op de prestaties tijdens het bewerken van video. Daar gaat het vooral om de capaciteit.

Uit de praktijktests die The Verge met videobewerking deed, blijkt dat 4K-videobewerking op de 13-inch MacBook Pro niet probleemloos gaat. Met de 15-inch MacBook Pro kun je met kleine bestanden nog wel uit de voeten, maar bij grote bestanden legt ook die het af tegen een iMac uit 2013. Tenzij je 3200 euro neertelt voor het meest uitgebreide 15-inch MacBook Pro-model, kun je videobewerking in 4K-kwaliteit wel vergeten. Cinema5D concludeert:

Ongeacht of de Touch Bar een geweldige toevoeging of slechts een gimmick blijkt, het feit blijft: we blijven zitten met een machine die te zwak is om met de huidige trends en standaarden in professionele videobewerking mee te kunnen en die zaken ontbeert waar professionals op vertrouwen, zoals lange batterijduur, veelzijdige aansluitingen en het nog steeds veelgebruikte SD-kaartslot.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 november 2016, 13:03
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen 4k, macbook pro, touch bar, videobewerking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.