iPhone XR geel en wit

iPhone XR trekt veel Android-switchers

De iPhone XR blijkt populair onder Android-overstappers. Het toestel wordt veel vaker gekocht dan vorig jaar het geval was bij de iPhone 8 en X. Apple blijkt een schot in de roos om mensen naar iOS te lokken.

Android-overstappers kiezen het liefst een iPhone XR

Het blijkt uit cijfers van Consumer Intelligence Research Partners over de ontwikkelingen in de VS, al zou het ons niet verbazen als hetzelfde fenomeen ook in Europa gaande is. Van de mensen die in de eerste maand na de introductie zijn overgestapt naar een iPhone XR gebruikte 16 procent voorheen een Android-toestel. Dat is een groei van 33% vergeleken met de iPhone 8 en een groei van 45% ten opzichte van de iPhone X. CIRP-partner en mede-oprichter Mike Levin denkt dat Apple de juiste keuze heeft gemaakt op basis van prijsstelling en functies. Vooral prijs blijkt bij Android-switchers doorslaggevend. Afgelopen zomer bleek uit eerdere CIRP-cijfers dat Android-gebruikers meestal kiezen voor het goedkoopste model. Op dat moment was dat de iPhone SE.


Die focus op prijs zorgt er ook voor dat Android-gebruikers vaak wat minder merktrouw zijn ten opzichte van iPhone-bezitters. Ze kiezen liever een goedkoop model in plaats van vasthouden aan hun favoriete merk. Onder Android-gebruikers is overstappen tussen merken onderling ook wat makkelijker, omdat alles op (ongeveer) hetzelfde besturingssysteem draait. Switchen van Android naar iPhone levert wat meer hoofdbrekens op, al probeert Apple het zo makkelijk mogelijk te maken met speciale tools.

Grotere, maar ook duurdere iPhones
Uit cijfers van CIRP blijkt verder dat Apple erin geslaagd is om mensen te verleiden tot steeds duurdere iPhones. Dat heeft er ook mee te maken dat mensen liever een telefoon met een wat groter scherm hebben. In 2016 was de 4,7-inch iPhone 7 nog het populairste model, maar in 2017 was die voorkeur al verschoven naar de grotere 5,5-inch iPhone 8 Plus. Ook de inmiddels afgeprijsde 5,5-inch iPhone 7 Plus bleek beter te verkopen dan het standaardmodel. Bij de introductie van de iPhone X waren er veel verhalen dat Apple het toestel veel te duur had gemaakt. Toch bleek dat voor veel kopers geen enkel probleem.

Inmiddels zijn we aan het eind van 2018 beland en is duidelijk dat Apple vol heeft ingezet op grotere toestellen. 5,8-inch is nu het minimum en aanschafprijs van de iPhone is meegegroeid met de schermgrootte. Alle recente modellen zijn voorzien van Face ID en ook dat blijkt aan te slaan. De vraag naar de iPhone XR zou hoger liggen dan bij de iPhone 8 en X tijdens de introductie, blijkt uit metingen van CIRP. Al zullen we nooit de officiële cijfers weten, omdat Apple die niet geeft. Maar interessant is wel dat volgens CIRP mensen liever een iPhone XS Max kopen dan het standaardformaat van de iPhone XS.


Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2018, 9:06
Bron Bron CIRP
Categorie iDevices
Onderwerp iPhone XR
25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.