Tim Cook privacy speech Europa

Tim Cook uit scherpe kritiek op dataverzamelaars tijdens Europese speech

Blij met Europese privacyregels
Tim Cook heeft tijdens zijn speech op een Europese privacyconferentie in Brussel de aanval geopend op het 'data-industrial complex'. Hij prees de Europese Unie voor de nieuwe privacyregels en riep de VS op om hetzelfde te doen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Cook gaf vandaag een presentatie tijdens de 40th International Conference of Data Protection and Privacy Commissioners (ICDPPC) in Brussel. De conferentie vindt plaats in de vergaderzaal van het Europese Parlement. Cook vindt dat het verzamelen van data ertoe leidt dat burgers op allerlei manieren in de gaten gehouden worden en sprak op dreigende toon over een onderwerp dat Apple nauw aan het hart ligt: privacy. Apple’s CEO kreeg luid applaus van de toehoorders.

Tim Cook’s speech in Brussel

Tim Cook vertelde bijvoorbeeld hoe algoritmes invloed hebben op wat we doen. “Onze eigen informatie wordt als wapen tegen ons gebruikt met militaire efficiency”, aldus Cook. “We moeten de gevolgen niet onderschatten. Dit is toezicht. En deze bergen aan persoonlijke data maken de bedrijven die het verzamelen alleen maar rijker.” Cook’s speech duurde slechts 15 minuten, maar er zat genoeg in wat je aan het denken zet.
Deze crisis is echt. Het is niet verzonnen. Of overdreven. Of gek. En mensen die geloven in het feit dat technologie goede dingen doet, moeten er niet voor terugschrikken.Tweet it

Volgens Cook wordt pijnlijk duidelijk hoe technologie kwaad kan doen, in plaats van te helpen. Platforms en algoritmes die beloofden dat ze ons leven zouden verbeteren hebben in werkelijkheid het slechtste in de mens bovengehaald.

Schurken en zelfs overheden hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van gebruikers. Daardoor zijn er nieuwe scheidslijnen ontstaan, is het geweld toegenomen en hechten we niet meer dezelfde betekenis aan wat waar en onwaar is. Meer dan ooit, als leiders en overheden, als besluitvormers in bedrijven en als burgers, moeten we ons een fundamentele vraag stellen: in wat voor wereld willen we leven?

Het was de eerste keer in de geschiedenis van de conferentie dat een Amerikaanse technologie-CEO op het podium stond. Cook vindt dat het ‘data-industrial complex’ een crisis in privacy heeft veroorzaakt en dat het schadelijk is voor de maatschappij. “Gelukkig heeft de Europese Unie dit jaar aan de wereld laten zien dat goed beleid en politieke wil samen kunnen komen om de rechten van iedereen te beschermen.” Cook prees de General Data Protection Regulation (in Nederland: AVG), dat sinds mei 2018 van kracht is in de EU-landen.
Het is tijd voor de rest van de wereld, waaronder mijn thuisland, om jullie voorbeeld te volgen.Tweet it
De Apple-topman vindt dat bedrijven moeten begrijpen dat data toebehoort aan de gebruikers en dat het makkelijk moet worden voor iedereen om de eigen data op te vragen, te corrigeren en eventueel te wissen.

Tim Cook benadrukte dat Apple optimistisch is over de goede kanten van technologie, maar weet ook dat het partners nodig heeft om de moeilijke vragen te beantwoorden.
We moeten zorgen dat technologie de mensheid vooruit helpt en niet andersomTweet it

Overigens kunnen de deelnemers aan de conferentie later vandaag om 14:20 uur en 16:10 uur ook nog kijken naar speeches van de CEO’s van Facebook en Google, twee belangrijke vertegenwoordigers van het ‘data-industrial complex’. Facebook CEO Mark Zuckerberg en Google CEO Sundar Pichai durfden het niet aan om net als Tim Cook in levenden lijve aanwezig te zijn. Zij zullen in een vooraf opgenomen video hun boodschap verkondigen. We zijn benieuwd of beide CEO’s net zo passioneel zullen praten over privacy als Tim Cook.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 24 oktober: Video toegevoegd aan artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 oktober 2018 om 11:39
Onderwerpen
,
Categorie
Apple
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.