Beveiligingsfunctie SIP uitgeschakeld op sommige nieuwe MacBook Pro’s

Ontwikkelaars ontdekten dat de macOS-beveiligingsfunctie System Integrity Protection op sommige nieuwe MacBook Pro's met Touch Bar is uitgeschakeld. Apple zou inmiddels op de hoogte zijn van het probleem en aan een oplossing werken.

Sinds El Capitan heeft Apple een speciale beveiligingsfunctie in macOS ingebouwd die ongeoorloofde toegang tot belangrijke systeembestanden moet voorkomen. Die functie heet System Integrity Protection (SIP) en is met name bedoeld om het malware moeilijker te maken om schade aan te richten. SIP is standaard ingeschakeld in macOS en niet eenvoudig uit te schakelen. Maar enkele ontwikkelaars ontdekten dat de beveiligingsfunctie op sommige exemplaren van de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar standaard is uitgeschakeld.


MacBook Pro met Touch Bar

SIP uitgeschakeld op nieuwe MacBook Pro’s

SIP is een extra beveiligingsmaatregel in macOS om te voorkomen dat kwaadaardige software schade aan kan richten als een gebruiker zijn wachtwoord opgeeft. Het is niet de enige beveiliging die in macOS wordt gebruikt, maar wel een belangrijke. Voor zover ontwikkelaar Steve Troughton-Smith heeft kunnen achterhalen is SIP niet op alle nieuwe MacBook Pro’s uitgeschakeld. Het zou gaan om enkele exemplaren, zo meldt hij op Twitter (zie onderstaande tweet). Van de nieuwe MacBook Pro die geen Touch Bar heeft, zijn tot dusver geen gevallen bekend waarbij SIP standaard is uitgeschakeld.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/799305669786468352

Zelf weer inschakelen
Gebruikers die een van de nieuwe MacBook Pro’s gekocht hebben kunnen de beveiligingsfunctie overigens wel zelf inschakelen. Daarvoor moet de Mac opgestart worden in de herstelmodus, zoals beschreven in onze uitgebreide gids over System Integrity Protection. Apple is naar verluidt op de hoogte van het probleem en zou inmiddels aan een oplossing werken. Het lijkt waarschijnlijk dat die in macOS 10.12.2 komt, de tweede grote update voor macOS Sierra waarvan deze week de derde beta beschikbaar kwam.

Bekijk ook

System Integrity Protection (SIP) in macOS beschermt je tegen malware

System Integrity Protection (SIP) is een functie in macOS, waarmee je beter bent beschermd. Je hebt geen rootrechten meer en kunt belangrijke systeembestanden niet meer wijzigen. Wat heeft dit voor impact op handige tools en hoe schakel je het uit? Dat lees je in deze tip.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.