KPN: ‘Laat Apple en Google meebetalen aan netwerk’

Volgens KPN-directeur Eelco Blok moeten Apple en Google meebetalen aan het mobiele telefoonnetwerk. Doen ze dit niet, dan is het lastig het netwerk op peil te houden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Eelco BlokNa uitspraken van KPN over hogere abonnementsprijzen, heeft de provider nu ook via weekblad Elsevier gesproken over de huidige staat van het netwerk. Volgens directeur Eelco Blok zouden Apple en Google moeten meebetalen aan het mobiele netwerk in Nederland. Doen ze dit niet, dan zou de huidige situatie in de telecomwereld onhoudbaar worden.


Apple en Google zijn verantwoordelijk voor de twee grootste smartphoneplatformen: iOS en Android. Beide maken uitbundig gebruik van het mobiele netwerk van Nederlandse providers met internetgerichte applicaties zoals de berichtendienst iMessage, Google Talk en Facebook zijn chat-functionaliteit. Blok beweert het volgende:

Zij gebruiken onze netwerken zonder dat ze meebetalen aan investeringen in die netwerken. Dat is een onhoudbare situatie in de telecomsector. Ik vind dat die bedrijven moeten bijdragen, maar ik weet alleen niet hoe.

Volgens Blok is het onmogelijk om de kwaliteit van het netwerk op peil te houden zonder de abonnementsprijzen te verhogen. De uitspraak is in lijn met eerdere citaten van directeur Consumenten Marco Visser, die beweerde dat een abonnement van 40 euro per maand nodig is om de huidige lijn aan te houden.

KPN is niet de eerste provider die wijst naar Apple als boosdoener voor de drukte op het netwerk. Volgens het Amerikaanse AT&T was het de schuld van de iPhone dat zij de vraag niet konden bijbenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

87 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.