MacBook Pro met typende handen

MacBook Pro met Touch Bar: dit vinden de internationale media

Wat zeggen de reviews van de MacBook Pro met Touch Bar? De internationale media bogen zich over Apple's nieuwe laptop en ze blijken daarbij niet mild.

De MacBook Pro met Touch Bar wordt vanaf vandaag officieel geleverd aan de eerste klanten en vanaf vandaag vinden we ook de eerste reviews van de nieuwe MacBook Pro online. Hoe bevalt zo’n Touch Bar? En heeft de vernieuwde MacBook Pro genoeg te bieden om te upgraden. Zeven reviewers voelden aan de virtuele knoppen en doen verslag.

MacBook Pro met Touch Bar reviews: veel kritische opmerkingen

Eerder konden de reviewers al aan de slag met het model zonder Touch Bar, maar er werd natuurlijk het meest uitgekeken naar de échte vernieuwing: een virtuele balk met functietoetsen die afhankelijk zijn van de toepassing. De nieuwe MacBook Pro met Touch Bar is vanaf €1999 verkrijgbaar in de Apple Store.

MacBook Pro met typende handen

Techcrunch:
Als we bij iCulture ergens een hekel aan hebben, dan zijn het wel reviews waarin iemand eerst uitgebreid verslag doet van persoonlijke frustraties. Zo ook Brian Heater van Techcrunch. Zijn MacBook Pro loopt op z’n laatste benen, de coating van het scherm laat los en de scharnieren hebben hun beste tijd gehad. Dat lijkt ons niet de juiste persoon om de nieuwste MacBook te testen, want vergeleken met zijn huidige exemplaar zal alles geweldig zijn. Heater’s conclusie is dan ook dat de verbeterde specs de moeite waard zijn, vooral voor mensen zoals hij, die met een rammelende oude MacBook zitten opgescheept. “De Touch Bar voelt op dit moment als een leuke bonus”, aldus Heater. “Het onderscheidt de Pro van laptops met soortgelijke specs en is vooral nuttig bij het consumeren en creëren van media zoals video, audio en afbeeldingen.” Voor mensen die nog hebben zitten wachten is dit het moment.

AppleInsider:
AppleInsider is een van de weinige Apple-geruchtensites die nu al de nieuwe MacBook Pro mag testen. Voorheen negeerde Apple websites die voornamelijk drijven op geruchten. “Deze lichte, dunne krachtpatser met iOS-geïnspireerde touch-interface, snelle Touch ID-vingerherkenning en ongelooflijk snelle architectuur en aansluitopties zal enthousiasme teweeg brengen bij mensen die zich Apple-design voor Apple-prijzen kunnen veroorloven.” Dat er maar één type aansluiting op zit, ziet reviewer Daniel Eran Dilger niet meteen als een probleem. Het is de toekomst van randapparatuur met hoge performance. Je hebt vrijwel zeker adapters nodig, maar die zijn er volgens deze reviewer in ruime mate en voor acceptabele prijzen.

MacBook Pro met Touch Bar review

iMore:
iMore staat erom bekend dat ze tamelijk pro-Apple zijn. Maar in de bespreking van de MacBook Pro met Touch Bar stipt reviewer René Richie toch een belangrijk punt aan. Apple hield tot voor kort rekening met veeleisende professionals, door MacBooks te maken met oudere aansluitingen en extra RAM. “Maar dat is duidelijk niet de MacBook Pro die Apple wil maken – althans niet op dit moment.” De huidige MacBooks zijn vooral gericht op de mainstream. Dat is een groter publiek, waardoor de professionals zich in de steek gelaten kunnen voelen. De Touch Bar zou een waardevolle toevoeging kunnen zijn, maar het moet zich nog wel bewijzen.

Engadget:
Een stap vooruit en een stap terug”, vindt Engadget van de MacBook Pro met Touch Bar. “Touch ID en een dunner design zijn leuk”, maar reviewer Dana Wollman wil liever de poorten en functietoetsen terug. Dat laatste hoeft geen probleem te zijn, want Wollman zou ook het goedkopere model met fysieke functietoetsen kunnen kiezen. Maar de poorten zal ze dan toch moeten missen. Wollman is net als veel mensen iemand die op een upgrade heeft zitten wachten. Toch is het niet waarop ze had gehoopt: een mix van de modellen van 2015 en 2016. Met poorten, functietoetsen en een lange batterijduur, maar met een dunner en lichter design. De MacBook Pro heeft een aantal eigenschappen die in de smaak vallen, maar het is ontworpen voor iemand die alleen bestaat in Apple’s fantasiewereld, niet voor echte mensen. De MacBook Pro had ontworpen moeten worden met de behoeften van echte gebruikers in het achterhoofd. Nu moeten gebruikers hun gewoontes aanpassen aan de beperkingen van de MacBook.

MacBook Pro en Microsoft Surface

Wall Street Journal:
Om de review van Joanna Stern van The Wall Street Journal te kunnen lezen zul je een abonnement moeten afsluiten. Maar eigenlijk verklapt Stern haar conclusie al in de ondertitel: “Een Touch Bar, Touch ID en het nieuwe design zijn verleidelijk, maar je krijgt dezelfde performance en batterijduur met het oudere model.” Stern vergelijkt het nieuwe model met de MacBook Pro en MacBook Air en is niet onder de indruk van de vernieuwingen. Het videoreview in bed (gemaakt met een helmcamera) is gelukkig wel voor iedereen te bekijken en geeft een mooie samenvatting van Stern’s ervaringen.

The Verge:
Walt Mossberg schreef voorheen voor de Wall Street Journal, maar vult tegenwoordig de digitale pagina’s bij The Verge. Hij prijs de snelheid en het slanke profiel van de nieuwe MacBook Pro, maar heeft ook klachten. “De batterijduur is twijfelachtig, de Touch Bar is net acceptabel en je zult dongles nodig hebben.” De nieuwe MacBooks zijn bovendien prijzig en zijn niet geschikt voor professionals. Voor alledaagse liefhebbers van de Mac is het een zinvolle upgrade. “De Touch Bar heeft potentie, maar is niet magisch. De batterij zal waarschijnlijk niet aan Apple’s claims voldoen.” Ben je een Mac-liefhebber die wil upgraden van de Air en vind je de 12-inch MacBook te zwak, dan is dit wat Apple je biedt. Take it or leave it.

Apple MacBook Pro met Touch Bar, CNET

CNET:
CNET’s Dan Ackerman noemt het ‘de ultieme MacBook, voor dit moment’. Dat belooft veel. Hij vindt de Touch Bar dan ook een interessant idee om aanraakgevoelige bediening aan een laptop toe te voegen, zonder er een compleet touchscreen van te maken zoals je bij Windows-laptops ziet. “Het is echt nuttig in een handvol gevallen en ik ging het instinctief gebruiken voor simpele taken als internetten en inloggen”, aldus Ackerman. “Maar de ondersteuning is beperkt tot een paar apps en tot een paar functies in elke app. Net als veel andere nieuwe techproducten is er veel potentie voor toekomstige groei.” CNET denkt dan ook dat de meeste mainstream consumenten zullen kiezen voor de goedkopere versie van de MacBook Pro, zonder Touch Bar. De Touch Bar is in ieder geval geen must-have.

Toch geïnteresseerd geraakt? De nieuwe MacBook Pro met Touch Bar is vanaf €1999 verkrijgbaar in de Apple Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 november 2016, 16:16
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.